Αγροκήπιο Παροικιάς και οφέλη | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

 

Ίο 1910 συστάθηκε το υπουργείο γεωργίας εμπορίου και βιομηχανίας, με αντικείμενο τη γεωργική εκπαίδευση και σύσταση – οργάνωση και διοίκηση πρότυπων γεωργικών σταθμών αγροκηπίων, ειδικών ζωοτεχνικών, οινοποιητικών, ελαιοκομικών, γαλακτοκομικών σταθμών και γεωργικών χημικών εργοστασίων.

 

Ίο 1910 συστάθηκε το υπουργείο γεωργίας εμπορίου και βιομηχανίας, με αντικείμενο τη γεωργική εκπαίδευση και σύσταση – οργάνωση και διοίκηση πρότυπων γεωργικών σταθμών αγροκηπίων, ειδικών ζωοτεχνικών, οινοποιητικών, ελαιοκομικών, γαλακτοκομικών σταθμών και γεωργικών χημικών εργοστασίων.

Στη συνέχεια εισάγεται ο θεσμός του «νομογεωπόνου» και μετατρέπονται όλοι οι γεωργικοί σταθμοί σε πρότυπα αγροκήπια. Αυτά εξαπλώθηκαν σε όλη την χώρα και αφού μύησαν γενιές στον αγροτικό τομέα, έπεσαν σε απραξία και εγκατάλειψη.

 

Το αγροκήπιο της Παροικιάς καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων περίπου. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι απογοητευτική, απρόσιτο για τον πολύ κόσμο με την εγκατάλειψη να το έχει βάλει στο περιθώριο.

 

Η πρόταση της Ο.ΠΑ.Σ. (Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων) και πολλών άλλων συλλόγων του νησιού, να λειτουργήσει ως βιωματικό πάρκο, έχει κατατεθεί στον δήμο και αναμένεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κοινοτική οδηγία, αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη με νέα μέσα και σύγχρονες γνώσεις, να στραφούμε και πάλι προς τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτόν, θα εξαρτώμεθα από τον τουρισμό και μόνο. Πολύ περισσότερο σήμερα που βλέπουμε δυσοίωνα το μέλλον, με τα τόσα συνοριακά μας προβλήματα.

 

Τα οφέλη στην Παριανή κοινωνία, εάν υιοθετηθεί και γίνει πράξη η ενεργοποίηση του αγροκηπίου ως βιωματικό πάρκο, θα είναι πολλά:

1) Θα αναδείξει τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας. 2) Θα φέρει σε επαφή και άμεση συμμετοχή τον κόσμο με την παραδοσιακή και βιολογική γεωργία: θα υπάρχει εκθετήριο αγροτικών προϊόντων και τράπεζα γηγενών σπόρων, καθώς και συμβουλευτικός σταθμός για βιολογική καλλιέργεια, προωθώντας τα Παριανά προϊόντα. 3) Θα υπάρχει χώρος μαθημάτων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, για παιδιά αλλά και για μεγάλους. 4) Θα γίνεται εκμάθηση παραδοσιακών επαγγελμάτων (αργαλειός, κεραμική, καλαθοπλεκτική, κλπ) που τείνουν προς εξαφάνιση. 5) Θα υπάρχει χώρος εκμάθησης παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων, χορών και τραγούδι, με ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τα κοινά του τόπου. 6) Θα προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο.

 

Το αγροκήπιο, ο παραδοσιακός οικισμός και το μελλοντικό μουσείο των ψαράδων μας, που πρέπει να δημιουργηθεί, θα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή μας παράδοση.

 

Με αυτόν το τρόπο θα σταλούν μηνύματα και θα φανεί πώς θέλουμε τα νησιά μας, πώς αντιλαμβανόμαστε την χρήση γης, του φυσικού περιβάλλοντος, της παράδοσης, των παραδοσιακών οικισμών, της ιστορίας, του πολιτισμού.

 

Έναν τέτοιο πολυχώρο, ποιος δε θα ήθελε να επισκεφθεί, ντόπιος ή ξένος, όλες τις εποχές του χρόνου; Η χώρα μας έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα, για να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι την αυτοδυναμία της και να γίνει παράγοντας πολιτισμού και ποιότητας ζωής.

 

Το αγροκήπιο μας, μας δίνει όλες αυτές τις ευκαιρίες ωφέλειας για τον τόπο μας και πρέπει με όλες τις δυνάμεις μας να το εκμεταλλευθούμε!

 

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.