14
Παρ, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Παραβατικότητα στους δρόμους

> Απόψεις

Την παρακάτω ιστορία την είχα γράψει προ καιρού σε μία ανάρτησή μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης -και ώ του θαύματος- έγινα στη συνέχεια δέκτης παρόμοιων ιστοριών καθημερινής τρέλας και άγνοιας των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, μία παρέα από Ιταλούς στα μέσα Αυγούστου ήταν στον περιφερειακό δρόμο Παροικιάς και προσπάθησαν να περάσουν τον δρόμο στο ύψος του γνωστού σούπερ μάρκετ, στο οποίο υπάρχουν δύο διαβάσεις πεζών.

Από το βάθος του δρόμου ερχόταν προς διασταύρωση Παροικιάς – Νάουσας ένα επαγγελματικό (Παριανό) όχημα. Δε γνωρίζω το λόγο –προφανώς έτρεχε να προλάβει κάποια άφιξη πλοίου-, το επαγγελματικό όχημα επιτάχυνε προσπαθώντας να «πετύχει» τα Ιταλάκια…

Τελικά, το όχημα «κοκάλωσε» λίγο πριν στείλει την παρέα των Ιταλών στα θυμαράκια και έτσι, γλυτώσαμε τα χειρότερα, πλην μίας κοπέλας (ήταν δεν ήταν 19-20 ετών), που κυριολεκτικά λιποθύμησε από τον φόβο της. Η υπόλοιπη παρέα της άρχισε να φωνάζει στον οδηγό και να του δείχνει το σήμα και τη διαγράμμιση της διάβασης πεζών.

Ο ελληναράς επαγγελματίας οδηγός αρχικά ξαφνιάστηκε, στη συνέχεια με έκπληξη προσπάθησε να δει τι του έδειχναν και τελικά, αφού αμόλησε τις ύβρεις του και ένα «σας είπα βιάζομαι, φύγετε από τη μέση», αναχώρησε σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Όλα τα παραπάνω τα γράφω καθώς διάβασα την ανακοίνωση – πρόταση της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου για τα μέτρα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Εκεί, στην επιστολή, διάβασα και το: «Πριν τις διαβάσεις να γραφτεί στο οδόστρωμα η λέξη STOP, και να τοποθετηθούνε πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στον οδηγό ότι πλησιάζει σε διάβαση και είναι υποχρεωμένος να ελαττώσει ταχύτητα». Άντε τώρα να τους εξηγήσεις ότι πρώτα πρέπει να μάθουν οι εποχούμενοι εν Παρία Γη, τι είναι η «διάβαση πεζών» ή τι σημαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η παραβίαση αυτής και μετά όλα τα άλλα!

Η έλλειψη οδικής συμπεριφοράς δεν είναι κάτι καινούργιο στην Πάρο. Σ’ αυτό το νησί διαπιστώνεις καθημερινά ότι δεν υπάρχει σεβασμός στον δρόμο, σε κάθε επίπεδο.

Εδώ θα δεις τους Παριανούς οδηγούς να χρησιμοποιούν τις πλατείες ως χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων τους, εδώ θα δεις θέματα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για άδειες παρκαρίσματος αυτοκινήτων σε κάθε απίθανο μέρος, εδώ θα δεις στον κυριότερο οδικό άξονα (Περιφερειακός) της Παροικιάς, να μην υπάρχει πεζόδρομος, εδώ θα δεις σε κάθε αυτοδιοικητικές εκλογές να υπόσχονται όλοι την «πεζοδρόμηση του Περιφερειακού Παροικιάς», εδώ θα δεις τους πεζοδρόμους να γίνονται δρόμοι για τα οχήματα, κλπ.

Εδώ ακόμα θα δεις τους ίδιους τους γονείς που ζητούν μέτρα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τους κανόνες οδικής ασφάλειας όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πάρος το μεγαλείο σου!

Δ. Μ. Μ.