ΤΟΥΡΚΙΑ: «Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να καθορίζει περιοχές ευθύνης στις θάλασσες»

> Κόσμος

«Απάντηση» στο ευχολόγιο της ΕΕ για την τουρκική επιθετικότητα, δίνει η Άγκυρα

με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι «γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας».

«Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «όταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί».

«Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε πως «εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα». Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», ο Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ακάρ είπε ότι «εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

(Με πληροφορίες από: Πρακτορείο «Anadolu»)

πηγή:https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.