09
Κυρ, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Πλαστικό… Όχι ευχαριστώ - Toυ Παναγιώτη Δημόπουλου

> Απόψεις

Η Greenpeace ενημέρωσε, ότι κάθε χρόνο μέχρι και 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν στη θάλασσα. Από τις μεγαλόσωμες φάλαινες, μέχρι το μικροσκοπικό πλακτόν, τα θαλάσσια ζώα μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή τους.

 

Έρευνες δείχνουν ότι 9 στα 10 θαλασσοπούλια, έχουν υπολείμματα πλαστικού στο στομάχι τους. Όλοι έχουμε ευθύνη για το πόσο άχρηστο πλαστικό χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας και που αυτό καταλήγει. Τίποτα που χρησιμοποιούμε για λίγα μόλις λεπτά, δεν πρέπει να ρυπαίνει το περιβάλλον και να παραμένει εκεί για εκατοντάδες χρόνια.

Τεράστια όμως ευθύνη έχουν και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών. Περισσότερα από 110 δις. μπουκάλια μιας χρήσης εμφιαλώνονται τον χρόνο και αντί να μειώνονται, αυξάνεται η παραγωγή τους έως και 2 δις. μπουκάλια τον χρόνο. Για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας από την πλαστική ρύπανση, πρέπει οι εταιρείες να μειώσουν δραστικά τον όγκο πλαστικού μιας χρήσης που χρησιμοποιούν για τις συσκευασίες.

Οι εταιρείες αυτές που έχουν την ευθύνη, πρέπει άμεσα να επενδύσουν σε καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις. Το ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν την οικονομική δύναμη να το κάνουν. Επιστήμονες επισημαίνουν, ότι μέχρι το 2050 η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια. Η παραγωγή του πλαστικού έχει 20πλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η διαχείριση της ανακύκλωσης σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επιτυχής.

Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές, ενώ το 1/3 καταλήγει στο περιβάλλον και στις θάλασσες. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, το περιβάλλον θα υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε να αλλάξει η κατάσταση αυτή, με το να μειώσουμε την χρήση πλαστικού στην καθημερινότητα μας.

H WWF προτείνει καλύτερη ζωή και πώς να το καταφέρουμε με απλές κινήσεις όπως να αντικαθιστούμε το πλαστικό μπουκαλάκι νερού που αγοράζουμε καθημερινά, με νερό από το σπίτι μας που το μεταφέρουμε σε θερμό. Έτσι και χρήματα γλυτώνουμε και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Ακόμα και τον καφέ μας μπορούμε να μεταφέρουμε από το σπίτι σε shaker ή θερμό, διατηρώντας την θερμοκρασία σταθερή. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες delivery και προτιμάμε σπιτικό φαγητό σε τάπερ. Δεν κουβαλάμε τα ψώνια σε πλαστικές σακούλες αλλά σε υφασμάτινες, που θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερες φορές.

Αγοράζουμε σαπούνι σε μορφή μπάρας και όχι σε υγρή μορφή, αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία. Αντί του έτοιμου χυμού σε πλαστικές συσκευασίες, στύβουμε χυμούς από φρέσκα φρούτα και τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια. Νησιά όπως η Σύρος, κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτό, που είναι μια σημαντική αλλαγή στις καθημερινές μας πρακτικές και μπορεί να επιτευχθεί, με ταυτόχρονες δράσεις ενημέρωσης κοινού και καταστηματαρχών.