Κ. Ροκονίδας: «Στο χέρι των Παριανών να κάνουν τη Λαϊκή Συσπείρωση πλειοψηφία»

Πάρος

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, τέσσερις µήνες πριν την κάλπη των δηµοτικών εκλογών, παραχώρησε την πρώτη του µεγάλη συνέντευξη γι’ αυτές.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, τέσσερις µήνες πριν την κάλπη των δηµοτικών εκλογών, παραχώρησε την πρώτη του µεγάλη συνέντευξη γι’ αυτές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου έχει δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητα το Κώστα Ροκονίδα, την οποία με ανακοίνωσή της η Κ.Ο. Κυκλάδων του Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει. Ο κ. Κώστας Ροκονίδας, είναι μαθηματικός και εργάζεται ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου. Ακόμα, είναι δημοτικός σύμβουλος Πάρου από το 1994 για 5 τετραετίες και δύο φορές πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Μαθηματικού τμήματος του πανεπιστημίου Πάτρας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενώ ήταν και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, στις εκλογές του 2006.

PRWTO_THEMA_2.JPG

Πλαίσιο Αρχών

Ποιο είναι το πλαίσιο αρχών του συνδυασμού σας και σε ποιους απευθύνεται.

Κ.Ρ.: «Όλοι εμείς που συγκροτούμε τη Λαϊκή Συσπείρωση και όσοι συνεργάζονται και μας στηρίζουν αγωνιζόμαστε για να έχουν μια καλύτερη ζωή, όσοι με την εργασία τους παράγουν πλούτο και αξίες αλλά τελικά καρπώνονται ελάχιστα από αυτά, για να ζούμε σε ένα τόπο και μια χώρα ελεύθερη, ακηδεμόνευτη και ειρηνική και όχι έρμαιο γεωστρατηγικών ανταγωνισμών και διεκδικήσεων για το πλουτισμό των ελάχιστων. Για να μπορεί η νεολαία μας να ζει και να κάνει όνειρα με ασφάλεια για το μέλλον της και όχι να βιώνει τα σημερινά αδιέξοδα. Αγωνιζόμαστε για μια Πάρο και μια χώρα που το ερώτημα ανάπτυξη για ποιόν θα έχει μια απάντηση:

Ανάπτυξη για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους σε κάθε οικονομική δραστηριότητα στο τόπο μας (τουρισμό, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, εμποροβιοτεχνική παραγωγή κλπ).

Ανάπτυξη για τα χωριά και τους ανθρώπους τους, που δεν έχουν το προνόμιο των παραθαλάσσιων οικισμών.

Ανάπτυξη που δεν ισοπεδώνει τα πάντα στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων αλλά αναδεικνύει και αναβαθμίζει το τόπο, τις ομορφιές και το πολιτισμό που μας άφησαν οι παλιότεροι.

Ανάπτυξη που σε κάθε επίπεδο αναβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων του νησιού μας, διευκολύνει τη καθημερινότητα τους και τους κάνει αφέντες στο τόπο τους.

Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε, ότι ο παριανός λαός από κομπάρσος πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής. Αυτή είναι η πρόσκληση και η πρόκληση που απευθύνουμε στο παριανό λαό και τον καλούμε σ’ αυτόν το δρόμο να πορευτεί μαζί μας. Σήμερα ιδιαίτερα, που λόγω ανόδου του τουρισμού και άλλων συγκυριών, η Πάρος, όπως και η χώρα συνολικά, αποτελεί «επενδυτική ευκαιρία» για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι μόνο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι είδους ανάπτυξη θέλουμε».

