75 χρόνια «Φωνή της Πάρου»

Εκδηλώσεις

Την περίοδο από 1/10/19 έως 1/10/2020 γιορτάζοντας τα 75 χρόνια της εφημερίδας μας θα προγραμματιστούν μια σειρά δράσεων και ειδικών εκδόσεων.

Γι’ αυτόν τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση δράσεων δημιουργήθηκε επιτροπή εορτασμού από τους: Πετρόπουλο Βαζαίο, Τριβυζά Μαρία, π. Στυλιανό Μπιζά, Μαλατέστα Νίκο και Καλανδράνη Δημήτρη. Οι πρώτες σκέψεις της παραπάνω επιτροπής έχουν ως εξής:

Βαζαίος Πετρόπουλος:

«Αγαπητέ Νίκο

Γνωρίζεις ότι θεωρώ τη «Φωνή της Πάρου» αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας του νησιού μας γι’ αυτό και δίνω ιδιαίτερη σημασία στην επιτροπή εορτασμού και θα ήθελα να βοηθήσω όσο περισσότερο μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου.

Το πολύ σπουδαίο αρχείο της εφημερίδας είναι μια μεγάλη κληρονομία για το νησί μας και πρέπει όλοι να φροντίσουμε να γίνει γνωστό κυρίως στα νέα παιδιά. Αυτό τον στόχο πρέπει να εξυπηρετήσουν όλες οι εκδηλώσεις που θα προγραμματίσουμε γιορτάζοντας τα 75 χρόνια της ΦΩΝΗΣ.

Καταρχήν θέτω στη διάθεση μας την «gallery studio 265» ως χώρο διεξαγωγής εκδήλωσης ή εκδηλώσεων για τον εορτασμό ή για επί μέρους εκδήλωση. Επίσης, σχετικά με το καλλιτεχνικό κομμάτι μπορούμε να διοργανώσουμε μια εικαστική έκθεση από παριανούς ζωγράφους που είτε να έχουν εμπνευστεί από την Πάρο είτε να ετοιμάσουν κάτι σχετικό για το γεγονός. Η συνεργάτης μου Άννα Κοντολέων πρότεινε ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν όλες οι γκαλερί του νησιού και να αφιερώσουν μια μέρα ή περισσότερες σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός υπό την αιγίδα της «Φωνής της Πάρου!».

Σχετικά με τον αθλητισμό και το όνειρο μου να ενώσουμε όλους τους νέους του νησιού θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου προς τιμή των 75 χρόνων της εφημερίδας μας.

Μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού θα μπορούσε να οργανωθεί ένας διαγωνισμός μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής με την βοήθεια γυναικείων οργανώσεων ή φορέων της Πάρου καθώς και μια ημερίδα με θέμα την υγεία και την πρόληψη ή την ψυχική ενδυνάμωση.

Γνωρίζουμε και οι δυο καλά ότι μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία, σεβασμό, αγάπη και συνεισφορά μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά. Το καλό στη δική μας περίπτωση είναι ότι υπάρχει κοινό όραμα, ανιδιοτέλεια και ατελείωτη αγάπη για το νησί μας».

Μαρία Τριβυζά:

«Αποτελεί τιμή για μένα η συμμετοχή μου στην επιτροπή εορτασμού των 75 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας «Φωνής της Πάρου». Ευθύνη και δέος είναι τα συναισθήματα που με κατακλύζουν, μπροστά σ’ αυτή τη «Γηραιά Κυρία» των 75 χρόνων, που ανελλιπώς ενημερώνει το λαό της Πάρου, Αντιπάρου, αλλά και τους ξενιτεμένους των δύο νησιών απανταχού της Γης. Η έκδοση και κυκλοφορία της ξεκίνησε αμέσως μετά τον πόλεμο του 40,από τον αείμνηστο Αντώνη Γαϊτάνο.

- Απλό το πρώτο φύλλο της με πλήθος άρθρων, προσπαθεί να εμπνεύσει και να κατευθύνει τους κατοίκους των δύο νησιών, προς την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των νησιών.

- Προτρέπει αυτούς να προβούν σε δενδροφυτεύσεις και αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων.

- Προτείνει την ανάδειξη της Εκατονταπυλιανής σε πανελλήνιο προσκύνημα και θρησκευτικό προορισμό.

- Προτρέπει τις νοικοκυρές να φυτέψουν λουλούδια παντού, στις αυλές στις αλιτάνες στους δρόμους.

