19
Τετ, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Ξεκινάει η διασύνδεση της Πάρου με το ηπειρωτικό δίκτυο | Σε ψυχρή εφεδρεία το εργοστάσιο της ΔΕΗ

Πάρος

Σε λίγες μέρες σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει «ηλέκτριση» του καλωδίου διασύνδεσης της Πάρου, καθώς και της Σύρου, Τήνου και λίγες μέρες αργότερα -μέσα Φεβρουαρίου- της Μυκόνου

 

Πρόκειται για την πρώτη φάση διασύνδεσης των συγκεκριμένων νησιών που διασφαλίζει τη διακίνηση ισχύος μέχρι 170 MW, μέγεθος που μπορεί να καλύψει τη ζήτηση των νησιών για τα επόμενα 30-40 χρόνια. 

Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, οι αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί στους οποίους στηρίζεται σήμερα η ηλεκτροδότηση των τεσσάρων νησιών, θα τεθούν σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους κατοίκους των εν λόγω νησιών οι οποίοι πέραν των ρύπων από την καύση πετρελαίου και μαζούτ θα αποφύγουν και τις διακοπές ρεύματος τους θερινούς μήνες που ανεβαίνει η ζήτηση λόγω τουρισμού. 

Επεκτείνονται στο σύνολο των καταναλωτών που επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησής τους μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, που σε ετήσια βάση για τα συγκεκριμένα νησιά ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και συνολικά για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στα 600-800 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Ένα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ. συνδέει τη Σύρο με την Πάρο.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου στις αρχές του 2019 θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των συγκεκριμένων νησιών, καθώς διασφαλίζεται διπλή διασύνδεση. 

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου και με την ολοκλήρωσή της το 2022 διασφαλίζεται η αξιοπιστία τροφοδοσίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέλος, σε επόμενη φάση και έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ αναμένεται ο σχεδιασμός για τη διασύνδεση 21 ακόμη νησιών σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Πηγή: http://fileleutheros.net