Υπάρχει διαφοροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Παριανών. Και αυτό γιατί συνήθως οι δημοτικοί συνδυασμοί κινούνται –πρώτιστα- με βάση τα οικονομικά συμφέροντα (ρουσφέτια) των ψηφοφόρων τους και δευτερευόντως, υποκριτικά, για την πορεία του τόπου. Ποια είναι η διαφοροποίηση του συνδυασμού σας από τους υπόλοιπους;

PRWTO_THEMA_3.JPG

Κ.Ρ.: «Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, του δημάρχου σήμερα και όλων όσοι θα εμφανιστούν μελλοντικά, θέλουν να βλέπουν ότι η πορεία του τόπου μας είναι ανεξάρτητη από τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Θέλουν να βλέπουν ότι τα προβλήματα της Πάρου είναι απομονωμένα από τη γενικότερη πολιτική και δε βλέπουν ή δε θέλουν να δουν τις αιτίες που γεννούν αυτά προβλήματα. Αυτό ακριβώς καθορίζει και την αποτυχία τους, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους. Όλοι τους θέλουν ο παριανός λαός με την ψήφο του, να τους αναθέσει την επίλυση των προβλημάτων. Εμείς λέμε ότι χωρίς τις παριανές και τους παριανούς συμμέτοχους και πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων του τόπου, διεκδικητές και μάχιμους στο πλάι της δημοτικής αρχής και όχι στο περιθώριο, δεν μπορείς να ελπίζεις σε τίποτα άλλο από τη διαχείριση της καθημερινότητας και αυτό όχι με επιτυχία, όπως απέδειξε η παρούσα δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος υπόσχεται ότι θα βολέψει τα πάντα, σε γενικό και προσωπικό επίπεδο με ό,τι καταλαβαίνετε ότι σημαίνει αυτό για την παμπάλαια πολιτική της ψηφοθηρίας και της συναλλαγής. Από την άλλη όσοι και αν εμφανιστούν θα επενδύουν στα αδιέξοδα της δημοτικής αρχής και στην αρνητική γνώμη του παριανού λαού για αυτή, χωρίς να λένε κουβέντα για τη πολιτική που παράγει αυτά τα αδιέξοδα».

Ο όρος «άφθαρτοι», «νέοι στα κοινά», «ανεξάρτητοι», σ’ αυτές τις εκλογές ακούγεται αρκετά στην Πάρο και όχι μόνο. Ποια είναι η δική σας άποψη και τι τελικά συμβαίνει.

Κ.Ρ.: «Στη σύγχρονη εποχή οι τεχνικές της επικοινωνίας και της προσέγγισης, είναι πάρα πολλές. Ας δούμε όμως αυτά που αναφέρατε.

Πρώτον, αν «άφθαρτος» νοείται αυτός που δεν έχει ασχοληθεί με τα κοινά θα έλεγα ότι από μόνο του είναι κουτί χωρίς να ξέρεις το περιεχόμενο. Μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Αν «άφθαρτος» νοείται αυτός που δεν έχει βάλει «χέρι στο μέλι», τότε επειδή υπονοείς, είσαι υποχρεωμένος να κατονομάσεις αυτούς που το έχουν βάλει.

Δεύτερο, σε σχέση με τη «νεότητα».Επιγραμματικά σας λέω ότι υπάρχουν νέοι με πολύ «παλιά μυαλά», αναχρονιστικά και πολλοί παλιοί που η σκέψη τους είναι «ανθός της νιότης». Άρα από μόνο του το «νέο» χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο, σκέψεις και ιδέες δεν λέει κάτι.

Τρίτον, όταν ως υποψήφιος έχεις ένα πρόγραμμα όποιο και αν είναι αυτό, έχεις πολιτική, όταν πράττεις σαν δημοτική αρχή, ότι και αν είναι αυτό είναι πολιτική πράξη.

