Το δικό μας μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πάρος

Το μήνυμα της αντιδημάρχου του Δήμου Πάρου Δώρα Σαρρή Παπακυρίλου για την παγκόσμια μέρα κατά της βίας εναντίων των γυναικών είναι το ακόλουθο:

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας εναντίων των γυναικών, μιαςβίας που δε γνωρίζει ηλικίες, σύνορα, πολιτισμούς, θρησκείες, μίαςβίας που δεν έχει κοινωνική τάξη, εθνικότητα, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση, ηλικίακαι παίρνειδιάφορες μορφές, όπως σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική κα.

Το φαινόμενο της άσκησης βίας εναντίον των γυναικών στη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των μεγάλων ροών προσφύγων, σε ομάδες υψηλής ευαλωτότηταςόπωςάνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ και μετανάστριες,παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με την ενδοοικογενειακή να αποτελεί την πιο συνηθισμένη εκδήλωση βίας.

Η ανοχή μας ως κοινωνία σε φαινόμενα βίας οφείλει να είναι μηδενική και ως Δημοτική Αρχή, είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα αυτό αλλά και να δημιουργούμε δομές και  προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες που έχουν βιώσει και βιώνουν βία στο εργασιακό, κοινωνικό ή οικογενειακό περιβάλλον τους να βρίσκουν τη βοήθεια, τη προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζονται.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θέματος, ως Γυναίκα και ως Αντιδήμαρχος Πάρου,στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων μου έχω τα τελευταία χρόνια, ασχοληθεί επισταμένα με δράσεις για την προώθηση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων που απαξιώνουν την ισότιμη θέση της γυναίκας στους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Μέσω του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», μια δράση της ΕΕ για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Δήμος Πάρου με συνεργαζόμενους φορείςεκπονεί προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και διοργανώνειπολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα που στοχεύουν στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των γυναικών στην Τοπική κοινωνία.

Τέλος, ο Δήμος Πάρου, μερίμνησε για τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών όπως το Κέντρο Κοινότητας, το οποίοδιαθέτει τη τεχνογνωσία να παρέχειυπηρεσίες άμεσης βοήθειαςγια την ολοκληρωμένη στήριξη σε γυναίκες και κορίτσια, θύματα βίας.Στο Κέντρο Κοινότητας, το οποίο πλαισιώνεται από Ψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό, τα θύματα βίας μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη, να βοηθηθούν για να εξαλείψουν τα συναισθήματα ενοχοποίησης και φόβου που βιώνουν αλλά και να ενημερωθούν για το νομοθετικό πλαίσιο που τις προστατεύει.

Η βία κατά των γυναικών θα εξακολουθήσει να υφίσταται μόνο αν ως κοινωνία υποθάλψουμε τη σιωπή, την ανοχή και τησυγκάλυψη. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να βάλουμε ένα τέλος. Ένα τέλος που θα σημάνει την απελευθέρωση των γυναικών, από τα δεσμά του φόβου, της κακοποίησης και της ενοχής.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.