eklogesmaios2019-(2).jpg

«Μακεδονικό»: Η ιστορία απαντά

> Απόψεις

Με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες των φασιστών της Χρυσής Αυγής να απλώσουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους στα σχολεία της χώρας μας κρυπτόμενοι πίσω από το «Μακεδονικό», αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πόσο πολύτιμη είναι η γνώση της Ιστορίας μας.

Με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες των φασιστών της Χρυσής Αυγής να απλώσουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους στα σχολεία της χώρας μας κρυπτόμενοι πίσω από το «Μακεδονικό», αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πόσο πολύτιμη είναι η γνώση της Ιστορίας μας.

Μιας Ιστορίας, που δυστυχώς, δε διδάσκεται στα σχολεία, στερώντας από τους νέους ανθρώπους εκείνα τα απαραίτητα «όπλα» της γνώσης, με τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθούν στην παραπληροφόρηση και τον σκοταδισμό.

Είναι η Μακεδονία μία και ελληνική; Η απάντηση είναι απλή και μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό άνοιγμα του χάρτη: όχι. Για την ακρίβεια η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας είναι σήμερα κατανεμημένη ανάμεσα σε τέσσερα κράτη: την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. 


Η διεκδίκηση και νομή της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε πάνω από έναν αιώνα πριν, κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας -τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας- αποτελούσε ένα πραγματικό μωσαϊκό λαών και εθνοτήτων. Έλληνες, Τούρκοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, κ.ά. ζούσαν δίπλα-δίπλα.


Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμη και στο τμήμα της Μακεδονίας που τελικά ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια, οι Έλληνες αποτελούσαν μόλις το 42,6% του πληθυσμού (στη Δράμα π.χ. ήταν το 15%, στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη το 29%, κλπ.). Και αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόβαλλε η ελληνική πλευρά (γιατί οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι π.χ. πρόβαλλαν άλλα εθνολογικά στοιχεία ώστε να «τεκμηριώσουν» τις δικές τους αντίστοιχες διεκδικήσεις). (1)

MAKEDONIKO.jpg

Εξώφυλλο του περιοδικού της Χρυσής Αυγής αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αδόλφου Χίτλερ! Στη σελίδα 32 του αφιερώματος διαβάζουμε: «Η μαγεία του αγκυλωτού σταυρού ζωντανή και ακέραια μάς παρασύρει στο τρελό της στροβίλισμα... Θα νικήσουμε, γιατί στην πορεία μας οδηγός στέκει Εκείνος, ο μεγάλος άνδρας της Ευρώπης, ο παντοτινός στρατιώτης, ο Αδόλφος Χίτλερ. Θα νικήσουμε, γιατί εκείνος μας οδηγεί. 20 Απριλίου 1989. HEIL HITLER!». Τα σχόλια περιττεύουν...

Πως «έλυσαν» οι βαλκανικοί εθνικισμοί (συνεπικουρούμενοι και από τους αντίστοιχους σχεδιασμούς των τότε Μεγάλων Δυνάμεων) το «πρόβλημα» του μωσαϊκού εθνοτήτων στην περιοχή; Όπως το «έλυναν» διαχρονικά: με πολέμους, σφαγές, αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, κλπ. Έτσι, χρειάστηκαν 2 βαλκανικοί πόλεμοι για να προκύψει το 1913 η τελική μοιρασιά της Μακεδονίας (Συνθήκη Βουκουρεστίου): 51% στην Ελλάδα, 39% στη Σερβία -είναι η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η ΠΓΔΜ- 9,5% στη Βουλγαρία και 0,5% στην Αλβανία. Χρειάστηκε δε η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε οι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας να φτάσουν το 88,8% του συνόλου (αφού τους  475.000 μουσουλμάνους «αντικατέστησαν» περίπου 638.000 πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου).


