Θύελλα αντιδράσεων για το αεροδρόμιο

Πάρος

Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση και η παρουσίαση του υπομνήματος από την εφημερίδα μας την περασμένη εβδομάδα για την προσφυγή δέκα απόντων κατοίκων της Πάρου, ανυπόγραφα και δίχως να δηλώσουν φυσική έδρα, για την ακύρωση της απόφασης σχετικά με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του νησιού μας.

Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση και η παρουσίαση του υπομνήματος από την εφημερίδα μας την περασμένη εβδομάδα για την προσφυγή δέκα απόντων κατοίκων της Πάρου, ανυπόγραφα και δίχως να δηλώσουν φυσική έδρα, για την ακύρωση της απόφασης σχετικά με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του νησιού μας.

Το υπόμνημα των 10 απόντων κατοίκων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 25/10/2018, έχει ανησυχήσει τον κόσμο του νησιού μας καθώς και τους επαγγελματίες.

Μ. Κωβαίος

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, έστειλε πρόσκληση προς τους 10 διαφωνούντες και τους προσκάλεσε σε δημόσιο διάλογο. Η πρόσκληση έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Φίλοι,
Στις 22 Οκτωβρίου 2018, στείλατε υπόμνημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την «τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αερολιμένα Πάρου». Στο κείμενό σας εκφράζετε τον προβληματισμό σας σχετικά με την αποσταθεροποίηση του τοπικού οικοσυστήματος, την αλλοίωση της τοπικής κληρονομιάς, ενώ αναφέρεστε και στην τουριστική ανάπτυξη της Πάρου.
Όπως ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε, βασική προγραμματική μας αρχή ήταν η δημόσια διαβούλευση, γι’ αυτό πετύχαμε τόσα πολλά σε μόλις πέντε χρόνια. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε στον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, σας προσκαλούμε σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για να ακούσουμε τις ανησυχίες σας, να σας εξηγήσουμε γιατί στηρίζουμε την επέκταση του υπάρχοντος διαδρόμου απογείωσης - προσγείωσης και να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την μετεξέλιξη της Πάρου σε νησί - πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Μπροστά μας έχουμε να διαχειριστούμε πλήθος καινούργιων προκλήσεων, οι οποίες απορρέουν από το μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας. Δεν είναι ώρα για να δημιουργούμε αποκλεισμούς, η γνώμη και η συμμετοχή όλων είναι αναγκαίες για να συνεχίσουμε δυναμικά να βελτιώνουμε τον τόπο μας.
Ευχόμαστε να ανταποκριθείτε θετικά στο κάλεσμά μας».

Ξενοδόχοι

Η ένωση ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου για το ίδια θέμα τοποθετήθηκε ως εξής:
«Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Πάρου είναι μια κατάκτηση όλων των Παριανών που μάχονται για μια ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Η οριστική ολοκλήρωση αυτού του έργου θα γίνει με την κατασκευή μεγαλύτερων κτηριακών εγκαταστάσεων και με την ασφαλτόστρωση επιπλέον 400 μέτρων στον ήδη διαμορφωθέντα διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, έτσι ώστε το συνολικό μήκος του διαδρόμου να φτάσει τα 1800 μέτρα. Θεωρούμε ότι και τα δύο αυτά έργα είναι εξίσου απαραίτητα και επιτακτικά να γίνουν, διότι αφενός θα εξυπηρετήσουν τις ήδη αυξημένες ανάγκες διασύνδεσης που έχει το νησί τόσο με την υπόλοιπη χώρα όσο και με σημαντικές πόλεις του εξωτερικού και αφετέρου θα προσφέρουν στο αεροδρόμιο την ΑΣΦΑΛΕΙΑ και την ΑΝΕΣΗ που απαιτούν οι προδιαγραφές ενός νέου σύγχρονου αεροδρόμιου.  
Επιπλέον και τα δύο αυτά έργα γίνονται στο ήδη διαμορφωθέντα χώρο του σημερινού αεροδρομίου χωρίς να χρειάζονται νέες εκτάσεις ή να παραβιάζονται περιβαλλοντολογικοί όροι αφού στο νέο αεροδρόμιο, όπως σωστά τονίζει και η Υ.Π.Α, η επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου κατά 400 μέτρα αποτελεί την πλέον ήπια λύση.
Ο σύλλογος ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, θεωρεί ότι οι νέες σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις που απαιτούνται καθώς και η ολοκλήρωση του διαδρόμου στα 1800 μέτρα θα προσφέρουν στο νησί μας το αεροδρόμιο που επιβάλλεται να έχει σήμερα η ΠΑΡΟΣ αφού το μέγεθος του είναι ΔΙΚΑΙΑ ισορροπημένο στο να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού χωρίς να θίγει το περιβάλλον του. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή την διαπίστωση σύντομα θα την κατανοήσουν όλοι, έτσι ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για το νησί που αγαπάμε, για την ΠΑΡΟ που θέλουμε να έχουμε στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε».

