eklogesmaios2019-(2).jpg

Ανατολίτικα παζάρια στην αυτοδιοίκηση | Του Θ. Παπαμιχαήλ

> Απόψεις

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, και στο μυαλό των υποψηφίων κυριαρχούν δύο ρήματα. Το «συνεχίζω» το έργο μου από τους νυν αυτοδιοικητικούς άρχοντες και το «αλλάζω» από τους νέους που επιβουλεύονται την καρέκλα της εξουσίας. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, και στο μυαλό των υποψηφίων κυριαρχούν δύο ρήματα. Το «συνεχίζω» το έργο μου από τους νυν αυτοδιοικητικούς άρχοντες και το «αλλάζω» από τους νέους που επιβουλεύονται την καρέκλα της εξουσίας. 

Στον αντίποδα, ο νέος εκλογικός νόμος που επιδιώκει συναινέσεις, συνεργασίες και συγκλίσεις προγραμμάτων από τους υποψήφιους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. 

Προβλέπεται αδυναμία συγκατοίκησης, τουλάχιστον στον πρώτο χρόνο της νέας δημοτικής θητείας. Ελπίδες να βρεθεί κοινός σχηματισμός υπάρχουν, αλλά στοιχηματικά δεν αποδίδει μεγάλα ποσοστά. Μοναδικοί βιρτουόζοι των δημοτικών συμφωνιών με τον νέο νόμο της απλής αναλογικής, οι συντάκτες του. Αθύρματα στις επιδιώξεις του κόμματος που δεν έχει ισχυρά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση και φοβάται να χρεωθεί πιθανή πανωλεθρία το βράδυ των εκλογών. 

Αποτέλεσμα, εκατοντάδες υποψήφιοι στην αυτοδιοίκηση, ευφάνταστα τα σενάρια συνεργασιών, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δόλιες διατάξεις για άδολη απλή αναλογική. Ανάμεσα τους και γελοία υποκείμενα που παριστάνουν τους «καμπόσους» με στόχο να καταγράψουν «μικρές» δυνάμεις που θα τους δώσουν προνόμια ανάληψης θέσεων ευθύνης, λόγω ιδιαιτεροτήτων του νέου νόμου.

Υποψηφιότητες καταγραφής και όχι αιχμής για τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των πολιτών. Ζώνες ασφαλείας και κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν για να προφυλάξουν τους πολίτες από αδίστακτους καταφερτζήδες στην καλύτερη περίπτωση, ή στυγνούς εκβιαστές στη χειρότερη. 

Κίνδυνος να «μπατάρει» το πλοίο της αυτοδιοίκησης με τόσους επιβάτες επιρρεπείς σε κομματικές εμφυλιοπολεμικές διδαχές και ισοπέδωσης των πάντων. Σωσίβιο διάσωσης η εκλογική επικράτηση σοβαρών υποψηφιοτήτων, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και με ποσοστά πάνω από πενήντα πέντε τοις εκατό. Εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας από την πρώτη Κυριακή, με ικανό αριθμό συμβούλων. 
Διαφορετικά, ανίερες συμμαχίες, ραδιουργίες, αλισβερίσια, και καθημερινοί αλήτικοι προπηλακισμοί ικανών στελεχών της αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοικητικό Bata clan. 

Ένα ακόμη από τα λαμπρά σφάλματα της κυβέρνησης, που θα το πληρώσουν οι πολίτες, αν κι αυτή τη φορά  ψηφίσουν ό,τι δεν αξίζει! Ψηφίσουν υποψήφιους με κριτήρια κομματικά, συναισθηματικά και του life style, κριτήρια που δεν αποτελούν τεκμήρια σωφροσύνης και επίγνωσης, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος των «ανίκανων» να συνεχιστεί. Το δυστύχημα είναι ότι η απλή αναλογική της αυτοδιοίκησης διαφέρει από την απλή αναλογική της κυβερνητικής πολιτικής σκηνής. 

Όταν στην τελευταία δεν συναινούν  τα κόμματα, επαναπροκηρύσσονται εκλογές, ενώ στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό δεν προβλέπεται. Αν δεν συμφωνούν, τότε δεν θα γίνεται τίποτα, ούτε και αποκομιδή απορριμμάτων. Όσο για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, θα διαγραφούν από τα αυτοδιοικητικά κιτάπια. Οι κυβερνώντες συνιστούν σε όσους διαφωνούν με το νέο εκλογικό νόμο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ «ξύδι» για την πνευματική τους οστεοπόρωση. 


Έρχονται τα ανατολίτικα παζάρια για όσους αυτοδιοικητικούς κερδίσουν τις εκλογές με «πλειοψηφίες τσέπης»! Εκλογές κινητικότητας αυτοδιοικητικών στελεχών σε θέσεις ευθύνης όπως χαρακτηρίζονται από ειδικούς οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θανάσης Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγος

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.