19
Τετ, Δεκ

Δεν είμαστε ελέφαντες…

> Απόψεις

 

Η «Φωνή της Πάρου», στις 1/12/2017 σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο: «Ναυμαχία» αλιέων στην Αντίπαρο», είχε παρουσιάσει την επιστολή διαμαρτυρίας αλιέων της Αντιπάρου, σχετικά με την αλιεία των «θαλασσινών αγγουριών» από Καλύμνιους ψαράδες στο στενό της Αντιπάρου, η οποία είχε φέρει διαμάχη με τους ντόπιους αλιείς.

Σε κάθε κείμενο της εφημερίδας μας προσπαθούμε να «αλιεύσουμε» και εμείς πληροφορίες απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Πληροφορίες που είτε ζητούμε επίσημα από τις αρχές, είτε ανεπίσημα από πολίτες που γνωρίζουν το θέμα, αλλά για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί η «πηγή» μας.

Για το κείμενο εκείνο και επειδή στο δημοσίευμα δεν πήραμε σαφή θέση υπέρ των διαμαρτυρόμενων αλιέων της Αντιπάρου, όπως καταλαβαίνεται τα «ακούσαμε», και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορηθήκαμε διότι όπως υποστήριξαν ορισμένοι, πιθανά είχαμε έρθει σε επαφή με τους Καλύμνιους ψαράδες, οι οποίοι «προφανώς» ίσως να μας δωροδόκησαν κιόλας. Στην υπόθεση είχαν μπει και μαθητευόμενοι-δαχτυλογράφοι, που κάνουν τους ερασιτέχνες δημοσιογράφους και μας τα «έχωσαν» σε εμάς τους ανίδεους…

Η εφημερίδα μας τότε –που κατά αυτούς είναι «άσχετη» με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας- για να δει όλες τις παραμέτρους του θέματος είχε ζητήσει επίσημα την άποψη των στελεχών του λιμεναρχείου Πάρου. Τα στελέχη του λιμεναρχείου Πάρου μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχαν γίνει έλεγχοι για τα αλιεύματα των Καλύμνιων ψαράδων και δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους κάτι παράνομο.

Ομοίως, οι Καλύμνιοι αλιείς είχαν κληθεί στο λιμεναρχείο και τους έχει γίνει ενημέρωση για το ποια αλιεύματα έχουν δικαίωμα να ψαρέψουν και συστάσεις. Επίσης, όλοι είχαν νόμιμες άδειες και ήταν εντός χρονικής περιόδου για το συγκεκριμένο αλίευμα του εχινόδερμου σκουληκιού.

Ακόμα, η εφημερίδα μας –που κατά αυτούς είναι «άσχετη» με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας- είχε βρει και είχε δημοσιεύσει το Προεδρικό Διάταγμα του 2002 για τη ρύθμιση της αλιείας και εμπορίας των θαλάσσιων ζώντων δολωμάτων, που μπορεί να γίνεται με κωπήλατα και μηχανοκίνητα σκάφη της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας, από τους επαγγελματίες αλιείς.

Δεν επιθυμώ να γράψω τι μάθαμε ανεπίσημα γι’ αυτή την ιστορία. Θα γίνουμε από δυο χωριά χωριάτες χρονιάρες μέρες. Επίσης, όπως σε κάθε δημοσίευμα μας και ειδικά πρωτοσέλιδο, παρακολουθούμε στη συνέχεια το θέμα και γινόμαστε «τσιμπούρι» στις αρχές.

Στις 29/1/2018 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε για την υπόθεση στους επίσημους φορείς (που η εφημερίδα μας είχε γίνει «τσιμπούρι»). Τι απάντησε; Όσα είχαμε γράψει και εμείς για τους ελέγχους που έχουν γίνει και ότι προωθείται σχέδιο Π.Δ. για την εμπορία των «θαλασσινών αγγουριών».

Επί της ουσίας. Πρέπει να δείχνουμε σε κάθε άρθρο της εφημερίδας μας ότι δεν είμαστε ελέφαντες και ότι κάθε καταγγελία δε σημαίνει ότι την υιοθετούμε, δίχως να την «ακτινογραφούμε».

 

Δ.Μ.Μ.