Η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα πολύπαθα Βαλκάνια απειλεί και πάλι όλους τους λαούς τους ανεξαιρέτως. Σε αυτό, ο Έλληνας εθνικιστής έχει -αντικειμενικά- σύμμαχό του τον αντίστοιχο εθνικιστή της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, κλπ. Ο μισανθρωπισμός τους, τους ενώνει και τους αλληλοενισχύει. Κρύβονται πίσω από την αγάπη για την πατρίδα για να κρύψουν το πραγματικό, αποκρουστικό τους πρόσωπο. Γιατί βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πόσο «πατριώτες» ήταν οι ιδεολογικοί-πολιτικοί πρόγονοι των Χρυσαυγητών, οι ταγματασφαλίτες, που συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές, σφάζοντας αμάχους για παραδειγματισμό και δολοφονώντας τους πραγματικούς πατριώτες που πολεμούσαν στα βουνά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. 


Γιατί ανέκυψε εκ νέου το «Μακεδονικό» στις μέρες μας; Μα γιατί έπρεπε -σώνει και καλά- να μπει η ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ως προς αυτό συναινεί και «σπρώχνει», τόσο η άρχουσα τάξη της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ. Για μια ακόμη φορά τα γεωστρατηγικά σχέδια «μικρών» και «μεγάλων» θέτουν τους λαούς στη μέση. Αλήθεια, για αυτούς που δημιουργούν αυτά -και άλλα- προβλήματα στους λαούς στην περιοχή μας -και όχι μόνο- γιατί δεν μιλούν καθόλου οι φασίστες; 


Γιατί, μια ζωή, οι φασίστες δεν ήταν παρά το μακρύ χέρι του συστήματος, με πολλές «χρήσεις», άλλοτε αξιοποιούμενοι ως τραμπούκοι και άλλοτε ως λαγοί. 


Έτσι και πριν από 8 περίπου δεκαετίες, οι Ναζί στη Γερμανία προσπάθησαν να πείσουν τον Γερμανό μεροκαματιάρη πως, για τη φτώχεια, την ανεργία και την πείνα που τον έδερνε, δεν έφταιγε αυτός που του ρουφούσε το αίμα καθημερινά (ντόπιοι εργοδότες και ξένα μονοπώλια), αλλά οι ξένοι, εντός και εκτός της χώρας του… Όλοι γνωρίζουμε σε τι ανείπωτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οδήγησε αυτό...Καλό είναι όμως να γυρνάμε πίσω, ξανά και ξανά, γιατί, όπως είναι γνωστό «λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει...».

 

Την πλέον αποστομωτική απάντηση στην προσπάθεια των φασιστών της Χρυσής Αυγής, να φυτέψουν το δηλητήριό τους στους μαθητές πίσω από τη μάσκα του δήθεν «Μακεδονομάχου», την έδωσαν όμως οι μαθητές της μαρτυρικής Κανδάνου-Παλαιοχώρας, οι οποίοι σε σχετικό τους γράμμα τόνισαν:


«Στις 19 του Νοέμβρη πάρθηκε απόφαση χωρίς την συγκατάθεση του προέδρου και των μαθητών, από μια ολιγομελής ομάδα παιδιών όπου έκαναν κατάληψη με σύνθημα «Η Μακεδονία γη ελληνική». Επιπλέον εθνικιστικά site χρησιμοποιούν τα σχολεία μας για να καλλιεργήσουν το μίσος με άλλους λαούς… Καταδικάζουμε τους υμνητές της Χρυσής Αυγής που οι πρόγονοί τους συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ και έκαψαν τα χωριά μας… Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν θέση απέναντι από τους φασίστες!».


Για την Ιστορία, να θυμίσουμε πως οι Ναζί το 1941 κατέστρεψαν εκ θεμελίων το χωριό της Κανδάνου κατασφάζοντας τους κατοίκους του ως αντίποινα στην αντίστασή τους στην Γερμανική εισβολή...

Α.Γ.

1. Βλ. σχετικό Παράρτημα στο Greek Refugee Settlement Commission, Greek Refugee Settlement, εκδ. League of Nations, Geneva, 1926.
 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.