eklogesmaios2019-(2).jpg

Διαφωνίες (13-07-18)

Παραπολιτική

 

Διαβάστε παρακάτω τις διαφωνίες από το τελευταίο φ. της εφημερίδας μας

 

Διαβάστε παρακάτω τις διαφωνίες από το τελευταίο φ. της εφημερίδας μας

Παρασκευή και 13!

 

Παρασκευή και 13 σήμερα και η μέρα είναι συνδεδεμένη –κατά βάση στη δυτική Ευρώπη- με τη δεισιδαιμονία και τους αστικούς μύθους. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η Παρασκευή είναι δυσοίωνη, επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός και κατά άλλους γιατί ο 13ος μαθητής του Χριστού, ήταν ο Ιούδας. Ακόμα, οι δυτικοί πιστεύουν ότι είναι γρουσούζικη ημέρα επειδή ο Πάπας την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 εξέδωσε διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. «Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες» δηλαδή, γιατί άκρη δε θα βρεις.

 

Αγ. Άννα

 

Από την άλλη όμως, υπάρχει και μία άλλη αλήθεια. Σχεδόν Παρασκευή παρά Παρασκευή, έχουμε και από μία παραίτηση από την πλειοψηφία του δήμου Πάρου. Έρχεται δηλαδή το τέλος της εβδομάδας και εκεί που λέω «επιτέλους, θα αράξω Σαββατοκύριακο και θα ασχολούμαι μόνο με το ποδόσφαιρο», τσουπ, σκάει e-mail με κάποια παραίτηση δημοτικού συμβούλου. Ε, άμα είσαι στην παράταξη του Κωβαίου, όσο να ’ναι δεν ξεπερνάς εύκολα τις δεισιδαιμονίες για την Παρασκευή. Άσε που τα ονόματα Θ. Μαρινόπουλος και Χρ. Χριστόφορος, έχουν 13 γράμματα! Τώρα θα μου πεις ότι και ο Πιεμπονγκσάντ έχει 13 γράμματα. Αυτόν γιατί δεν τον αναφέρω; Σωστό και αυτό.

 

Κακοτυχία

 

Επειδή όμως θέλω να εμβαθύνω στο θέμα της κακοτυχίας πρέπει να γράψω ότι αν δώσεις στο χέρι ενός φίλου καυτή πιπεριά, τότε θα σπείρεις τη διχόνοια στη σχέση σας. Αν θες να του δώσεις καυτερή πιπεριά, καλύτερα ακούμπησε την στο τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και για τα μαχαίρια. Αυτό τουλάχιστον διάβασα σε σχετικά βιβλία και δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν! Ακόμα, αν ρίξεις αλάτι σημαίνει πως θα σε βρει το κακό. Κάτι δηλαδή σαν εμάς τους βάζελους με τον Αλαφούζο πρέπει να είναι. Επίσης, αν βάζεις γάλα στο τσάι σου πρέπει να το προσθέτεις μετά τη ζάχαρη, διαφορετικά δε θα παντρευτείς ποτέ! Προβλέπω από αύριο να κόψουν όλοι οι ανύπαντροι το τσάι!

 

Καλοτυχία

 

Φυσικά δεισιδαιμονίες υπάρχουν και για την καλοτυχία. Διότι, ’νταξ βρε παιδιά αλλά να πουλήσουν και τα μαγαζιά κανένα ματόχαντρο, κανένα λαγοπόδαρο, κανένα πέταλο αλόγου, κανένα σκόρδο, κανένα πέταλο αλόγου κλπ. Βέβαια απ’ ότι λένε για πραγματική καλοτυχία πρέπει να τοποθετήσεις ένα βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού. Τώρα καταλαβαίνω και εγώ γιατί το πρώτο πράγμα που αλλάζει ο εκάστοτε δήμαρχος του νησιού μας είναι οι γλάστρες στο δημαρχείο Πάρου. Δεν είναι τελικά εικαστική παρέμβαση. Είναι για την καλοτυχία!

 

Το αυγό…

 

Σε μία κωμόπολη της Αχαΐας θεωρούν ότι αν μία μαύρη κότα γεννήσει αυγό τη Μεγάλη Πέμπτη ή αν τύχει και κάποια κότα πρωτογεννήσει Μεγάλη Πέμπτη, ο τυχερός ιδιοκτήτης της αποκτά δυνάμεις μαγικές αν ακολουθήσει στη συνέχεια τη σωστή διαδικασία. Τα αυγά της μαύρης κότας πρέπει να «διαβαστούν» στην εκκλησία και μετά να θαφτούν σταυρωτά σε αμπέλι, για να μην το τρώει το σκαθάρι και να μην το πλησιάζει το χαλάζι. Έτσι, λέει η παράδοση της κωμόπολης, τι να κάνουμε τώρα;.

 

Το αυγό 2

 

Τη δεκαετία του ’80 στη συγκεκριμένη κωμόπολη κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και σε όλη την Αχαΐα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρουσιάστηκε ένας νέος υποψήφιος που υποστήριζε ότι μπορούσε να νικήσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως συγκεντρώθηκε δίπλα του ένας ικανός αριθμός πολιτών για να τον βοηθήσει. Η πρώτη συγκέντρωση του συνδυασμού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν το Πάσχα και εκεί έπεσε η ιδέα να βρεθούν αυγά μαύρης κότας που θα γεννηθούν τη Μ. Πέμπτη. Βρέθηκαν τα αυγά και θάφτηκαν στο αμπέλι του υποψηφίου. Οι εκλογές ήρθαν, αλλά τελικά, νίκησε και πάλι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά. Το ξόρκι δεν έπιασε!

 

Τσίπρας

 

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον Νο 2 του κόμματος (Παν. Λαφαζάνη), υποδέχθηκαν τα μέλη του τμήματος ελληνικών χωρών του δήμου Σαρωνικού, για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη κερνούσαν τα παιδιά μελομακάρονα, πετάχτηκε μία κυρία με μία κρεμμύδα (γούρι) και χτύπησε με αυτήν, και τους δύο στο κεφάλι, για το καλό του νέου χρόνου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στα κάλαντα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και το θεώρησαν «καλό σημάδι». Τελικά, Τσίπρας και Λαφαζάνης έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους και δε λένε ούτε «καλημέρα», ενώ η κυρία με την κρεμμύδα έχει γίνει άφαντη!

 

Μνημόνιο!

 

Το μνημόνιο έχει δημιουργήσει τον «μπαμπούλα» και στην Αργεντινή. Έτσι, οι Αργεντινοί, έχουν ως κατάρα να αναφέρουν το όνομα του πρώην προέδρου τους Κάρλος Μένεμ. Ο Μένεμ, είναι ο πρόεδρος της πτώχευσης και τη διαφθοράς γι’ αυτούς, και θεωρείται φορέας κακής τύχης. Αν κατά λάθος το όνομά του αναφερθεί, τότε οι άνθρωποι βάζουν το χέρι τους στην καρδιά (σα να χτυπάνε ξύλο).

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.