09
Κυρ, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Κλιματική αλλαγή – άνοδος υδάτων | Του Π. Δημόπουλου

Περιβάλλον

Από την εποχή δημιουργίας της γης, η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβοκατέβει πολλές φορές. Η τελευταία φορά που το γήινο κλίμα ήταν τόσο ζεστό όσο σήμερα, ήταν πριν από 120.000 έτη, μια από τις πιο θερμές εποχές των τελευταίων 800.000 ετών.

 

Η στάθμη της θάλασσας όμως, βρίσκονταν εννέα μέτρα περίπου ψηλότερα από ότι είναι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο γρήγορα θα ανέβουν η θάλασσα στο μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί με ποιόν ρυθμό θα λειώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας. Οι προβλέψεις είναι από 70 εκατοστά έως και αρκετά μέτρα έως το 2050, καθώς και το 100% των υφάλων θα εξαφανισθεί.

Μία πιο αισιόδοξη μελέτη γράφει, ότι με λίγη τύχη οι θάλασσες θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν αργά, οπότε θα έχουμε χρόνο να προσαρμοστούμε. Το σίγουρο όμως είναι, ότι τελικά, οι τωρινές παράκτιες τοποθεσίες θα πλημμυρίσουν από τα νερά. Η συμπεριφορά του ανθρώπου προκαλεί ανεπανόρθωτες αλλαγές στο κλίμα της γης.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνει ριζική στροφή προς μια άλλη κατεύθυνση του ανθρώπινου πολιτισμού, εάν θέλουμε να σώσουμε τις επόμενες γενιές από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Οι πάγοι που βρίσκονται στους πόλους έχουν την δυναμική, να βυθίσουν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη κάτω από το νερό αν λειώσουν, με δεδομένο ότι πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά σε νερό (θάλασσες ή ποτάμια). Πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι μόλις δύο βαθμοί άνοδος της θερμοκρασίας, είναι αρκετοί να φέρουν την καταστροφή αυτή. Και μπορεί να συμβεί και μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε σε τι κόσμο θα ζουν τα εγγόνια μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι διεργασίες που θα συνέβαιναν στη φύση σε χιλιάδες χρόνια, συμβαίνουν γύρω μας σε λίγες δεκαετίες. Σε 60 χρόνια από σήμερα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η θάλασσα θα εισχωρήσει μέχρι και 150 μέτρα μέσα στην ξηρά.

Τα παράκτια σε πολλά νησιά του Αιγαίου αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα. Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα.

Για να υπάρξει αποτελεσματική απάντηση στην κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να συνεργαστούν και να δραστηριοποιηθούν συνολικά οι πολίτες, οι δημόσιοι φορείς,  καθώς και πολιτικοί ηγέτες. Όλοι οι πολίτες έχουμε την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό χρειάζεται η περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών ώστε να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές, φιλικές προς το περιβάλλον και με διάθεση για ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.

Η διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που να προτείνουν λύσεις και να συμμετέχουν στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι η πλέον ελπιδοφόρα επένδυση για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό μέλλον.