Φόρουμ ενέργειας στα «κρυφά» | Η Πάρος παρέδωσε υπόμνημα

Πάρος

Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), διοργάνωσε στις 9-11/7/2018 στο πολιτιστικό κέντρο Ουρσουλινών της Νάξου, πανευρωπαϊκό συνέδριο υπό τον τίτλο: «European Forum on Clean Energy for Islands», με σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα και τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών.

Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), διοργάνωσε στις 9-11/7/2018 στο πολιτιστικό κέντρο Ουρσουλινών της Νάξου, πανευρωπαϊκό συνέδριο υπό τον τίτλο: «European Forum on Clean Energy for Islands», με σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα και τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών.

Το φόρουμ είναι φανερό ότι έγινε για να γίνει και κανείς εκ των διοργανωτών δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή πολιτών και φορέων που αντιστέκονται στα φαραωνικά σχέδια του κράτους για τις ΑΠΕ στα νησιά μας και την ερημοποίηση ουσιαστικά των βουνών της περιοχής μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι πολίτες παρακολούθησαν τις συζητήσεις, ενώ σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Σημειώνουμε ότι το φόρουμ δε διαφημίστηκε καθόλου ενώ η εφημερίδα μας και οι συνεργαζόμενες ηλεκτρονικές εφημερίδες δεν έλαβαν ποτέ πρόσκληση!


 

Το φόρουμ


 

Το φόρουμ σύμφωνα με τους διοργανωτές θα αποτελούσε πεδίο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ανάλυσης των ρυθμιστικών ζητημάτων για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, υπό καθεστώς αειφορίας, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος ήταν να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν: α) Ενεργειακή μετάβαση στην τροφοδοσία των νησιών, β) ΑΠΕ, αποθήκευση και έξυπνα δίκτυα – Ανάπτυξη και προκλήσεις, γ) Χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών έργων και δ) Βέλτιστες πρακτικές – Καινοτομία.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων των μη διασυνδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στο πλαίσιο των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, η προοπτική διαγωνισμών για πράσινα-έξυπνα νησιά, όπως επίσης και οι προτάσεις για το νέο ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποθήκευση.


 

Ο «κλασικός» υπουργός


 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο άνοιγμα των εργασιών του 1ου ευρωπαϊκού φόρουμ για τα ενεργειακά νησιά, αναφέρθηκε στους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 σχετικά με τις ΑΠΕ (32%), την εξοικονόμηση ενέργειας (32,5%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (40%) και υπογράμμισε την αξία του Μακροχρόνιου Εθνικού Σχεδιασμού.

Ο κ. υπουργός –σταθερός και πάλι στις απόψεις του- και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις στα νησιά μας μίλησε για το πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, στο νέο θεσμικό τοπίο για τις ΑΠΕ, στην εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ κλπ. Ακόμα, μίλησε για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε από το 2019 να ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι μονόδρομος.


 

Οι γιάπηδες των Α.Π.Ε.


 

Οι ομιλητές ήταν κατά βάση υπάλληλοι-στελέχη εταιριών παραγωγής ενέργειας, πρόεδροι ΡΑΕ από ευρωπαϊκά κράτη, εκπρόσωποι ενεργειακών συνεταιρισμών κλπ.

Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών φορέων της χώρας μας και γενικά όλοι οι υποστηρικτές των προγραμμάτων της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ. Και όταν οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι πολυεθνικών και κρατικών φορέων μιλούσαν για ΑΠΕ εννοούσαν ανεμογεννήτριες!


 

Η Παριανή αποστολή


 

Από την Πάρο στο φόρουμ μετείχαν η κ. Σπυριδούλα Καβάλλη -που διάβασε και το υπόμνημα- και οι κ.κ. Σπ. Μητρογιάννης και Σωτ. Καστρουνής, όλοι τους  μέλη της δημοτικής επιτροπής κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί μας.

Η Παριανή αποστολή ήταν η μοναδική διαφωνία στο όμορφο και αγγελικά πλασμένο φόρουμ για την προώθηση των ανεμογεννητριών στα νησιά μας και σχεδόν εξέπληξαν τους παρευρισκόμενους με την αντίθεσή τους. Ο αντίλογος τέθηκε από τους κ.κ. Καστρουνή και Μητρογιάννη που έθεσαν διάφορα ζητήματα. Η απάντηση που έλαβαν σύμφωνα με τους παραπάνω «είχε μπόλικη δημιουργική ασάφεια», ενώ ο κ. Σπ. Μητρογιάννης κατηγόρησε ευθέως την Ελληνική ΡΑΕ για έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά την διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων για περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Τόνισε ότι μόνο οι εκπρόσωποι των ΡΑΕ Ιταλίας και Γαλλίας έδειξαν ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα, ενώ η Ελληνική ΡΑΕ έχει αφήσει τις εταιρίες να αλωνίζουν (κυριολεκτικά), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να καταστρέφονται πανέμορφες περιοχές της χώρας μας και περιοχές NATURA και να κινδυνεύουν με απόλυτη καταστροφή ακόμα περισσότερες στο άμεσο μέλλον συμπεριλαμβανομένων και των νησιών μας.


 

Το υπόμνημα


 

Η δημοτική επιτροπή αγώνα της Πάρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, κατέθεσε υπόμνημα στο φόρουμ που ξεκινούσε ως εξής:


 

«Με το υπόμνημά μας αυτό θα επιχειρήσουμε μια παρέμβαση στην παρούσα εκδήλωση, σε μια προσπάθειά μας να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο έργο της εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σύνολο 22 εγκεκριμένων α/γ ύψους 110μ σε 5 σημεία του νησιού.

