eklogesmaios2019-(2).jpg

Το ανάγλυφο του τόπου μας | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

 

Σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητα και ομορφιά του νησιού μας παίζει το ανάγλυφο του εδάφους του. Πολλές χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν για να διαμορφωθεί το ανάγλυφο αυτό. Η Γη γεννήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε η επιφάνεια της διαρκώς μεταβάλλεται. 

 

Σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητα και ομορφιά του νησιού μας παίζει το ανάγλυφο του εδάφους του. Πολλές χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν για να διαμορφωθεί το ανάγλυφο αυτό. Η Γη γεννήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε η επιφάνεια της διαρκώς μεταβάλλεται. 

Στο διαδίκτυο διαβάζουμε για τη γεωμορφολογία της Πάρου: «Το ανάγλυφο της Πάρου είναι ομαλό, με κεντρικό ορεινό όγκο του προφήτη Ηλία να καταλήγει σε απαλές οροσειρές, που σβήνουν σε παραδεισένιες ακρογιαλιές, επιτρέποντας τον σχηματισμό πολλών μικρών καλλιεργήσιμων πεδιάδων». Αυτή η πλαστικότητα, είναι και η μαγεία του Παριανού τοπίου.

Η Πάρος, είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί (γνωστό από την αρχαιότητα), λάδι, δημητριακά και φρούτα. Ιδιαίτερα η αμπελουργία, γνωρίζει νέα άνθηση και τα επώνυμα κρασιά της είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Οι κάτοικοι, ασχολούνται ακόμη με την αλιεία και κτηνοτροφία.

Σήμερα, ο τουρισμός, έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού και τους απομάκρυνε από τις παραδοσιακές ασχολίες τους. Η ελιά όμως και το αμπέλι, εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους και να παίζουν τον πρώτο ρόλο, στο Παριανό τραπέζι. Αλλάζοντας η γεωμορφολογία του κάθε τόπου, φυσικό επόμενο είναι να αλλάζουν και οι καλλιέργειες, ή ακόμα και να εξαφανίζονται. Δια μέσω της φυσιολογικής διάβρωσης του εδάφους,(λόγω των βροχοπτώσεων) δύο εκατοστά γόνιμης γης χάνεται κάθε χρόνο. Δια μέσω της τεχνικής διάβρωσης, που προκαλεί ο άνθρωπος, από σκαπτικά μηχανήματα, ή μηχανήματα βαρέως τύπου (όσο η δόμηση συνεχίζεται), το τοπίο αλλάζει βιαίως και δραματικά γρηγορότερα, χάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος γόνιμης γης.

Προσφάτως, ακούστηκε ότι τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στο νησί, καταστρέφοντας χλωρίδα-πανίδα του τόπου, αφού πρόκειται να ανοιχτούν δρόμοι, διαστάσεων αυτών των μεγαλουπόλεων, για να περάσουν τα τεραστίων διαστάσεων μηχανήματα αυτά. Ένα πλήγμα ακόμα για τον τόπο, θα σκεφτεί ο καθένας. Το πλήγμα αυτό όμως θα είναι πολλαπλό, γιατί δε θα χαθεί μόνο ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας-πανίδας του τόπου, αλλά θα χαθούν και τεράστια κτήματα γόνιμης γης, που ακόμα και σήμερα καλλιεργούνται. Χάνοντας έτσι ο τόπος τον πρωτογενή τομέα, που τα τελευταία χρόνια χωλαίνει λόγω της τουριστικής ανάπτυξης.

Ανέκαθεν γνωρίζουμε ότι χάρις στον πρωτογενή τομέα, λαοί έχουν επιβιώσει από καταστροφικούς πολέμους, από πολιτικά εμπάργκο, από οικονομικές κρίσεις, και έχουν ανακάμψει και πάλι την οικονομία τους, αφού είναι ο βασικός παράγοντας για να σταθεί μια χώρα στα πόδια της.

Μεγάλες προσπάθειες πρέπει να γίνουν λοιπόν, για να διατηρήσουμε το ανάγλυφο του νησιού μας ακέραιο, διότι μόνο με αγώνα, αφοσίωση και αγάπη για το νησί μας, θα πετύχουμε πράγματα ουσίας για τον τόπο μας.

Παναγιώτης Δημόπουλος
 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.