Αμερικανός διπλωμάτης: Ο Τραμπ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα σε «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία

> Ευρώπη

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία.

Στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ επέλεξε να αναφερθεί ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, Νίκολας Μπερνς, ο οποίο κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασιστεί στις ΗΠΑ.

Και αυτό, διότι σε περίπτωση ενός «θερμού επεισοδίου με την Τουρκία», ο πρόεδρος Τραμπ – κατά τον ίδιο – δεν πρόκειται να σπεύσει να βοηθήσει την Ελλάδα.

​«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από Πρόεδρο Τραμπ» τόνισε ο Μπερνς, όπως ανέφερε η κα Αργύρη.

 

2019 11 20 mpern

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκολας Μπερνς, από το 1997 έως το 2001 υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ από το 2001 έως το 2005 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Μπερνς εξέφρασε την άποψη ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, θα ήταν «πιο αξιόπιστοι ως συνομιλητές» σε περίπτωση ανάγκης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης, κατά το οποίο η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας, αντίστοιχα, υπέγραψαν τον Οκτώβριο, στην Αθήνα, την αναθεωρημένη Αμυντική Συνεργασία, η οποία προβλέπει μια σειρά ελληνικών διευκολύνσεων προς τον αμερικανικό στρατό.

Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, μιλώντας στο Sputnik, ισχυρίστηκαν ότι η νέα διμερή συμφωνία, επί της ουσίας, έχει μηδενικά οφέλη για την Ελλάδα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.