Αρχικά θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες αξιοποίησης του ήλιου, του αέρα, της γεωθερμίας, της δύναμης των κυμάτων κλπ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Και δεν είμαστε υπέρ του «μαζούτ» όπως κάποιοι κακόβουλα είπανε. Οι εγκατεστημένες ΑΠΕ στην Πάρο ήδη καλύπτουν περίπου το 40% των αναγκών του νησιού, πολύ πάνω από τον εθνικό στόχο.

Σε καμία όμως περίπτωση το νησί μας δεν μπορεί να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για εξαγωγή. Οι τεράστιες α/γ που προβλέπονται από τους επενδυτές για εγκατάσταση στο νησί μας, καταστρέφουν το περιβάλλον, προσβάλουν βάναυσα την αισθητική του τοπίου και θα υποβαθμίσουν έντονα και ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης των 22 α/γ μας παρουσιάζεται ως τελειωμένη υπόθεση! Ενώ η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άλλα τρία σημεία του νησιού με άλλες 12 α/γ, ενώ τέσσερα από τα πάρκα παρουσιάζονται στους χάρτες της ως υβριδικά! Να υποθέσουμε με αντλησιοταμίευση; Γνωρίζουμε τι θα πει και αυτό! Ποιος μελετητής επισκέφτηκε αυτές τις περιοχές για να δει τι θα χαθεί κάτω από μπάζα και ίσως νερό. Αλλά όσο αφορά τους συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας που βασίζονται σε πρωτοβουλίες «εκ των κάτω» και είναι και το αντικείμενο αυτού του συνεδρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα μέσα στο πλαίσιο των φαραωνικού τύπου έργων που μας επιβάλλονται «εκ των άνω (…)».


 

Φαραωνικά έργα


 

Το υπόμνημα στη συνέχειά του σημείωνε: «[…]Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας δίκαιος. Όποιος και αν επενδύει σε φαραωνικού τύπου έργα θα μας βρει αντιμέτωπους! Και δεν είμαστε ρομαντικοί φυσιολάτρες. Στις μελέτες έχουμε εντοπίσει δεκάδες παραβιάσεις και αίολες προτάσεις και δεσμεύσεις για «όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον» του νησιού. Αλλά ποιος ορίζει το «δυνατόν»;

Στο ΦΕΚ για τις ΑΠΕ φύλλο 35210 παρ.7 παραδέχονται: Οι α/γ είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά δεν στερούνται επιπτώσεων! Στη ΜΠΕ τροποποίηση του ’17 σελ. pdf 772 παρ5.2 αναφέρει: 50 και πλέον α/γ και στα τρία νησιά βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών! Στην Πάρο οι 11 α/γ εντός GR 153 προστασίας ορνιθοπανίδας. Σελ. pdf 772 παρ.7 «στην Πάρο έχουν καταγραφεί 10 είδη πουλιών ευαίσθητα στις Α/Γ. Κατά την φάση κατασκευής και αργότερα λειτουργίας να επικαιροποιηθούν οι επιπτώσεις στα πουλιά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία» και αλλού: «Η περιβαλλοντική παρακολούθηση θα βοηθήσει στη καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων»! και αλλού: «6 μήνες πριν από την λειτουργία να γίνει η κατάθεση της έκθεσης παρακολούθησης ορνιθοπανίδας για να δοθεί απαραίτητο χρονικό διάστημα! αξιολόγησης των δεδομένων»… Δηλαδή, η ίδια η μελέτη των εταιριών θεωρεί δεδομένες τις επιπτώσεις!

Στο ΦΕΚ για τις ΑΠΕ φύλλο 35227 αναφέρει: Σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ή μείζονος σημασίας αλλά και από παραδοσιακούς οικισμούς οι α/γ πρέπει να βρίσκονται 6 χλμ. μακριά και 3 χλμ από όρια πόλεων και οικισμών αλλά και τουριστικών περιοχών. Στην Πάρο όλες αυτές οι αποστάσεις δεν τηρούνται ενώ στα αρχαία λατομεία στο Μαράθι οι γραμμές μεταφοράς περνούν πάνω από τις στοές! (…)».


 

Ποια ανάπτυξη;


 

Το υπόμνημα της δημοτικής επιτροπής κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο ολοκληρώθηκε με τις παρακάτω προτάσεις:

«[…] Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά σημεία που αποδεικνύουν τον παραλογισμό αλλά τα κρατάμε για την προσφυγή μας στο ΣτΕ.

Παραδεχόμαστε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Ποια είναι η λογική του καταστρέφω ένα περιβάλλον για αν προστατέψω ένα άλλο;

Στον τόπο μας, το φυσικό περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον και ο τουρισμός είναι αναπόσπαστοι κρίκοι της αλυσίδας που λέγεται ευημερία και φέρνει την οικονομική ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού και ο πρωτογενής τομέας ανακάμπτουν με πολλές δυσκολίες, μια τόσο δραματική αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο, θα ανατρέψουν τις ισορροπίες ανεπανόρθωτα, στο όνομα ποιας ανάπτυξης και ποιων επενδύσεων;».

PRWTO_THEMA_2-(1)220718.jpg

PRWTO_THEMA_3220718.jpg

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.