19
Τετ, Δεκ

Πότε θα αποκτήσουμε καταφύγιο αδέσποτων ζώων

> Απόψεις

Εδώ και 6 χρόνια υπάρχει ο Νόμος 4039/2012 που επιβάλλει σε όλους τους δήμους της χώρας να δημιουργήσουν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους,
αφού η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα και ευθύνη για τα αδέσποτα.

Όπως είναι γνωστό, στην Πάρο, φιλοζωικές οργανώσεις που λειτουργούν από εθελοντές, έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υποκαθιστούν τον δήμο στις από τον νόμο προβλεπόμενες υποχρεώσεις του ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί.


Σε αυτό το πλαίσιο και ο σύλλογος προστασίας ζώων Πάρου - PAWS, έχει επανειλλημένα ζητήσει από τον δήμο τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην Πάρο, που να είναι προσαρμοσμένο τόσο στα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Σήμερα, ο PAWS λειτουργεί χώρο φιλοξενίας αδέσποτων σκυλιών και γατιών στην Τρυπητή, ο οποίος βέβαια δεν επαρκεί, αφού δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (διαχωρισμός σκυλιών ανά ηλικία και μέγεθος, γένος, φυσική κατάσταση, ειδικός χώρος για γατιά κλπ). Αδέσποτα και παρατημένα / εγκαταλλειμένα ζωάκια, περισυλλέγονται από διάφορες περιοχές του νησιού καθημερινά από εθελοντές. Αυτά βρίσκονται συνήθως πεταμένα σε κούτες, δίπλα σε κάδους, σε αυλές σχολείων, σε αγρούς, παραλίες, χαντάκια, στον δρόμο κλπ. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι, επειδή «βαρέθηκαν» το ζώο τους, το παρατάνε στον δρόμο να «βρει την τύχη του»..


Τα φαινόμενα αυτά εντείνονται από το γεγονός ότι, ενώ οι ιδιοκτήτες ζώων δεν έχουν προβλέψει πού θα διαθέσουν τα νεογέννητα, αρνούνται ή αποφεύγουν να στειρώνουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα αυτά να παράγουν ανεξέλεγκτα. Έτσι, όταν γεννηθούν τα νέα μικρά, μη έχοντας άλλη λύση, τα πετάνε όπου βρουν, προκειμένου «κάποιος άλλος» να τα φροντίσει!... Δυστυχώς βέβαια, αυτά συχνά καταλήγουν ακόμα και μέσα σε κάδους σκουπιδιών (!) με αποτέλεσμα την πολτοποίησή τους από το απορριμματοφόρο...


Επειδή μιλάμε για τραγικές καταστάσεις σε μία εποχή όπου η φιλοζωία έχει πια επεκταθεί και αναπτυχθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ένα τόσο τουριστικό νησί όπως η Πάρος, είναι αδιανόητο να μην έχει ένα σωστά οργανωμένο και σύγχρονο καταφύγιο με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.


Ο δήμος Πάρου, καλείται να δώσει άμεσα λύση σε αυτό το χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα, που μέχρι σήμερα, δεν έχει αντιμετωπισθεί όπως θα έπρεπε.

 

 

Ρούλα Ελευθεριάδου
Πρόεδρος PAWS