17
Πεμ, Ιαν
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου! - Της Στ. Κυριακίδου

> Απόψεις

Η εξωτερική εμφάνιση κάθε ανθρώπου είναι θα λέγαμε η… βιτρίνα του. Αυτό που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, είτε αυτοί τον γνωρίζουν είτε όχι.

 

Πολλοί άνθρωποι δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή, που στέκονται και «εγκλωβίζονται» εκεί. Είναι το «φαίνεσθαι» και όχι απαραίτητα το «είναι». Τι γίνεται όμως όταν το «φαίνεσθαι» επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό το «είναι»;

Αν για παράδειγμα κάποιος άνθρωπος είτε είναι αδύνατος και πάρει βάρος, είτε από πάντα είχε κάποια κιλά παραπάνω, σε περίπτωση που αυτό τον ενοχλεί, μπορεί να τον επηρεάσει σε πολλούς τομείς στη ζωή του κι όχι μόνο σε αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, δηλαδή τη γκαρνταρόμπα του.

Το να βρεθεί λοιπόν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο -ακόμα κι αν αυτός είναι λόγος υγείας- με κάποια παραπανίσια κιλά, μπορεί να τον επηρεάσει πρώτα από όλα στην αυτοεκτίμησή του, η οποία αυτόματα επηρεάζει πολλούς άλλους τομείς της ζωής του, όπως για παράδειγμα την κοινωνικότητα του, τα ενδιαφέροντά του ή ακόμα και το πόσο καλά αποδίδει στην εργασία του.

Από την άλλην πλευρά κάποιος άνθρωπος που έχει εμφάνιση που κατά τη γενική ομολογία θεωρείται ευπαρουσίαστη, αυτό μπορεί να τον επηρεάζει σε κάποιες περιπτώσεις θετικά. Δηλαδή η υψηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να πηγάσει από την εξωτερική του εμφάνιση να επιδράσει θετικά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του. Άλλους ανθρώπους πάλι μπορεί να τους επηρεάζει και σε αρνητικό βαθμό κάνοντάς τους αλαζόνες ή υπερόπτες.

Κάποια βιβλία ψυχολογίας υποστηρίζουν ότι η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει σε πολύ υψηλό βαθμό την ψυχολογία και τον χαρακτήρα του. Αυτό μπορεί να γίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε εάν η εμφάνισή του μεταβληθεί για παράδειγμα προς το θετικό με μία απώλεια βάρους ή ακόμα και με την παρέμβαση μίας πλαστικής επέμβασης, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολύ σημαντικές αλλαγές στον χαρακτήρα του οι οποίες μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές.

Το μεγαλύτερο βάρος φυσικά όσον αφορά την ομορφιά, πέφτει στις γυναίκες οι οποίες πατροπαράδοτα θεωρούνται το «ωραίο φύλο» και κρίνονται αυστηρά ως προς την εμφάνιση, σε αντίθεση με τους άντρες που είναι πιο ευνοημένοι αφού η κοιλίτσα ή τα γκρι μαλλιά στους κροτάφους θεωρούνται γοητεία.

Ο καθρέφτης όμως για τον καθέναν από εμάς βρίσκεται στο σπίτι του, ή μήπως τον συναντάμε όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε στα μάτια του συντρόφου μας, των φίλων μας, ή ακόμα και των απλών γνωστών που με ένα «πάχυνες» ή με ένα πρέπει να χάσεις βάρος» (εκφράσεις που ουσιαστικά βασίζονται σε στερεότυπα) μπορούν να επηρεάσουν ριζικά την ψυχολογία μας;