×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Διαμαρτυρία του 1ου δημοτικού σχολείου Παροικιάς προς κ. Μαλινδρέτο

Πάρος

Από τον ηλεκτρονικό τύπο της Πάρου πληροφορηθήκαμε τις πρωινές ώρες σήμερα για την αγορά διαδραστικού πίνακα και ηλεκτρικής σκούπας στο 4ο νηπιαγωγείο Παροικίας.

Η είδηση συνοδεύονταν από φωτογραφία του προέδρου της σχολικής επιτροπής και της αντιδημάρχου με τις νηπιαγωγούς του σχολείου. Η αγορά δεν μας αφορά άμεσα και δεν είμαστε εναντίον της όποιας ενίσχυσης του οποιουδήποτε σχολείου.

Όμως το γεγονός αφορά έμμεσα όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Π.Ε. και νομίζουμε κατά ιδιαίτερο λόγο το δικό μας. Αναλυτικά και συνοπτικά:

1. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με όλες τις δημοτικές αρχές ακολουθούμε με μεγάλη προσπάθεια την αρχή της αξιολογικής ουδετερότητας απέναντι τους. Παρατηρούμε να μην ισχύει το ίδιο αντίστροφα.

2.Παρατηρούμε αναμνηστικές φωτογραφίες σε νηπιαγωγείο για την αγορά υλικού, όταν στις συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου του σχολείου μας, παρότι έχουν κληθεί σε όλες γραπτά, δεν έχουν παρουσιαστεί εκπρόσωποι του δήμου τα τελευταία 5 χρόνια!

3. Ερωτούνται τα μέλη και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής αυτή η προμήθεια (όπως και πιθανότατες άλλες) έχουν εγκριθεί σε συνεδρίαση της; Διότι στα θέματα των τελευταίων συνεδριάσεων δεν την έχουμε δει.

4. Λάβαμε ηλεκτρονικά τις τελευταίες μέρες εντολή της σχολικής επιτροπής για μείωση και συγκράτηση δαπανών λόγω λήξης του οικονομικού έτους και προμήθειας πετρελαίου. Συνάδει η αγορά διαδραστικού και ηλεκτρικής σκούπας με τη συγκράτηση δαπανών; Ή έχουμε μονομερείς οικονομίες;

5. Τι γίνεται με την κλειστή αίθουσα στο σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας; Όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του σχολικού έτους 2017-18, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής μας λέει ότι έχει στριμωχτεί οικονομικά η επιτροπή από τα έξοδα για την αίθουσα  Τα άλλα σχολεία θα την πληρώσουν; Θα πληρώσουν τα σχολεία για τις αθλητικές δραστηριότητες; Προσωπικά είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της δημιουργίας της αίθουσας. Όμως με ορθολογικούς κανόνες διαχείρισης. Ακούμε μια ολόκληρη συζήτηση για διαφημίσεις που θα μπουν για να καλύψουν τα έξοδα της . Είμαστε στη μέση της αγωνιστικής περιόδου όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών και δεν έχει μπει τίποτε! Θα μπουν για το καλοκαίρι;

6. Συνεχώς επί χρόνια στο 1ο Δ.Σ. οι γονείς, δια του ενεργητικού και αποτελεσματικού συλλόγου τους, πληρώνουν ένα σωρό δαπάνες του σχολείου. Πρόσφατα την αγορά 6 λευκών πινάκων μαρκαδόρου αξίας 600 Ευρώ περίπου. Τους 6 διαδραστικούς πίνακες του σχολείου μας, αρκετούς βιντεοπροβολείς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους έχουν επίσης αγοράσει ή έχουν μεριμνήσει για τις σχετικές δωρεές .Και δεν είναι μόνον αυτά.

Συχνά ο διευθυντής κάνει δωρεάν το μάστορα, όπως για να στηθούν τα έπιπλα της σχολικής βιβλιοθήκης που δημιουργήσαμε και τα οποία επίσης αγόρασε ο σύλλογος γονέων. Όταν βλέπουμε (δεν γίνεται για πρώτη φορά) να δίνονται αλλού χρήματα με τόση ευκολία (επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε δεν θέτουμε θέμα για τη συγκεκριμένη αγορά στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά γενικότερο θέμα λειτουργίας) αισθανόμαστε το ολιγότερο κορόιδα. Να μας συγχωρεθεί η έκφραση .

