Ελεύθεροι αφέθηκαν οι μαθητές που κρατήθηκαν πέντε μέρες στη ΓΑΔΑ

> Ελλάδα

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, οι μαθητές που κρατήθηκαν επί πέντε ημέρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, μετά την σύλληψή τους στο μαθητικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, σε μια ακόμη επίδειξη σφοδρής κρατικής καταστολής της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμα στην μόρφωση και την υγεία τους.

Oι συγκεντρωμένοι, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης, με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές»,  ξέσπασαν σε χειροκροτήματα τη στιγμή που ο 14χρονος Βαγγέλης αφέθηκε ελεύθερος με τη συνοδεία της μητέρας του. Βγαίνοντας από το κτίριο ο Βαγγέλης δήλωσε για την συμπαράσταση των συμμαθητών του «Είμαστε μια οικογένεια». Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κοιμήθηκε στο πάτωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος, μέλος του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, αλλά και οι άλλοι δύο 14χρονοι και οι δύο 17χρονοι που είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς στο σωρό, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ την Πέμπτη και την Παρασκευή οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα ανηλίκων. Μετά την αρχική τους κατάθεση, ο Εισαγγελέας, διέταξε την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ, μέχρι σήμερα, προκειμένου να οδηγηθούν εκ νέου για απολογία.

«Κάτω τα χέρια απο τους αγωνιζόμενους μαθητές», έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών.

Στην κινητοποίηση συμπαράστασης που έγινε στα Δικαστήρια, έδωσαν το «παρών» μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος  δήλωσε: 

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το δικαίωμά τους στην υγεία και το δικαίωμά τους να έχουν φωνή και λόγο και να διεκδικούν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά.

Η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σήμερα, ενοχοποίησε το δικαίωμα των νέων να διεκδικούν και έδειξε τον αυταρχισμό της. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σπέρνει ανέμους και στη συνέχεια θα θερίσει θύελλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των νέων, των φοιτητών και των μαθητών για δικαίωμα στη μόρφωση, για την υγεία τους».

Στο πλευρό του μαθητή από το Χαλάνδρι βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Λούλα Καρατζά και Δημήτρης Λάμπρου. Υπενθυμίζουμε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου,  η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Β’ Αθήνας, κ.α.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.