- Κάνει άνοιγμα γνωριμίας στους κατοίκους μέσω των προέδρων και των δασκάλων των σχολείων.

- Από το πρώτο φύλλο μεταφέρει τα νέα του κάθε χωριού.

Με σταθερή αρχή την ενημέρωση χωρίς κομματικοποιήσεις, πορεύτηκε στον χρόνο επί 75 χρόνια, ένα διάστημα που την τοποθετεί στις μακροβιότερες περιφερειακές εφημερίδες της χώρας. Ένα γεγονός που αξίζει διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων και ειδικών εκδόσεων.

Εύχομαι καλή συνεργασία στην ομάδα εργασίας, ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσουμε τις τιμές που αξίζουν στη «Φωνή της Πάρου».

Π. Στυλιανός Μπιζάς:

«Στον εικοστό τρίτο κανόνα ζωής όπως τους αποκαλεί ο αγαπημένος μας συγγραφέας, Δημήτρης Καλανδράνης, στο βιβλίο του «ο Ασκητής», διαβάζουμε: «Ευλογημένη η στιγμή που θα νιώσεις απελευθερωμένος, όταν πάψεις να εργάζεσαι με αμοιβή! Και να θυμάσαι πάντα ότι την πραγματική ευτυχία θα τη βρεις όταν προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα».

Με βάση λοιπόν αυτόν το κανόνα, πως ήταν δυνατόν να αρνηθώ μία τόσο τιμητική πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή του εορτασμού των 75 χρόνων της εφημερίδας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στα δύο αγαπημένα μου νησιά, την Πάρο και Αντίπαρο και όχι μόνο. Στην εφημερίδα που από το πρώτο φύλλο μέχρι και το τελευταίο, ενσαρκώνει τον παραπάνω κανόνα, προσφέροντας πολλάκις και ποικιλοτρόπως στην κοινωνία των νησιών μας. Η φράση «το έγραψε η Φωνή», καθώς και η προσμονή των συμπολιτών μας να πιάσουν στα χέρια τους κάθε Παρασκευή την εφημερίδα, θεωρώ ότι  είναι η καλύτερη επιβράβευση όλων όσοι έχουν προσφέρει γι’ αυτή την εφημερίδα. Στη σημερινή εποχή, όπου το διαδίκτυο έχει κυριεύσει την καθημερινότητά μας και ο έντυπος τύπος δίνει τη δική του μάχη για να «κρατηθεί στη ζωή», είναι ηθική μας υποχρέωση και καθήκον, να «πολεμήσουμε» όλοι μας ώστε κάθε μορφή έντυπου τύπου να παραμείνει στην αρχική της μορφή.

Η «Φωνή της Πάρου», έχει γίνει η δική μας φωνή και έτσι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να παραμείνει».

Νίκος Μαλατέστας:

«Οι επέτειοι έχουν πάντα μια διπλή σημασία. Είναι πρώτα η αφορμή της αναδρομής και του αναστοχασμού μιας διαδρομής. Είναι όμως και η προβολή της στο μέλλον είτε ως συνέχεια, είτε ως τομή.

Η Φωνή της Πάρου συμπληρώνει εφέτος 75 χρόνια ιστορίας. Όλης δηλαδή της μεταπολεμικής περιόδου. Μιας περιόδου που ξεκινάει με την Πάρο πάμφτωχη, όπως όλες οι Κυκλάδες άλλωστε, με τον κόσμο της να ξενιτεύεται για να επιβιώσει, και μέσα από εντυπωσιακές μεταμορφώσεις καταλήγει σε μια Πάρο ευημερούσα, πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου, αναγνωρισμένη ως ένα από τα ωραιότερα νησιά στην Ευρώπη, αλλά και απειλούμενη από την ίδια της την ανάπτυξη. Αυτή τη διαδρομή η Φωνή την παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς. Καταγράφει τα μικρά και τα μεγάλα. Την καθημερινότητα των χωριών αλλά και τις βαθύτερες αλλαγές. Τα έργα που γίνονται και τον πολιτισμό που παράγεται. Με τη λογιοσύνη της εποχής και ένα συντηρητισμό ανάμικτο με μια ορισμένη αντίληψη της προόδου.