7. Ζητάμε από την αρχή του σχολικού έτους την αλλαγή της καμινάδας που έσπασαν εξωσχολικοί. Έγινε η αλλαγή με ενέργειες του διευθυντή μόλις την περασμένη εβδομάδα  Ευτυχώς δεν έκανε κρύο μέχρι την αλλαγή. Ζητάμε επίσης την αλλαγή της σάπιας πόρτας της σχολικής βιβλιοθήκης. Τραβάει και αυτή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα! Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν για αλλού;

8. Ο σύλλογος γονέων μερίμνησε και κατασκευάστηκε το κτίριο του σχολικού κυλικείου,  έργο της τάξης των 15.000 Ευρώ. Το οποίο θα μείνει στο σχολείο για πάντα. Το κράτος και ο δήμος δεν έδωσαν ούτε 1 Ευρώ.

Δημιουργήσαμε το μη κερδοσκοπικό μαθητικό συνεταιρισμό. Από όλη την Ελλάδα μας τηλεφωνούν για να μάθουν και να μας μιμηθούν. Είμαστε πιο νόμιμοι από τον ίδιο το νόμο. Πληρώνει ο συνεταιρισμός (δηλαδή οι μαθητές μας) ενοίκιο στη σχολική επιτροπή για τη λειτουργία του κυλικείου που οι γονείς τους έκτισαν. Ήρθε η εφορία και μας έβαλε φόρο στην εθελοντική συμμετοχή μαθητών και γονέων! Δεν έχει γίνει τίποτε.

Έρχεται και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και δανείζει τα χρήματα, από τα ενοίκια του σχολικού κυλικείου μας, στα άλλα σχολεία και καλύπτει τις δαπάνες τους. Ζητάμε να αγοράσουμε (με τα ενοίκια του κυλικείου που έχουν δουλέψει τα παιδιά μας και με βάση το νόμο και τις αποφάσεις της ίδιας της σχολικής επιτροπής,  προορίζονται για το δικό μας σχολείο) ένα φωτοτυπικό και μετατίθεται χρονικά συνεχώς, λόγω χρηματικής ένδειας! Αυτή τη στιγμή το ποσό των ενοικίων που μας χρωστούν  ξεπερνά τις 2.000 Ευρώ και είναι μέσα στο ταμείο της σχολικής επιτροπής πάνω από 2 χρόνια. Πόση υπομονή, όταν βλέπουμε άλλα να μας λένε και άλλα να ισχύουν;

9. Σε τηλεφωνική επικοινωνία (μια από τις πολλές ) με τον κο πρόεδρο ακούσαμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια των εξόδων μας. Ρωτήσαμε ποια είναι αυτά. Η απάντηση ήταν δεν τα έχω υπολογίσει! Τότε πώς τα έχουμε ξεπεράσει; Ξέρετε πόσα χρήματα αναλογούν σε κάθε σχολείο; Έχετε κάποια χρονιά σε όλα τα σχολεία υπολογίσει και μας ανακοινώσει; Δεν είναι πολύ παλιά που προσωπικά βάλαμε και υποστηρίξαμε την αλλαγή των ποσοστών στη χρηματοδότηση μεταξύ Π.Ε. και Δ.Ε. των σχολείων της Πάρου. Η αλλαγή έγινε για να βοηθηθούν κυρίως τα μικρά σχολεία (νηπιαγωγεία). Όμως δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι ανακολουθίες σε άλλο επίπεδο.

Κύριε πρόεδρε της σχολικής επιτροπής δεν είμαστε ούτε χαζοί ούτε ανίκανοι για να μας κοιμίζουν ωραία λόγια και περίτεχνες φράσεις που σίγουρα διαθέτετε. Ακολουθούμε την αξιολογική ουδετερότητα που οφείλουμε σύμφωνα με τη συνείδησή μας.

Βρισκόμαστε όμως εδώ αναλογιζόμενοι πάντοτε τις εκπαιδευτικές και διευθυντικές ευθύνες μας και υπερασπιζόμενοι πάντα τα δικαιώματα των σχολικών μας κοινοτήτων.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