eklogesmaios2019-(2).jpg

Παράνομη - παράλογη η εγκατάσταση Α.Π.Ε. στην Πάρο

Πάρος

Το ΣτΕ πάγωσε τα έργα ανάπτυξης οκτώ αιολικών πάρκων σε περιοχή NATURA 2000 του Καφηρέα στην Εύβοια. Κρίθηκε ότι δεν ταιριάζει η προστασία του περιβάλλοντος με αιολικά πάρκα βιομηχανικής ισχύος.

Το ΣτΕ πάγωσε τα έργα ανάπτυξης οκτώ αιολικών πάρκων σε περιοχή NATURA 2000 του Καφηρέα στην Εύβοια. Κρίθηκε ότι δεν ταιριάζει η προστασία του περιβάλλοντος με αιολικά πάρκα βιομηχανικής ισχύος.

Η Πάρος είναι ως γνωστόν ένας τόπος θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας με πλήθος περιοχών και ακτών χαρακτηριζόμενων είτε ως NATURA 2000, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. και του νόμου 3937/2011, είτε ως νησιώτικοι υγρότοποι σύμφωνα με το ΠΔ 229/2012. Ολόκληρη δε η Πάρος έχει κηρυχθεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας (ΦΕΚ 1455/Β/9-12-1975).

Η Πάρος φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Από τα μοναδικά μνημεία της φύσης είναι ο γνωστός βιότοπος των σπάνιων πεταλούδων. Στο νησί φιλοξενείται και ένα από τα πιο οργανωμένα και πολυτελή νοσηλευτήρια άγριων πτηνών και ζώων στην Ευρώπη, η «Αλκυόνη».

Σ’ αυτό το περιβάλλον ως γνωστόν επιχειρείται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα με 22 κατ’ αρχάς ανεμογεννήτριες ύψους πυλώνα 114 μέτρων, διαμέτρου περιστροφής πτερυγίων 71 μέτρων, συνολικού ύψους με ένα πτερύγιο κάθετο 149,5 μέτρων! Για σύγκριση: υψόμετρα Λευκών 250 μ. Κώστου 160 μ. Μάρπησσας  40 μ. Τα προς εγκατάσταση αιολικά πάρκα θα ευρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς όταν στις περισσότερες χώρες απαγορεύεται η εγκατάστασή τους πλησιέστερα από δύο χιλιόμετρα για την αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων από το σύνδρομο WTS, όπως το αποκαλούν διεθνώς (WIND TURBINE SYNDROME). Αντιλαμβάνεστε τι θέαμα θα παρουσιάζουν αυτές οι ανεμογεννήτριες τοποθετημένες  στις χαμηλές πλαγιές του νησιού! Εάν αυτό δεν είναι πλήγμα για τους γύρω  παραδοσιακούς οικισμούς της Πάρου, τότε τι είναι;

Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη ξηρά εξαφανίζουν τις φωλιές όλων των ειδών της πανίδας που έτυχαν να ευρίσκονται εκεί, ιδιαίτερα δε επικίνδυνη για το  περιβάλλον θεωρείται και η εξαφάνιση των μελισσιών! Η εγκατάσταση στο νησί αιολικών πάρκων με τον αριθμό, το μέγεθος και την ισχύ των αναφερόμενων γεννητριών είναι παράνομη γιατί σύμφωνα με το νόμο 3937/2011 απαγορεύεται η τοποθέτηση ιδιαίτερα οχλουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε περιοχές προστασίας της φύσης. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης εκμεταλλεύονται την αφιλόξενη βόρεια θάλασσα για να εγκαταστήσουν εκεί και να διασυνδέσουν δεκάδες δίκτυα αιολικών πάρκων, μέχρι και 30 χλμ μακριά από τις ακτές τους (Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, κ.α.), αποφεύγοντας τη στεριά.

Η κυριώτερη αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον των αιολικών πάρκων είναι η θνησιμότητα των πουλιών λόγω πτώσεώς των επί των πτερυγίων των ανεμογεννητριών. Στην Αμερική απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές όπου διέρχονται ή συγκεντρώνονται πουλιά, σε διαδρόμους μετανάστευσής τους καθώς και σε υψώματα όπου χαμηλή νέφωση μπορεί να καλύψει τους πυλώνες.

Για την περίπτωση της Πάρου είναι γνωστό ότι το νησί αποτελεί ένα αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό καταφύγιο και σταθμό μετανάστευσης σπάνιας ορνιθοπανίδας της ανατολικής Μεσογείου. Με βάση τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του νησιού έχουν αναπτυχθεί διάφορες μορφές τουρισμού. Περιπατητές, φυσιολάτρες ημεδαποί και αλλοδαποί περιηγούνται, τις σηματοδοτημένες διαδρομές, τα αρχαία και βυζαντινά μονοπάτια, τα διάσπαρτα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία και τις χαμηλές βουνοκορφές της Πάρου. Ποδηλάτες και ιππηλάτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν τις πεδινές αλλά και τις βουνήσιες διαδρομές του νησιού.

Αυτός ο πολύμορφος τουρισμός υπάρχει και ευδοκιμεί ενισχύεται μάλιστα χρόνο με τον χρόνο λόγω της νησιώτικης παραδοσιακής τοπιοδομής, των ενεργών οικοσυστημάτων, της θαλασσινής αύρας και της ανεμπόδιστης θέας προς κάθε κατεύθυνση. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελούσε καταστροφή για τον τουρισμό  η «εμφύτευση δάσους» πανύψηλων ανεμογεννητριών. Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός της Πάρου εξ άλλου αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Ελλάδας. Έρευνα οικονομολόγων Αμερικάνικου πανεπιστημίου (North Carolina) αναφέρει ότι  τα αιολικά πάρκα κοντά σε παραλίες έχουν αρνητική επίδραση στον παράκτιο τουρισμό. Οι τουρίστες είναι απρόθυμοι να μένουν σε περιοχές με θέα ανεμογεννήτριες.

Κατόπιν όλων αυτών η απόφαση του Παριανού λαού να μην επιτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί είναι απόλυτα ορθή και στηρίζεται σε σοβαρά επιχειρήματα και μάλιστα νομικά, πρέπει δε να υποστηριχθεί από την πολιτεία με ανάκληση κάθε σχετικής άδειας.

 

Μιχάλης Δ. Κυριαζάνος

Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Msc

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.