Τέταρτον, οι παλιότερες και η σημερινή δημοτική αρχή υλοποιούν αδιαμαρτύρητα μια πολιτική που υπαγορεύεται από κεντρική εξουσία. Το πλαίσιο που λειτουργεί η τοπική διοίκηση είναι το αποτέλεσμα της εξειδίκευσης της πολιτικής της ΕΕ και των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Ο προϋπολογισμός των δήμων συντάσσεται βάση συγκεκριμένης εγκυκλίου, ελέγχεται ανά τρίμηνο με ποινολόγιο σε περίπτωση απόκλισης, η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη την τελευταία 10ετία κατά 60%, οι αρμοδιότητες πολλαπλασιάζονται και το προσωπικό ανύπαρκτο και πάει λέγοντας. Ακούσατε τον δήμαρχο να ενημερώνει τους πολίτες γι’ αυτά και άλλα πολλά; Αντίθετα προεκλογικά υπόσχεται ό,τι να είναι και μετεκλογικά θα αρχίσει να «ξεχνάει» ή να «ψιθυρίζει» ότι δεν του δίνουν χρήματα. Η απόκρυψη της πραγματικότητας δεν είναι πολιτική πράξη; H αποδοχή της μιζέριας δεν είναι πολιτική; H υιοθέτηση και η αδιαμαρτύρητη υλοποίηση πολιτικών που στρέφονται ενάντια στους δημότες σου δεν είναι πολιτική; Είναι στράτευση στη πολιτική όλων εκείνων των δυνάμεων που στηρίζουν και τροφοδοτούν το σύστημα, πέρα από τις μικροδιαφορές τους και «παραμυθιάζουν» το λαό για τη σωτηρία του ενώ εργάζονται ακατάπαυστα για τα συμφέροντα των λίγων. Έτσι προκύπτει η «κυοφορία υπερκομματικών συνεργασιών», στην οποία φυσικά δε χωράει η δική μας αντίληψη. Για τον λόγο αυτό βλέπετε ότι όσοι ενστερνίζονται αυτή τη λογική και μετέχουν σε πιθανή συγκρότηση συνδυασμών δε νοιάζονται που συμφωνούν ή διαφωνούν αλλά ποιος θα είναι ο επικεφαλής.

Πέμπτο, να σας θυμίσω ότι όσοι δήμαρχοι «πιπιλάνε» την «ανεξαρτησία»-«υπερκομματικότητα» είναι ή ήταν κομματικά ενταγμένοι -και προφανώς είναι δικαίωμα τους- ή υλοποιούσαν μια πολιτική στην οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο συμφωνούν όλα τα κόμματα του συστήματος. Βλέπετε καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για παράδειγμα στην οικονομική πολιτική; Όλοι μαζί δεν ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τώρα «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους»; Οι προηγούμενοι δεν «έδεσαν» τη τοπική διοίκηση στο άρμα της κεντρικής εξουσίας με τον «Καλλικράτη» και οι σημερινοί το πάνε παραπέρα με τον «Κλεισθένη 1»; Μπορεί, λοιπόν, με τη στενή έννοια κάποιοι να μην υπηρετούν κομματική γραμμή αλλά αδιαμαρτύρητα υλοποιούν μια πολιτική που είναι κοινός παρανομαστής των χθεσινών και της σημερινής κυβέρνησης, μια πολιτική που είναι ένοχη για τα προβλήματα του κάθε τόπου και του νησιού μας.

Και τέλος, να σας θυμίσω ότι η «ανεξαρτησία»-«υπερκομματικότητα» του κ. Κωβαίου του έδωσε μια «αποκλειστικότητα». Ο πρωθυπουργός της χώρας να επισκεφθεί το νησί μας και ο δήμαρχος του να μην έχει τη δυνατότητα να τον δει για ένα τέταρτο, σαν απάντηση της επιλογής του να κάνει πρώτα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου με βουλευτή της μείζονος αντιπολίτευσης!».

PRWTO_THEMA_4.JPG

Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση στοχεύει στη νίκη ή σε ένα καλό ποσοστό που θα έχει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν την ενδιαφέρει να νικήσει και ούτε ο Κ. Ροκονίδας ενδιαφέρεται να γίνει δήμαρχος.

Κ.Ρ.: «Κάποιοι χωρίς πρόθεση αλλά και κάποιοι συνειδητά για προφανείς λόγους κυκλοφορούν τέτοιες διαδόσεις. Για τους δεύτερους λέμε ας αφήσουν τα τερτίπια και αν έχουν κουράγιο και εμπιστοσύνη στη πολιτική τους να αντιπαρατεθούν με αυτή και επί της ουσίας. Για τους πρώτους λέμε ότι μπορεί οι εκλογές να μην είναι η αρχή και το τέλος του κόσμου, γιατί εμείς υπάρχουμε και θα υπάρχουμε ανεξάρτητα από αυτές.

