21
Πεμ, Φεβ

eklogesmaios2019-(2).jpg

Αναπτυχθείτε… Χανόμαστε…

> Απόψεις

Εάν ρωτούσαμε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, πώς έφτασε στην επιτυχία, θα μας απαντούσε: «λόγω της ανάπτυξης».

Εάν ρωτούσαμε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, πώς έφτασε στην επιτυχία, θα μας απαντούσε: «λόγω της ανάπτυξης».

Που σημαίνει ότι θα πρέπει συνεχώς να αναζητάμε τρόπους για να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε την επιχείρηση ή την καριέρα μας, να ξεφύγουμε γενικά θα έλεγε από την στασιμότητα. Και για να υπάρξει μεγαλύτερο αντίκτυπο, πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε λύσεις προβλημάτων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε.

Είναι δε αδύνατο να ζήσουμε χωρίς να αποτύχουμε σε κάτι, εκτός αν ζούμε τόσο προσεκτικά, ώστε να καταλήξουμε να μη ζούμε καθόλου, οπότε η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Στο ταξίδι για την επιτυχία πρέπει να παίρνονται και μεγάλα ρίσκα, φεύγοντας πολλές φορές από τις ζώνες ασφαλείας μας, όπως έκαναν πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες, που δεν φοβήθηκαν να κάνουν πράγματα, που άλλοι άνθρωποι δεν τόλμησαν. Δεν κοιτάμε ποτέ πώς να φτάσουμε στον 7ο όροφο, πάντα ξεκινάμε από τον 1ο. Έτσι, πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, σε κάποια προγράμματα ανάπτυξης οι κυβερνήσεις, οι τοπικοί άρχοντες σε μικρές κοινωνίες.

Ο δρόμος της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτάται, από τις κεφαλαιακές επενδύσεις, καθώς και από την εξέλιξη του πληθυσμού, όπου η χώρα μας υποφέρει και από τα δύο, αφού κανείς δε διακινδυνεύει τα χρήματά του σε μια διπλά υπερχρεωμένη χώρα (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας). Ενώ από την άλλη πλευρά όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα.

Η υπογεννητικότητα είναι δεδομένη, ενώ το προσδόκιμο ζωής μειώνεται διαρκώς. Και μια ύφεση που διαρκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δε δημιουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα προβλήματα σε μία κοινωνία, αλλά πολύ χειρότερα επιδεινώνει τις συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της, καθιστώντας την χώρα σημαντικά φτωχότερη στο διηνεκές.

Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος της συντηρητικότητας, που μόνο στασιμότητα φέρνει στην εποχή μας, μια εποχή που τρέχει πολύ γρήγορα, που ποτέ σε όλη την ιστορία της γης δεν υπήρξαν τέτοιες ταχύτητες… (βλέπε εξέλιξη θερμοκηπίου, περιβάλλον, ηλεκτρονική – διαστημική επανάσταση κ.α.) Και όσο κάποιοι κλάδοι εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια, κάποιοι άλλοι βαλτώνουν. Το λυπηρό είναι ότι οι κλάδοι αυτοί ανήκουν στον πολιτισμό, υποβαθμίζοντας έτσι το πολιτιστικό επίπεδο των κοινωνιών και του ανθρώπου γενικότερα.

Αναπτυσσόμαστε λοιπόν, οικονομικά ψάχνοντας και βρίσκοντας λύσεις στα όποια προβλήματα, χωρίς όμως να αφήνουμε πίσω τα πολιτιστικά, ήθη και έθιμά μας, που είναι πολύ βασικός παράγοντας στη δημιουργία χαρακτήρων με υψηλό επίπεδο, που οδηγεί τον άνθρωπο σε σωστές αποφάσεις, δημιουργώντας ποιότητα στο παρόν και συνεπώς και μέλλον του τόπου.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνονται με αγάπη και πάθος και να μην το κάνουμε επειδή το κάνουν οι άλλοι, πρέπει να μας αρέσει να το κάνουμε ακόμη και με χωρίς αντάλλαγμα. Είναι το πρώτο από τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την ψυχική και οικονομική μας ανεξαρτησία.

Παναγιώτης Δημόπουλος