Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Παριανών Μακεδονομάχων

Πάρος

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Η Πάρος, στο τέλος της δεκαετίας του 1920 (1927-1928) έστησε «Ηρώα πεσόντων», από λευκό μάρμαρο, πάνω στο οποίο έχουν αποθανατιστεί οι Παριανοί ήρωες. Από τότε, για να θυμόμαστε τους αείμνηστους γενναίους συμπολίτες μας, που «έπεσαν υπέρ πατρίδος», αγωνιζόμενοι στα πεδία των μαχών, καταθέτουμε δάφνινα στεφάνια στη μνήμη τους κατά τις εθνικές επετείους.  

Τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου της Παροικιάς, (που βρίσκεται σήμερα στην Αγκαιριά), έγιναν το καλοκαίρι του 1927, έργο του έξοχου τεχνίτη Μιχάλη Στέλλα. Στις τρεις πλευρές είναι χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων. Στη δυτική πλευρά του μνημείου, που είναι και η πρόσοψη γράφει:

Λοχαγός ΓΡΑΒΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πέτσοβο

Λοχαγός ΚΟΡΤΙΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Σιμιτλή

ΟΠΛΙΤΑΙ 1912-13

ΠΑΤΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΠΕΡΙΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΡΑΓΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΥΛΟΣΤΟΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΜΠΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ.

ΟΠΛΙΤΑΙ 1915-18  

Αος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΜΑΤΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΣΚΙΑΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΠΑΛ ΜΑΧΜΟΥΤ Μ.Α.

Στη νότια πλευρά της στήλης:

ΟΠΛΙΤΑΙ 1919-1922

ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΑΛΑΚΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΝΙΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΠΡΙΝΕΑΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΑΠΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΑΡΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΣΑΜΑΛΤΑΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΜΠΑΦΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΜΑΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΡΑΓΑΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΠΥΛΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΟΝΔΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΡΙΝΕΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΔΑΜΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΝΑΥΤΑΙ 1919-1922

ΚΑΛΑΚΩΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΖΟΥΑΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Στη βόρεια πλευρά αναφέρονται ονόματα του 1940-44, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου.


 

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Μακεδονίας», έως την οδό «Γεωργίου Ι. Μεταξά».


 

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς   

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.