Επαγγελματίες οδηγοί

Ο σύλλογος ιδιοκτητών ταξί Πάρου: «Η Εκατονταπυλιανή», σημειώνει:
«Ο Σύλλογος ιδιοκτητών και οδηγών ταξί της Πάρου εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε ενέργεια που εμποδίζει την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του νέου αεροδρομίου του νησιού μας. Οι παρεμβάσεις και οι απειλές κατά του έργου από τους 10 μη μόνιμους κατοίκους της περιοχής του Βουτάκου προκαλούν το κοινό αίσθημα κάθε παριανού και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Δεν μπορούν να αποφασίσουν 10 άτομα για 17.000 πληθυσμό που υπάρχει στην Πάρο και την Αντίπαρο.
Καλά θα κάνουν, όσοι επέλεξαν το νησί μας για διακοπές να σέβονται τα αιρετά όργανα του τόπου που τους φιλοξενεί και τις επιλογές του παριανού λαού, που δεν οδηγούν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ψευδώς ισχυρίζονται. Όπως γνωρίζουν άπαντες υπάρχει θωράκιση του έργου για την επέκταση του διαδρόμου, αφού υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις οποίες θέλουν να προσφύγουν 10 μη μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας. Φανταστείτε ότι υπάρχουν αποφάσεις της επιτροπής συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, της αειφόρου ανάπτυξης, κ.λ.π.
Τους καλούμε να παραιτηθούν από κάθε νομική ενέργεια που αποσκοπεί στην εμπλοκή του έργου σε χρονοβόρες δικαστικές περιπέτειες, ώστε αυτό να καθυστερήσει ή να καταργηθεί. Η Πάρος ζει από τον τουρισμό, έχει ανάγκη από έργα υποδομής και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να της τα στερήσει».

Έμποροι

Ο πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου, Πάρου Αντιπάρου, Απόστολος Αλιπράντης σημειώνει:
«Οι ίδιοι «γνωστοί άγνωστοι» παραθεριστές του Βουτάκου και της Μακριάς Μύτης, έκαναν το θαύμα τους. Προσφεύγουν πάλι στην Υ.Π.Α.  κατά της ολοκλήρωσης του έργου του αεροδρομίου.
Επειδή κύριοι κόπτεσθαι για το καλό μας, όπως εσείς το εννοείται, που ήσαστε όταν κάναμε κινητοποιήσεις για το Κέντρο Υγείας; Για να μην κλείσει η εφορία; Πότε νοιαστήκατε για τα σχολεία, το λιμάνι, το εμπορικό λιμάνι, το νερό, το κυκλοφοριακό, τον ΣΧΟΠ; Πότε λάβατε υπ’ όψιν σας τις επιθυμίες των μονίμων κατοίκων της Πάρου; Ποτέ δεν σας είδαμε να ενδιαφέρεστε για όλα τα πιο πάνω.
Οι πράξεις σας μας γεμίζουν οργή και απολύτως αντίθετες από αυτά που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας. Εαυτούληδες που νοιάζεστε για την καλοπέραση σας είστε. Επειδή σας γνωρίζουμε, μας κάνει εντύπωση ότι ενώ είστε  τακτικότατοι χρήστες τους αεροδρόμιου, παράλληλα φροντίζετε πάντα και για την τρικλοποδιά.
Η Πάρος έχει πολιτικά όργανα εκλεγμένα από το λαό και φορείς που αποφασίζουν για τη μελλοντική πορεία του τόπου μας και οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις τους  και όχι επιδεικτικά να τις αγνοούν προκαλώντας το κοινό αίσθημα. 
Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου Αντιπάρου καλεί τα μέλη του, τους φορείς του νησιού και τους Δήμους της Πάρου και της Αντιπάρου να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά για να προστατεύσουμε όλοι μαζί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νησιού μας, που για άλλη μια φορά κάποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του».

Φορείς

Ο σύλλογος παραδοσιακού οικισμού Παροικιάς σε ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής:
«Ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε όποιες ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο μέλλον από ελάχιστη μερίδα περιστασιακών/μη μόνιμων κατοίκων του νησιού μας, με σκοπό την κατάργηση του έργου της επέκτασης του διαδρόμου του νέου αεροδρομίου της Πάρου. Οι ενέργειες αυτές που πραγματοποιούνται ερήμην της παριανής κοινωνίας και των θεσμοθετημένων συλλογικών της οργάνων, αποτελούν πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση.
Καλούμε το Δήμο και τους φορείς του νησιού να αντιδράσουν οργανωμένα, ώστε να αποτραπεί η όποια δικαστική εμπλοκή που θα οδηγήσει το αναγκαίο αυτό έργο σε χρονοβόρες καθυστερήσεις ή και στην κατάργησή του. Η Πάρος έχει υποφέρει αρκετά από ανάλογες ενέργειες του παρελθόντος. Τα έργα ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου θα πραγματοποιηθούν εντός του απαλλοτριωμένου χώρου και δεν πρόκειται να επιβαρύνουν την περιοχή και τις βίλες των «ευαίσθητων» και «ανησυχούντων» για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Πάρου, όπως υποκριτικά υποστηρίζουν».

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.