eklogesmaios2019-(2).jpg

Τα παρατράγουδα του Κλεισθένη | Του Θ. Παπαμιχαήλ

> Απόψεις

 

Με περισσή αμετροέπεια, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, ένα πραγματικό τσουνάμι νέων αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων οργανώνονται με στόχο την κούρσα της προεκλογικής αναμέτρησης.

 

Με περισσή αμετροέπεια, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, ένα πραγματικό τσουνάμι νέων αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων οργανώνονται με στόχο την κούρσα της προεκλογικής αναμέτρησης.


 

Οι μέχρι τώρα δεν μπορούν, εμείς οφείλουμε να σώσουμε τους δήμους της επικράτειας, είναι το γενικότερο αφήγημα τους. Υπόσχονται ακόμη και τη διόρθωση του λαϊκισμού, του κρατισμού, της αναξιοκρατίας σαν να είναι κομματικοί σχηματισμοί  σε εθνικές εκλογές.


 

Αποσχιστικά δημοτικά μορφώματα ξεπετιούνται μέσα από δημοτικές παρατάξεις, χάριν των φιλοδοξιών αρκετών δημοτικών συμβούλων που θέλουν να ηγηθούν παρατάξεων, έχοντας λόγο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, παίρνοντας τον ελάχιστο αριθμό ψήφων. Απεκδύονται τις παλιές τους «καταγωγικές» ταυτότητες και κάνουν νέα εγγραφή σε νέα κομματικά πολιτικά συστήματα. Πολιτικοί γυρολόγοι και στην αυτοδιοίκηση. Από φιλελεύθερους, κεντρώους, από σοσιαλδημοκράτες συστρατεύονται με ετερόκλητες ομάδες υποψηφίων που φέρνουν πολιτική προίκα. Κι αυτό ονομάζεται, ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.


 

Φυσικά, όπως έχει τονιστεί και σε προηγούμενο άρθρο μεν, τα αυτοδιοικητικά προβλήματα δεν είναι θέματα που αφορούν ιδεολογικές ταυτότητες. Τα σκουπίδια είναι σκουπίδια και δε διαφέρει ο τρόπος αποκομιδής τους από αριστερό ή δεξιό τοπικό άρχοντα. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει μακριά από κάθε ταξική εκμετάλλευση.


 

Όμως, η λεγόμενη από επίσημα χείλη «μεγάλη μεταρρύθμιση» του Κλεισθένη, θα επιφέρει διαλυτικές καταστάσεις την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα φέρει την απόλυτη ακυβερνησία και τη «μπαχαλοποίηση» στη μέχρι τώρα αξιόπιστη εικόνα της αυτοδιοίκησης.


 

Μια νέα μορφή πολιτικής διαπλοκής θα γεννηθεί καθώς οι μειοψηφίες θα παίξουν σοβαρό ρόλο στην έγκριση κάθε μικρού ή μεγάλου έργου και τα μικροσυμφέροντα θα απαιτούν και θα εκβιάζουν τοπικούς άρχοντες. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πληρώσει την αδυναμία του μεγάλου εταίρου της κυβέρνησης να αποκτήσει ερεθίσματα στους δήμους και τις περιφέρειες.


 

Η «καθημαγμένη» από έλλειψη πόρων αυτοδιοίκηση ανοίγει τον δρόμο για την υποκατάστασή της από τις κεντρικές κρατικές δομές. Η αποκέντρωση, μένει στα χαρτιά και η συγκέντρωση τοπικών εξουσιών γίνεται πράξη.


 

Από πλευράς κυβέρνησης, συνιστάται «ξίδι» προς τους διαφωνούντες αυτοδιοικητικούς, ακόμη και των «δικών» τους τοπικών αρχόντων.


 

Στην Ελλάδα της πολιτικής παρακμής και της αριστερής ιδεοληψίας των ιθυνόντων, η στόχευση είναι ηλίου φαεινότερη. Απορρυθμίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση για να τους ελέγχουμε και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.


 

Μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να μνημονεύεται κάθε μέρα μετά τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


 

Σκοτώνουμε το ρεύμα της μεταρρύθμισης πριν γίνει τάση κατηγορώντας παράλληλα τους διαφωνούντες ως πάσχοντες από πνευματική οστεοπόρωση.


 

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.