Βέβαια όταν μετέχεις σε μια εκλογική διαδικασία πάντα επιδιώκεις το καλύτερο. Θα δώσουμε λοιπόν τη μάχη για να πείσουμε το παριανό λαό, ώστε να είναι η Λαϊκή Συσπείρωση η νέα δημοτική πλειοψηφία. Τώρα σχετικά με τον υποφαινόμενο. Νομίζω ότι 25 χρόνια που βρίσκομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα πολιτικά πράγματα του νησιού μας, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί μας, αντιμετώπιζα πάντα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα ζητήματα. Όταν εκτίθεσαι είσαι προετοιμασμένος να δεχθείς το αποτέλεσμα της κάλπης όποιο και αν είναι αυτό. Είναι λοιπόν στο χέρι του παριανού λαού να γίνει η Λαϊκή Συσπείρωση δημοτική πλειοψηφία».

Τι θα άλλαζε στην Πάρο μία ενδεχόμενη νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κ.Ρ.: «Θα έλεγα σχεδόν τα πάντα.

Ο παριανός λαός θα γινόταν ουσιαστικός συμμέτοχος των αποφάσεων και θα είμαστε μια δημοτική αρχή που μαζί του θα διεκδικούμε ακούραστα την επίλυση των προβλημάτων του τόπου.

Θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Θα αλλάξει ο σχεδιασμός, ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων και παρεμβάσεων, θα υπάρξουν στρατηγικοί στόχοι και επεξεργασία τακτικής για την κατάκτηση τους με σκοπό την ανάπτυξη που περιγράψαμε στην αρχή».

Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει την ταμπέλα ότι είναι ένας κομματικός συνδυασμός και ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΚΚΕ. Αυτό κατά πόσο είναι αλήθεια; Μεταξύ σοβαρού και αστείου κάποιοι λένε στις συζητήσεις τους ότι θέλετε ένα νησί τύπου Σοβιέτ…

Κ.Ρ.: «Εμείς έχουμε την αντίληψη ότι δίνουμε μια ενιαία πολιτική μάχη τον ερχόμενο Μάη, αφού δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση και Ε.Ε είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους, με εξειδίκευση φυσικά στο κάθε επίπεδο. Όταν μάχεσαι για τις υποδομές του τόπου σου, τις συνθήκες στην υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια, το μεροκάματο, τη σύνταξη, τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των δημοτών σου, για να μη χάσουν άλλοι το σπιτικό τους, τη ποιότητα της ζωής τους, το πολιτισμό, τον αθλητισμό, και πάει λέγοντας, αντικειμενικά είσαι απέναντι στις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή σου και οποίες έχουν μόνιμο «άγχος» τους πως θα υπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Άρα τι εξυπηρετούμε τα λαϊκά συμφέροντα ή του ΚΚΕ; Είναι σε αντιδιαστολή; Συγκρούονται; Είναι φανερό βέβαια, ότι η ενίσχυση των δυνάμεων μας σαν κόμμα, είναι προϋπόθεση για να παλεύει ο λαός μας για όλα αυτά από καλύτερη θέση. Εξάλλου όταν ο συνδυασμός μας δημοσιοποιηθεί τότε όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ πέρα από τις κομματικές μας δυνάμεις.

Τώρα για το αστείο ή το σοβαρό που μπορεί σαν αστείο να είναι πολιτική αφέλεια, αλλά σαν σοβαρό είναι προβοκατόρικη τακτική. Από το να προσπαθούμε λοιπόν, να πείσουμε με λόγια είναι προτιμότερο να ρίξουμε μια ματιά στα πεπραγμένα των δήμων της Πάτρας, της Καισαριανής, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου και της Ικαρίας. Ας αφουγκραστούν οι παριανές και οι παριανοί, την πλειοψηφία των δημοτών των παραπάνω δήμων και της ευρύτατης αποδοχής που έχουν οι δημοτικές τους αρχές, πολύ πέρα από την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ».

