eklogesmaios2019-(2).jpg

Για να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι!

> Απόψεις

Στη χώρα μας, η υποχρέωση προστασίας και φροντίδας των ζώων προβλέπεται από το νόμο ήδη από το έτος 1977 (νόμος 604/1977). Σήμερα, σε εναρμόνιση με τις πιο σύγχρονες σχετικές αντιλήψεις για το ζήτημα αυτό ισχύει ο νόμος 4039/2012.

Στη χώρα μας, η υποχρέωση προστασίας και φροντίδας των ζώων προβλέπεται από το νόμο ήδη από το έτος 1977 (νόμος 604/1977). Σήμερα, σε εναρμόνιση με τις πιο σύγχρονες σχετικές αντιλήψεις για το ζήτημα αυτό ισχύει ο νόμος 4039/2012.

Όμως, η υποχρέωση αυτή προκύπτει πρωτίστως ως εκδήλωση του πολιτισμού μας. Είναι γνωστή η παροιμιώδης έκφραση «όποιος δεν αγαπά τα ζώα, δεν αγαπά τους ανθρώπους».

Η νομική υποχρέωση πρόνοιας για τα ζώα βαρύνει τους Δήμους.

Η ηθική υποχρέωση βαρύνει αντίστοιχα κάθε άνθρωπο και, κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε αναγκαστική επιβολή του νόμου.

Αυτή η ηθική υποχρέωση οδήγησε το 1999 κάποιους ανθρώπους στην ίδρυση του φιλοζωικού σωματείου «Σύλλογος Προστασίας Ζώων-PAWS», το οποίο όχι μόνον λειτουργεί νόμιμα (Αριθ. Πρωτοδικείου Σύρου 889/1999), αλλά έχει και να επιδείξει μεγάλο και σημαντικό έργο, χάρη στην γενναιόδωρη εθελοντική προσφορά των μελών του. Έργο, που αγγίζει τα όρια της αυταπάρνησης και βεβαίως, συνιστά σπουδαιότατη κοινωνική προσφορά.   

Το σωματείο μας περισυλλέγει καθημερινά αδέσποτα σκυλιά και γατιά, τους προσφέρει φροντίδα, υγειονομική περίθαλψη, τροφή, εμβολιασμό, στείρωση και μέριμνα για υιοθεσία τους. Μιλώντας με αριθμούς, φιλοξενούμε, ταΐζουμε και φροντίζουμε σε μόνιμη βάση, περίπου 40 σκυλιά, ενώ περισυλλέγουμε και περιθάλπουμε ετησίως 200 περίπου σκυλιά από τα οποία γύρω στα 150 φεύγουν για υιοθεσίες εκτός Πάρου. Παράλληλα, πάνω από 20 εθελοντές μας προσφέρουν καθημερινά(!) τροφή σε περίπου 400 (ναι, τετρακόσιες!) αδέσποτες γάτες σε όλο το νησί της Πάρου. Το εμφανές αποτέλεσμα είναι ο δραστικός περιορισμός των αδέσποτων σε δρόμους, πλατείες, παραλίες, ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα κλπ.

Για όλα αυτά, ο Δήμος επιδοτεί τους κτηνιάτρους μόνο με 7500€ ετησίως (για λογαριασμό του σωματείου μας), ενώ τα τελικά έξοδα του σωματείου μας για την διαχείριση των αδέσποτων του νησιού, είναι πολλαπλάσια και καλύπτονται με τις συνδρομές των μελών μας, δωρεές φίλων από όλον τον κόσμο και, κυρίως, με προσωπικές συνεισφορές των μελών και των εθελοντών μας. Κοντά σε όλα αυτά δεν είναι άσκοπο να αναφέρουμε και τον ατελείωτο προσωπικό χρόνο, που δαπανάται αφιλοκερδώς για τις δραστηριότητες αυτές, διότι, όπως είπαμε, η προσφορά στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού.

Τα οικονομικά -έσοδα και έξοδα- του σωματείου μας τηρούνται και ελέγχονται από εγκεκριμένο λογιστικό γραφείο, καθώς και από την ελεγκτική επιτροπή. Η διαχείριση των περιορισμένων οικονομικών μας είναι αποτελεσματική και απόλυτα διαφανής, τόσο για την λειτουργία των δραστηριοτήτων του σωματείου όσο και για την υλοποίηση του καταφυγίου, τα δε σχετικά στοιχεία είναι προσιτά σε όλους.

