ΛΙΒΥΗ: Η Αίγυπτος στέλνει τανκς στον Χαφτάρ ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης ζητά ενισχύσεις από την Τουρκία

> Κόσμος

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Λιβύη καθώς στη χώρα, που σπαράσσεται εδώ και χρόνια από την εμφύλια διαμάχη, συγκεντρώνονται πλέον στρατιωτικές δυνάμεις και από άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το «Middle East Monitor», ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, (με εντολή του οποίου διεξάγονται ήδη αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη) θα ενισχύσει τον στρατό του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα.

Όπως αναφέρει το κυπριακό «sigmalive.com», ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης αλ Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν».

Ενεργοποιήθηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκία - Λιβύης

Λίγο αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Al Jazeera» μετέδωσε ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ (αλλά και από την Ελλάδα), κυβέρνηση της Λιβύης αποδέχθηκε την πρόταση της Τουρκίας για παροχή στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθώς επιδιώκει να αποκρούσει την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλουαχίντ, ανταποκριτή του δικτύου, η υποστηριζόμενη από την Τουρκία και το Κατάρ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, έθεσε σε εφαρμογή τη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα το Νοέμβρη (η άλλη συμφωνία αφορούσε τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους).

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «μετά μια πολύ σημαντική συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και στρατιωτικών διοικητών που εμπλέκονται στην υπεράσπιση της πρωτεύουσας από τις δυνάμεις του Χάφταρ» ενημερώθηκε ότι τίθεται σε εφαρμογή το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Φάρατζ και του Ερντογάν «για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ερντογάν είχε δηλώσει έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν του ζητηθεί από την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ.

(Πηγή: «Al Jazeera», «sigmalive.com», ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.