eklogesmaios2019-(2).jpg

Δημοτικές εκλογές: Αλλάζει ο νόμος | Του Δ. Καλανδράνη

> Απόψεις

 

Αποφασίστηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους Δήμους από την 1η Απριλίου, βάσει της οποίας μετατρέπεται η θητεία από πενταετής σε διετή. Η αρχική σκέψη ήταν η θητεία να μειωθεί από πέντε σε τέσσερα χρόνια, αλλά μια έρευνα απέδειξε ότι η πλέον αποτελεσματική διάρκεια της θητείας είναι η διετία.

 

Αποφασίστηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους Δήμους από την 1η Απριλίου, βάσει της οποίας μετατρέπεται η θητεία από πενταετής σε διετή. Η αρχική σκέψη ήταν η θητεία να μειωθεί από πέντε σε τέσσερα χρόνια, αλλά μια έρευνα απέδειξε ότι η πλέον αποτελεσματική διάρκεια της θητείας είναι η διετία.

Σ’ αυτή την απόφαση κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών μετά από έρευνες που έγιναν σε όλους τους δήμους της χώρας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν  ότι αυτό που οδήγησε το υπουργείο στη λήψη αυτής της ξαφνικής απόφασης είναι η εξαιρετική απόδοση που παρουσιάζουν οι δημοτικές αρχές ένα χρόνο πριν και ένα χρόνο μετά τις εκλογές.  

 

Ειδικά σε ένα νησί του Αιγαίου παρατήρησαν ότι ένα χρόνο πριν τις εκλογές ο δήμος δείχνει μια εξαιρετικά αυξημένη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ανακοινώνει έργα εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζει μαρίνες, ξηλώνει πεζοδρόμια και τα ξαναφτιάχνει, σκεπάζει όλες τις λακκούβες στους δρόμους, απολυμαίνει τις τουαλέτες, ενώ εξαγγέλλονται απ’ ευθείας πτήσεις μεγάλων αεροσκαφών προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Παράλληλα, οργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις και δημοτικοί αξιωματούχοι περιδιαβαίνουν τα χωριά συζητώντας με τους κατοίκους.

 

Με λίγα λόγια υπάρχει ένας πρωτοφανής οργασμός δημιουργίας και ανάπτυξης. Αυτήν την εξαιρετική απόδοση αυτού του δήμου διαπίστωσαν στο υπουργείο Εσωτερικών, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να επιδεικνύουν την ίδια παραγωγικότητα και  ζήλο, σε ολόκληρη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

 

Καθώς όμως η θητεία των πέντε ετών αποδείχθηκε ότι κουράζει τις δημοτικές αρχές,  γι’ αυτό αποφάσισαν να τη μειώσουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο πρώτος χρόνος θα είναι συγχρόνως και παραμονή εκλογών ενώ στο δεύτερο θα γίνονται οι εκλογές. Έτσι, καθιερώνοντας τη διετία θα υπάρχει μονίμως ο πυρετός των εκλογών, δηλαδή έργα.

 

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε πονοκεφάλους στους υποψήφιους των δήμων, μερικοί από τους οποίους ήταν βέβαιοι ότι θα εξασφάλιζαν και δεύτερη πενταετία, και τώρα σκέφτονται σοβαρά να μην κατέβουν στις εκλογές.

 

Έγκυρες πηγές αποκάλυψαν ότι ο λόγος που φοβίζει τους υποψήφιους δεν είναι μόνο η διετής διάρκεια αλλά και μια άλλη σοβαρή παράμετρος: Το τέλος των ρουσφετιών.

 

Πώς να υποσχεθείς ρουσφέτι σε κάποιον να σε ψηφίσει όταν θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να το διεκπεραιώσεις, γνωρίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο γίνονται εκλογές;

Παλαιότερα, με την πενταετία, οι υποψήφιοι έδιναν υποσχέσεις με το σκεπτικό ότι σε τέσσερα-πέντε χρόνια κάτι θα γινόταν και ίσως ο ενδιαφερόμενος να το ξεχνούσε ή και να πέθαινε. Υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα: Περιορίζοντας τον χρόνο της θητείας, οι αξιωματούχοι των δήμων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται για λόγους προβολής σε γάμους, βαφτίσια και πανηγύρια. Για ξενύχτια με ζεμπεκιές ούτε κουβέντα.

 

Πάντως η αλλαγή του νόμου έκανε και ένα καλό σε ένα γνωστό νησί. Οδήγησε τους υποψήφιους στην εκκλησία. Οι της μειοψηφίας έταξαν φανουρόπιτες και άναψαν λαμπάδες για να βρεθεί αρχηγός να ηγηθεί στις εκλογές, ενώ αυτοί της πλειοψηφίας άναψαν λαμπάδες, τάζοντας, με βαριά καρδιά, να μην ξαναφωτογραφηθούν στα ΜΜΕ δίπλα σε έργα, με αντάλλαγμα η είδηση για τον εκλογικό νόμο να είναι  Πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο Θεός τους άκουσε.

 

Δημήτρης Καλανδράνης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.