ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Η κυβέρνηση ακύρωσε το διάταγμα για τα καύσιμα κάτω από την πίεση των διαδηλώσεων

> Κόσμος

Μετά από δώδεκα ημέρες μαζικών διαδηλώσεων που δεν μπόρεσε να τις εμποδίσει ούτε η αιματηρή καταστολή, η κυβέρνηση του Ισημερινού αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ανακαλέσει την ισχύ του προεδρικού διατάγματος,

με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της χώρας Λ. Μορένο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα αναστείλει την ισχύ του διατάγματος 883, που προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων στα πρατήρια κατά 100% και πλέον.

Στη συνέχεια ο Αρνό Περάλ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, που ανέλαβε μαζί με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία μεσολαβητικό ρόλο ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα» και «με αυτή τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται». «Τα μέτρα που εφαρμόζονταν σε όλες τις περιοχές μας αίρονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE).

Από την 3η Οκτώβρη στη χώρα ξέσπασε κύμα μαζικών διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Συνηγόρου του Λαού, Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κάνει λόγο για 7 νεκρούς, 1.340 τραυματίες και 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις.

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων -αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού- μετατράπηκαν σχεδόν εξαρχής σε αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που διαπραγματεύθηκε και δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Μορένο, προκειμένου να λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού διατάγματος 883, συνέπεια του οποίου ήταν να διπλασιαστούν οι τιμές του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.