Πάρος – Σήμερα

Ο συνδυασμός Κωβαίου έπειτα από μία θητεία στη διακυβέρνηση του τόπου ζητάει μία ακόμα τετραετία. Πώς κρίνετε αυτά τα 5 χρόνια της δημοτικής εξουσίας.

Κ.Ρ.: «Μακριά από μας ο λαϊκισμός. Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε ότι δεν έγινε τίποτα. Αυτό που έγινε όμως είναι πολύ μακριά από τις υποσχέσεις και τις ανάγκες. Ο τρόπος άσκησης της πολιτικής από μέρους της δημοτικής αρχής, με τα ταξίματα, τη ρουσφετολογική αντίληψη, την κοροϊδία, τα τεράστια πόσα απ’ ευθείας αναθέσεων που αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες, έχουν καταγραφεί στη μνήμη των παριανών και στοιχειοθετούν τη κριτική απέναντι της. Αυτή η δημοτική αρχή στο όνομα ενός ιδιότυπου ρεαλισμού δε διεκδίκησε τίποτα. Τα πήγαινε- έλα και η ενδεχόμενη «χαρτούρα» δεν αποτελούν μέθοδο επίλυσης. Μια σειρά αναγκαίων έργων υποδομής πήγαν πίσω ή δεν περπάτησαν καθόλου. Το δεύτερο γυμνάσιο αλλά και οι άλλοι χώροι εκπαίδευσης στην Παροικιά, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το master plan του λιμανιού, τα πολεοδομικά, οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι άθλησης και πολιτισμού, το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ και άλλα πολλά έχουν μείνει στα λόγια χωρίς καμιά εξέλιξη. Ταυτόχρονα γεννήθηκαν νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Η καθημερινότητα λόγω έλλειψης σχεδιασμού από μέρους της δημοτικής αρχής, είχε και αυτή σοβαρά προβλήματα. Αποτέλεσμα της αποτυχίας της δημοτικής αρχής είναι ότι το 1/3 των συμβούλων της διαχώρισε τη θέση του με τον ένα ή άλλο τρόπο από τη παράταξη του δημάρχου. Δεν είναι ακόμα τυχαία η αρνητική εκτίμηση της πλειοψηφίας των παριανών για το δημοτικό έργο. Πρόσφατα ο δήμαρχος εγκαινίασε και ηλεκτρονική σελίδα για να στέλνουν οι δημότες, λέει, τις προτάσεις τους και δεν κατανοεί ότι με αυτό αποδεικνύει πόσο μακριά ήταν από τα προβλήματα εδώ και πέντε χρόνια. Εκτός και αν φοβούνται πια να αντιμετωπίσουν τους παριανούς πρόσωπο με πρόσωπο».

Επίλογος

Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ποιους απευθύνεται και ποιους θα ήθελε να έχει μαζί του στον δρόμο για την πολιτική αλλαγή που λέτε.

PRWTO_THEMA_5.JPG

Κ.Ρ.: «Απευθυνόμαστε στο σύνολο του παριανού λαού, σε κάθε εργαζόμενο, μικρομεσαίο, αυτοαπασχολούμενο, σε κάθε νεολαίο, σε κάθε γυναίκα, στους απόμαχους της ζωής, τους αγρότες, τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας. Με όλους όσοι έχουμε έρθει σε επαφή κατά καιρούς ξέρουν ότι τους στηρίξαμε και προβάλαμε τα προβλήματα τους. Με όλους όσοι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, ξέρουν ότι τιμάμε τις συνεργασίες μας. Καλούμε καθεμία και καθένα που κατανοεί την αναγκαιότητα της στράτευσης του για τον τόπο μας και όχι μόνο, με όποιο τρόπο πιστεύουν, να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους, για να βάλουμε το νησί μας σε μια άλλη τροχιά σκέψης, για να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα .

Να συμβάλουν και εκείνοι στην αντίσταση και την ανατροπή της πολιτικής του σήμερα, στη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας όλων αυτών που πλήττονται από αυτή τη πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης, διεκδίκησης και συσπείρωσης, με πρωταγωνιστή το παριανό λαό, στην προοπτική ανάπτυξης προς όφελος του».

ΠΗΓΗ: Έντυπη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (18/1/2019)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.