Πύρινη λαίλαπα: Η πραγματικότητα που αποδεικνύει τις ευθύνες τους…

> Απόψεις

Πριν από περίπου ένα μήνα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι πρέπει να καταργηθούν και να συγχωνευθούν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και σημείωσε ότι πρέπει να συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες.

- Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, είχε δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν τον τομέα της πυροπροστασίας και να έχουν την ευθύνη για τις πυροσβεστικές εθελοντικές υπηρεσίες.

Τα συγκεκριμένα σχέδια είναι προφανές ότι παραπέμπουν σε περαιτέρω συρρίκνωση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και βεβαίως αυτό από μόνο του θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι μόνο η πολιτική τους που εμπορευματοποιεί τη γη και μειώνει τη χρηματοδότηση στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Είναι και το γεγονός ότι τα σχέδιά τους για το μέλλον της Πυροσβεστικής είναι πανομοιότυπα.

- Από το 2009 μέχρι το 2017 μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 120 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Γι’ αυτό ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν αφήσει στο έλεος των πυρκαγιών το λαό.

- Δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι και αγροτικό δίκτυο που θα μπορούσε να διευκολύνουν την πρόσβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς δρόμους δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ενώ η δημιουργία και συντήρηση αγροτικού δικτύου δεν είναι επιλέξιμο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν χρηματοδοτείται!

Το τι σημαίνει αυτό, το ζήσαμε στη φωτιά στο Ζευγολατιό τον Ιούλη, με τον νεκρό πυροσβέστη και τους τραυματίες συναδέλφους του.

Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να πάνε στο μέτωπο της φωτιάς με τρακτέρ επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα για άλλη πρόσβαση!

- Περίπου το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας σε χρήση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω των μεγάλων φθορών στο περιβάλλον και στις συνθήκες που λειτουργούν.

- Οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές, δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις. 4.000 τα κενά σε έμψυχο δυναμικό.

Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται «λάστιχο» από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορεί να αντιμετωπιστούν με το υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (προληπτικές επιφυλακές).

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν μπορούν να κρυφτούν…

Τα αποκαϊδια της πολιτικής τους είναι εδώ για να μας θυμίζουν την «εμπρηστική» πολιτική που πιστά υπηρετούν και οι δύο…

Ο ΛΑϊκΟΣ