eklogesmaios2019-(2).jpg

Αλκυονίδες μέρες | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

Αλκυονίδες, ονομάζουμε τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, σε μια εποχή που οι άνεμοι έχουν κοπάσει και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Συνήθως, εμφανίζονται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αλκυονίδες, ονομάζουμε τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, σε μια εποχή που οι άνεμοι έχουν κοπάσει και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Συνήθως, εμφανίζονται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.


 

Πρόκειται για αρχαία Ελληνική ονομασία που προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αλκυόνα ήταν μια όμορφη νέα, κόρη του Αιόλου και της Εναρέτης και σύζυγος του Κύηκα. Μαζί με τον σύζυγό της, ζούσαν στις ακρογιαλιές και ήταν τόσο ευτυχισμένοι και αγαπημένοι, που παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με τον Δία και την Ήρα.


 

Ο Δίας όταν έμαθε για την αλαζονική τους αυτή συμπεριφορά, θύμωσε και αποφάσισε να τους τιμωρήσει. Έτσι, μια μέρα που ο Κύηκας πήγε για ψάρεμα, ο Δίας βύθισε τη βάρκα του και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη, θρήνησε τόσο πολύ για τον χαμό του αγαπημένου της, που οι υπόλοιποι Θεοί τη λυπήθηκαν και αποφάσισαν να τη μεταμορφώσουν σε πουλί. Η Αλκυόνη, σαν πουλί πλέον, συνέχιζε να ζει και να πετάει στις ακρογιαλιές, αλλά δεν μπορούσε να αναπαραχθεί, διότι τις φωλιές που έφτιαχνε, τις κατέστρεφαν τα μεγάλα κύματα που επικρατούσαν τον χειμώνα. Για άλλη μια φορά, οι Θεοί την λυπήθηκαν και παρακάλεσαν τον Δία να προστάξει τον άνεμο, να κοπάσει για 15 ημέρες μέσα στον Γενάρη, και τον Ήλιο, να ζεσταίνει τη φύση μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ώστε να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της. Το θαλάσσιο αυτό πουλί, που πήρε το όνομά της Αλκυόνης, είναι ένα μικρό αποδημητικό πουλί, που το ονομάζουμε θαλασσοπούλι. Είναι ένα ασυνήθιστα μικρό πουλί, με ποικιλία χρωμάτων. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας, όχι τον χειμώνα που λέει ο μύθος, αλλά την άνοιξη. Η Αλκυόνη συμβολίζει την προστασία και την γαλήνη.


 

Επίσης, η Αλκυόνη έδωσε το όνομά της και σε ένα αστέρι, το οποίο είναι το φωτεινότερο του αστερισμού των Πλειάδων και μεσουρανεί κατά τις ανέφελες νύχτες του Ιανουαρίου.


 

Οι Αλκυονίδες μέρες, αποτελούν όντως θαλπωρή μέσα στις κρύες ημέρες του χειμώνα. Αν και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό. Ότι η χώρα μας βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Ευρώπης και σε σημείο που δημιουργούνται τη συγκεκριμένη εποχή βαρομετρικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άνεμοι, ενώ ο καιρός, παρόλο που κρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, να είναι ηλιόλουστος. Αυτό, ερμηνεύεται και ως μήνυμα ζωής, καθώς μέσα από περιόδους «βαρυχειμωνιάς» όπως έλεγαν οι παλιοί, κρύβεται πάντα «καλοκαιρία, αρκεί να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε σε αυτό.


 

Για να δούμε, θα ισχύσει η φιλοσοφία αυτή και για τις ημέρες μας; Ημέρες κρίσης, που θα ανακάμψουν σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια, ή θα χρειαστούμε και πάλι την βοήθεια των θεών, που έχουμε ξεχάσει στην σημερινή ψηφιακή εποχή που ζούμε;


 

Παναγιώτης Δημόπουλος 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.