Με τον τρόπο αυτόν, το σωματείο μας όχι μόνον κατορθώνει και είναι αποτελεσματικό στους σκοπούς του, αλλά και έχει ήδη δρομολογήσει την διεύρυνση της δράσης του με την ίδρυση καταφυγίου μικρών ζώων συντροφιάς, όπως αυτό καθορίζεται από το νόμο. Εκεί, εκτός από την καθ’ αυτό υποδομή, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να περιθάλψουμε ακόμη περισσότερα ζώα, φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και δραστηριότητες για την προβολή και διάδοση του αισθήματος, των ιδεών και της ηθικής της φιλοζωίας, καθώς και για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την σωστή φροντίδα προς τα ζώα, στην κοινωνία της Πάρου και όχι μόνο σ’ αυτήν.  

Έτσι, έχουμε ήδη αγοράσει το κατάλληλο αγρόκτημα, όπου θα εγκατασταθεί το καταφύγιο αυτό και έχουν ήδη ληφθεί οι περισσότερες νόμιμες άδειες (αναμένεται η τελευταία).

Και προχωρούμε!

Στο έργο μας αυτό, όπως και στο σύνολο των φιλοζωικών δραστηριοτήτων μας στο νησί, τόσο ο Σύλλογός μας όσο και τα άλλα δύο φιλοζωικά σωματεία, έχουν τον έπαινο και τη συμπαράσταση των συντριπτικά περισσότερων συμπολιτών μας.

Κάποιοι, όμως, ελάχιστοι ευτυχώς, για λόγους που είναι αδύνατο να κατανοηθούν, θεώρησαν καλό να επιτεθούν στο σωματείο μας. Έτσι, την 16.11.2018 δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό δημοσιογραφικό τόπο «PAROSPRESS» άρθρο με τον εμφαντικό τίτλο «ΝΤΡΟΠΗ», με το οποίο ο συντάκτης του κ. Ηλίας Κουντρομιχάλης εξαπολύει κατά του σωματείου μας συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις, χωρίς να παραθέτει ούτε ένα περιστατικό, ούτε ένα επιχείρημα. Απλώς περιορίζεται σε γενικόλογες συκοφαντίες και ύβρεις, οι οποίες, όπως είναι η μόδα της εποχής, αφήνουν υπονοούμενα για τα οικονομικά του σωματείου μας. Το περίεργο είναι ότι το άρθρο αυτό, ανάρτησε αυτούσιο στη σελίδα της στο Facebook και η κ. Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου, η οποία έχει και την ευθύνη των αδέσποτων ζώων στην Πάρο και της οποίας το συγκεκριμένο έργο υποκαθιστά και εκτελεί καθημερινά το σωματείο μας!

Καλέσαμε τον κ. Ηλία Κουντρομιχάλη να αποσύρει το άρθρο του και απάντησε αρνητικά.

Οι αόριστες κατηγορίες του άρθρου του Κ. Ηλία Κουντρομιχάλη είναι αδύνατο να απαντηθούν, ακριβώς επειδή είναι αόριστες.

 

Έχουμε όμως να δηλώσουμε, όχι μόνο προς τον κ. Ηλία Κουντρομιχάλη, αλλά προς το σύνολο των συμπολιτών μας, ότι:

 

- Οι εθελοντές του Συλλόγου μας είμαστε όλοι κάτοικοι της Πάρου και το έργο μας προβάλλει παγκοσμίως τον πολιτισμό του νησιού.

- Η ντροπή, στην οποία προτρέπει το εν λόγω άρθρο, δεν αφορά εμάς. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και την αποδοχή του από τους ανθρώπους της Πάρου και όλου του κόσμου.

- Ντροπή και βαρβαρότητα είναι η απουσία εκπλήρωσης της υποχρέωσης  των πολιτών να προστατεύουν και να φροντίζουν τα ζώα.

- Τα ψέματα, οι συκοφαντίες και οι ύβρεις είναι ντροπή για εκείνους που τα εκτοξεύουν.

- Δεν περιμένουμε αισθήματα ντροπής από εκείνους που συκοφαντούν και υβρίζουν για λόγους που εκείνοι μόνο γνωρίζουν.

- Θα συνεχίσουμε τη δράση μας με μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ-PAWS

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.