eklogesmaios2019-(2).jpg

Ω έλατο! | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

Πάντα θαυμάζουμε, όταν αντικρίζουμε το δέντρο αυτό. Η Ελάτη, (Abies) είναι αειθαλές κωνοφόρο και το συναντάμε συνήθως σε υψόμετρα. Οι ελάτες σχετίζονται με τους κέδρους.

Πάντα θαυμάζουμε, όταν αντικρίζουμε το δέντρο αυτό. Η Ελάτη, (Abies) είναι αειθαλές κωνοφόρο και το συναντάμε συνήθως σε υψόμετρα. Οι ελάτες σχετίζονται με τους κέδρους.

Είναι δέντρα που φτάνουν τα 10 – 80 μέτρα σε ύψος, ανάλογα με το είδος. Η διάρκεια ζωής τους είναι από 300 – 500 έτη. Η ξυλεία της είναι μαλακή και πολύ ανθεκτική. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιχνιδιών και μουσικών οργάνων. 

Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν Πίτυς και ήταν το ιερό δέντρο του θεού Πάνα που είχε ερωτευθεί την νύμφη Πίτυ, που άρεσε και στον βοριά. Η Πίτυς όμως προτίμησε τον Πάνα που έκανε λιγότερο θόρυβο και ο βοριάς για να την εκδικηθεί, φύσηξε και την γκρέμισε κάτω από ένα βράχο. Εκεί, την βρήκε ο Πάνας και τη μεταμόρφωσε σε έλατο. Από τότε η νύμφη έκλαιγε όποτε φυσούσε ο βοριάς και τα δάκρυά της, οι σταγόνες ρητίνης που στάζουν κάθε φθινόπωρο από τα κουκουνάρια του δέντρου.

Το γνωρίζουμε ως το ιδανικότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό ήρθε για πρώτη φορά από τον βασιλιά Όθωνα το 1833 που σημαίνει, ότι είχε ήδη καθιερωθεί στους βασιλικούς οίκους της β. Ευρώπης. Αρχικά, στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι κάνανε ουρές για να το θαυμάσουν. 

Η Κεφαλληνιακή ελάτη, είναι η πιο γνωστή ποικιλία στη χώρα μας. Ενδημικό είδος και μοναδικό στον κόσμο. Φτάνει το πολύ τα 20 μέτρα σε ύψος και το συναντάμε σε όλα τα Ελληνικά βουνά, ύψους από 800 – 1800 μέτρα. Τα έλατα, έχουν αργή σχετικά ανάπτυξη και δεν προσβάλλονται από ασθένειες και εχθρούς. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, είναι ο καύσωνας και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. 

Όλα τα είδη, είναι πανέμορφα δέντρα και γι’ αυτό φυτεύονται συχνά σε πάρκα και πλατείες, ως καλλωπιστικά. Η ρητίνη του δέντρου, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και τη χρησιμοποιούμε στην πρακτική ιατρική. Εδώ και αιώνες την χρησιμοποιούμε για την επούλωση τραυμάτων, καθώς σταματάει την αιμορραγία και προστατεύει από βακτήρια.

Ακόμη ως ρόφημα αραιωμένη σε νερό, είναι αποτελεσματική ενάντια στο έλκος του στομάχου και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, καταπραΰνει τους μυικούς πόνους αν εφαρμοστεί ως έμπλαστρο. Στην αρωματοποιία, χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την αυτοσυγκέντρωση, να απελευθερώσει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα και να φέρνει δύναμη και κουράγιο, για νέα ξεκινήματα. 

Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο, είναι το καραβάκι να στολίζουμε τις μέρες αυτές, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει, το ξενόφερτο έθιμο. Ωστόσο, όταν διαλέξουμε δέντρο για στολισμό, προτιμούμε ζωντανό έλατο σε γλάστρα, που μπορούμε να το έχουμε για πολλά χρόνια, στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας, μέχρι να μεγαλώσει τόσο, ώστε να χρειαστεί μεταφύτευση, σε κάποιο μέρος του κήπου μας που εμείς θα επιλέξουμε. 

Παναγιώτης Δημόπουλος
 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.