Οικονομία εφιάλτης, στα τάρταρα ο τουρισμός | Τι γίνεται με τα καταλύματα;

> Ελλάδα

Ύφεση 10,5% το 2020, έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%, προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το οικονομικό επιτελείο συνυπολόγισε την επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στην οικονομία, ενώ κούρεψε και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς.

Τα κακά μαντάτα για την οικονομία που περιγράφονται στο κείμενο δεν τελειώνουν εκεί. Το 2020 αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 208,9% του ΑΕΠ. Αξιοπερίεργο είναι πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ εφέτος. Φαίνεται πως οι υπολογισμοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2021 είναι αυτά του 2020, που εκ των πραγμάτων είναι μειωμένα για τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και επιχειρήσεων.

Τέλος, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί το διάστημα 11 με 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση.

Τουρισμός: Πόσο πιο κάτω;

Επιβεβαιώνουν την τεράστια ζημιά που υπέστη ο τουρισμός τα μεγέθη που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών Εστίασης το τρίτο τρίμηνο του 2020 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), δηλαδή το καλύτερο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας που έχει ως κύριο πυλώνα της την τουριστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο φέτος, ο κλάδος της παροχής καταλυμάτων υπέστη σε σχέση με πέρυσι μείωση τζίρου 61,4%, στα 1,56 δισ. ευρώ (το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019 είχε ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην εστίαση το ίδιο διάστημα οι απώλειες έφτασαν το 31,2% και ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου συρρικνώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 (αντί των 2,3 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι). Συνολικά οι δύο κεντρικοί κλάδοι του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, έχασαν το τρίτο τρίμηνο σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ (2,44 δισ. ευρώ τα καταλύματα και 0,72 δισ. ευρώ η εστίαση). Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί με άνω του 1,7% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί καθίζηση στον τζίρο και το δεύτερο τρίμηνο (-2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ). Εάν αθροιστούν οι απώλειες στο σύνολο της τουριστικής περιόδου από το Πάσχα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία είδε τον ελληνικό τουρισμό και τους κεντρικούς κλάδους του, τουρισμό και εστίαση, να χάνουν τζίρο 5,8 δισ. ευρώ σε έξι μήνες (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2020), κάτι που αναλογεί σε απώλεια ΑΕΠ της τάξης του 3,2%. Η απώλεια αυτή πολλαπλασιάζεται καθώς αυτός ο χαμένος τζίρος εξαφανίστηκε για σειρά συναφών κλάδων, από την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων και ποτών μέχρι την μεταποίηση, την εμπορία οχημάτων, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες λογισμικού και δεκάδες ακόμη. Για τα παραπάνω είχαν προειδοποιήσει ήδη από το τέλος του καλοκαιριού τα Επιμελητήρια με σειρά αιτημάτων στήριξης προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Ο ανταγωνισμός στους ξενοδόχους

Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία για την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 αποκαλύπτει ότι, στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούται με αυτόν στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πλέον de facto ισχυρότατοι ανταγωνιστές για τα ξενοδοχεία και τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 υπήρχαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες. Διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη μόνο καταλύματα που ήταν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μία μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες.

Σε ορισμένες περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: Στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα.

«Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο, εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία», επισημαίνει η μελέτη.

Αντίδραση ξενοδόχων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ», με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ύστερα από τις παραπάνω παρουσιάσεις της μελέτης υπό τον τίτλο: «Με στόχο την εξαφάνιση των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων;», σημειώνει:

«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (11/2020) του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγχαρητήρια (!) στις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας, που κατάφεραν να συρρικνώσουν τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, στο 1/4 του πραγματικού αριθμού διαθέσιμων τουριστικών κλινών.

Δηλαδή οι 3 στους 4 τουρίστες, μένουν σε δωμάτια που δεν έχουν ελεγχθεί, ούτε θα ελεγχθούν ποτέ, αν πληρούν έστω και τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής για τους πελάτες τους!

Οι 3 στους 4 τουρίστες, δεν καταβάλλουν υπέρ του ελληνικού δημοσίου και των Δήμων, ούτε ένα λεπτό του ευρώ, για ΦΠΑ, Τέλη παρεπιδημούντων, φόρο διαμονής!

Ενώ το 2015 το 95% των τουριστών έμεναν σε αδειοδοτημένα και ελεγμένα τουριστικά καταλύματα, το 2020 το ποσοστό έγινε 27%. Εκπληκτική πρόοδος!

Προφανώς σε 1-2 χρόνια η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εξαφανίσει όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

...κάπως περίεργα υλοποιείται το όραμα της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού».

Η αλήθεια για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Η αλήθεια για τις ενοικιάσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ότι πλέον (οι αγγελίες τους στις ψηφιακές πλατφόρμες) είναι 30% λιγότερες από πέρσι.

Τα στοιχεία από την άλλη, ότι δηλαδή οι διαθέσιμες κλίνες είναι περίπου μισές-μισές με τα ξενοδοχεία, είναι και πάλι αλήθεια! Τι γίνεται λοιπόν; Απλά η βραχυχρόνια μίσθωση αρχικά –τα πρώτα χρόνια- αφορούσε μικροιδιοκτήτες που προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους. Οι μικρο-ιδιοκτήτες δεν άντεξαν και έτσι άρχισαν να γυρίζουν και πάλι τα ακίνητά τους σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Το «παιχνίδι» πλέον δεν είναι για τους «μικρούς», αλλά για τους «μεγάλους» παίκτες…

Εταιρίες διαχείρισης ακινήτων μπήκαν στο παιχνίδι της βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι οποίοι λόγω των διασυνδέσεων που έχουν, δεν έχουν ανάγκη να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων. Κλείνουν απευθείας τα προς ενοικίαση ακίνητά τους με τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Έτσι, οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων δημιούργησαν ένα δικό τους χαρτοφυλάκιο ακινήτων και στη συνέχεια προχώρησαν και στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης προς τρίτους, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την τεχνογνωσία που ανέπτυξαν. Η «Homm» π.χ. διαθέτει 104 ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ διαχειρίζεται και 210 καταλύματα τρίτων. Μεταξύ των πελατών της εν λόγω εταιρείας συγκαταλέγονται επενδυτές από την Κίνα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ελλάδα. Η δε «Mint» (που δραστηριοποιείται και στην Πάρο), έχει συνάψει συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή για τη φιλοξενία καλεσμένων της. Επίσης, συνεργάζεται με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπως η Praktiker και η Jumbo, φιλοξενώντας υπαλλήλους τους, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Κατά κανόνα, οι μισθώσεις αυτές είναι μέσης διάρκειας, από έναν μέχρι κι έξι μήνες, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα, ιδίως αυτήν την περίοδο, που απουσιάζουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.