Για εμάς, τους Παριανούς της Αθήνας και όχι μόνο, νοσταλγούς της ιδιαίτερης πατρίδας που στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής δεν ήταν εύκολο να την επισκέπτεσαι συχνά, η Φωνή ήταν το ζωντανό νήμα που μας συνέδεε μαζί της. Ο Γαϊτάνος ήταν παρών πάντα στις συνελεύσεις των συλλόγων και τις άλλες συνευρέσεις και οι πιο πολλοί έσπευδαν να πληρώσουν τη συνδρομή τους για να ανανεώσουν το δεσμό με τον τόπο τους. Είναι πολύ ισχυρές αυτές οι αναμνήσεις στους παλαιότερους εξ ημών. Και για το λόγο αυτό οι Παριανοί της Αθήνας θα πλαισιώσουν την επέτειο αυτή και θα την τιμήσουν.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι αντιλήψεις επίσης αλλά και η απόσταση Αθήνας – Πάρου έχει μικρύνει πολύ. Σήμερα ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό, σε ένα κόσμο όπου το οικουμενικό αλληλεπιδρά με το τοπικό. Άλλος επομένως ο ρόλος της τοπικής εφημερίδας στην εποχή μας. Αν κάποτε ο κόσμος της ήταν το νησί, σήμερα είναι αναπόφευκτα το νησί μέσα στον κόσμο. Ευχόμαστε σε αυτό το νέο τοπίο η «Φωνή της Πάρου» να συνεχίσει να είναι για πολλά ακόμα χρόνια παρούσα, να ενημερώνει, να σχολιάζει, να αναδεικνύει και κυρίως να είναι στρατευμένη σε αυτό που έχει πιο πολύ ανάγκη ο τόπος. Να συνδυάσει την πρόοδο και την ανάπτυξη με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της».

Δημήτρης Καλανδράνης:

«Μεγάλη η τιμή για μένα η επιλογή του Νίκου Ραγκούση να συμμετέχω στην επιτροπή εορτασμού των 75 χρόνων της Φωνής της Πάρου μαζί με άλλους τέσσερις εξαίρετους συμπολίτες μου.

Με τον εορτασμό των 75 χρόνων της εφημερίδας αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή στον πρώτο εκδότη και στους συνεχιστές του έργου. Η συλλογή και η ψηφιοποίηση του συνόλου των εκδοθέντων εφημερίδων αποτελεί έργο ανεκτίμητης αξίας. Το αρχείο αυτό είναι ένας πραγματικός θησαυρός πληροφοριών και γεγονότων που αφορούν την ζωή των Παρίων και την πορεία της Πάρου και αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού.

Η έκδοση μιας εφημερίδας το 1945, αμέσως μετά  το τέλος του πολέμου ήταν πραγματικός άθλος, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ένας εκδότης  για την συλλογή της ύλης, την εκτύπωση και την κυκλοφορία της. Αυτό που ώθησε τον Αντώνη Γαϊτάνο στην έκδοση της «Φωνής της Πάρου» ήταν η αγάπη του για το νησί του. Στόχος του ήταν η επίτευξη της ενότητας των Παρίων και της επικοινωνίας μεταξύ των. Όραμα του ήταν να δει μια Πάρο να ξυπνάει και να προοδεύει μετά από τα δεινά του πολέμου. Γι αυτό, μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας βλέπουμε την προσπάθειά του να ενθαρρύνει  και να παροτρύνει τους συμπατριώτες του να φροντίσουν για την ανάπτυξη του νησιού  με βλέμμα προς το μέλλον. Στην εποχή μας, η οικονομική κρίση αλλά και η κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας για τα έντυπα μέσα, γεγονός που ανάγκασε μεγάλες εφημερίδες να αναστείλουν την έντυπη έκδοσή τους. Παράλληλα μειώθηκε και η αναγνωσιμότητα του έντυπου τύπου.

Στην Πάρο, παρόλες τις δυσκολίες, οι σημερινοί συνεχιστές της Φωνής  δίνουν το παρόν με δωρεάν έκδοση της εφημερίδας  σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προσφέροντας αντικειμενική ενημέρωση και δίνοντας βήμα στους πολίτες για ελεύθερη διατύπωση ιδεών.

Ο εορτασμός των 75 χρόνων αδιάλειπτης  παρουσίας της «Φωνής της Πάρου» τιμά τις προσπάθειες όσων κατά καιρούς εργάστηκαν για τη συνέχισή της και εξαίρει τη σημασία της προσφοράς της στην ιστορία  της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.