Δημοτικές εκλογές και ανάπτυξη

Πάρος

Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία.

Δεν ψάχνουμε ομορφιά, νιάτα και τσαχπινιά.

Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία.

Δεν ψάχνουμε ομορφιά, νιάτα και τσαχπινιά.

PRWTO_THEMA_2210918.jpg

Οι δημοτικές εκλογές είναι η ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα, να «ψάξουμε» μέσα από τον διάλογο τις λύσεις για την αντιμετώπιση τους, να χαράξουμε το όραμα μας και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.


 

Να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση και μέχρι που μπορεί να φτάσει η αναπτυξιακή πορεία του νησιού, μιας και τα όρια είναι πεπερασμένα.


 

Ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης

Για άλλη μια χρονιά στην χώρα μας και κατά συνέπεια και στα νησιά μας, ο τουρισμός κατέγραψε νέα ρεκόρ στην προσέλευση τουριστών.

Η Πάρος κατατάσσεται στους κορυφαίους προορισμούς για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές με προσδοκία για αρκετά υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Το ενδιαφέρον για μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις πιστοποιεί την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, είτε στον τομέα του τουρισμού είτε των υπηρεσιών γενικότερα. Όμως, αυτή η αναπτυξιακή πορεία για να είναι σταθερή, προϋποθέτει ότι συνεχώς βελτιώνονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες που μας δίνουν προνομιακή θέση στον ανταγωνισμό.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος σημειώνει: «Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε την επιτυχία, θα πρέπει να δούμε πως θα τη διασφαλίσουμε και τα επόμενα χρόνια». Και παρακάτω τονίζει: «Άλλωστε δεν παραβλέπουμε ότι οι συγκυρίες στις γειτονικές χώρες και κυρίως στην Τουρκία και στη Βόρεια Αφρική, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στη θετική εξέλιξη του τουρισμού, δίνοντάς μας σημαντικό μερίδιο τα τελευταία χρόνια, τώρα αλλάζει.

Ο βασικός μας ανταγωνισμός θα μας επηρεάσει σε δύο επίπεδα: Αφενός, τα πακέτα που υπογράφει τώρα η Τουρκία για το 2019 με βασικούς tour operators είναι περίπου 30% φτηνότερα λόγω της υποτίμησης του νομίσματος. Και αφετέρου, οι τούρκοι πολίτες έχουν χάσει σημαντική αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμά να χάνουμε μερίδιο από τον εισερχόμενο τουρισμό (890.000 τούρκοι ετησίως)».

Οι επισημάνσεις αυτές του ΣΕΤΕ πρέπει να μας προβληματίσουν για την προοπτική της τοπικής οικονομίας σε συνάρτηση με τον τομέα του τουρισμού. Τα προβλήματα της ανεπάρκειας των υποδομών πρέπει να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις που ξεκινάνε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Να συζητήσουμε για το κυκλοφοριακό και το προβληματικό, σε αρκετά σημεία, οδικό δίκτυο. Την έλλειψη των αναγκαίων χώρων στάθμευσης. Την οριακή επάρκεια νερού, το μεγάλο θέμα καθαριότητας, την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο αλλά και στις λιμενικές εγκαταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα στους επισκέπτες που επιλέγουν το νησί μας.


 

Η καθημερινότητα


 

Εκτός από τον τουρισμό και τα προβλήματα των υποδομών, πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις ελλείψεις στις σχολικές υποδομές, για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και όλα τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας.

Είμαστε λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και τα θέματα αυτά πρέπει να απασχολήσουν όλους μας οδεύοντας προς την κάλπη.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών πρέπει να είναι όχι απλά η καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά η δυναμική ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας.


 

Το κριτήριο της επιλογής


 

Η μάχη των δημοτικών εκλογών μπορεί να έχει τις ιδιομορφίες της αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι καθαρά πολιτική μάχη. Μάχη ιδεών και πολιτικών

απόψεων. Οι ιδιομορφίες των τοπικών κοινωνιών δε θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν και να μας οδηγήσουν σε αλλοίωση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παριανής κοινωνίας κρυμμένοι πίσω από φιλικές – προσωπικές και συγγενικές σχέσεις. Η άποψη ορισμένων δημοσιολόγων ότι «τοπικές είναι οι εκλογές, με βάση τα τοπικά κριτήρια ψηφίζουμε» είναι παγίδα και που προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Ας δούμε για παράδειγμα το μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα που αντιμετωπίσαμε φέτος:

Όλοι πληρώνουμε τέλη καθαριότητας που είναι ανταποδοτικά. Δεν έχουμε όμως καθαρό νησί. Όταν όμως το κράτος εγκρίνει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την καθαριότητα τον Ιούνιο αντί τον Μάρτιο, είναι φυσικό επακόλουθο να μην έχουμε το αναγκαίο προσωπικό, άρα δεν μπορούμε να έχουμε και καθαρά χωριά. Το

πρόβλημα λοιπόν δεν είναι απλά τοπικό, αλλά πρόβλημα της γενικότερης πολιτικής που ασκείται. Στην ουσία λοιπόν οι δημοτικές εκλογές είναι μία μάχη στην οποία

συγκρούονται οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Το κριτήριο της επιλογής των υποψηφίων που θα απαρτίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς αλλά κυρίως η επιλογή των επικεφαλής, δεν μπορεί να είναι άλλο από την αποφασιστικότητα στο να παλέψουν για την υλοποίηση αποφάσεων που δίνουν λύσεις στα προβλήματα, την εμπειρία στη διαχείριση αναπτυξιακών επιλογών σε συνδυασμό με τη δυναμική και τη ζωντάνια των νέων ανθρώπων. Το ερώτημα των

εκλογών είναι ποιος μπορεί και θέλει να διεκδικήσει δυναμικά λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι γνωστές από το παρελθόν προεκλογικές πρακτικές δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια περίοδο που διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας της περιοχής μας. Δεν μπορεί να έχουν θέση οι λογικές ότι οι επιλο-γές θα έχουν σχέση με τις παρέες του καφενείου, της μεγάλης οικογένειας και των περιστασιακών συλλογικοτήτων. Δεν έχουμε ανάγκη για «Μεσσία» από το πουθενά. Αυτό που μετράει είναι όλοι οι Παριανοί και οι Αντιπαριώτες να πάρουν μέρος σ’ ένα δημιουργικό πολιτικό διάλογο με θέμα το πώς θα διασφαλίσουμε και τα επόμενα χρόνια την αναπτυξιακή πορεία μας.

Οι προτάσεις, οι δεσμεύσεις και τα προγράμματα των συνδυασμών πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για τις επιλογές μας.


 

του Νίκου Ραγκούση Λαουτάρη 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.