21
Πεμ, Φεβ

eklogesmaios2019-(2).jpg

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα υγρότοπων

Περιβάλλον

Η επέτειος αυτή μας υπενθυμίζει τους υγρότοπους της Πάρου και τον ρόλο τους στη βιοποικιλότητα και το κυκλαδίτικο τοπίο.

Η επέτειος αυτή μας υπενθυμίζει τους υγρότοπους της Πάρου και τον ρόλο τους στη βιοποικιλότητα και το κυκλαδίτικο τοπίο.

Στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος της WWF Ελλάς στην Πάρο έχουν χαρτογραφηθεί 10 υγρότοποι στις κάτωθι περιοχές: 1) Κολυμπήθρες 2) Σάντα Μαρία 3) Αγκαιριά 4) Μώλος 5) Παροικιά 6) Χρυσή Ακτή 7) Πούντα -δύο υγρότοποι- 8) Λάγγερη - πλατιά άμμος - 9) Πίσω Αλυκή.


Οι υγρότοποι και οι χερσαίες περιοχές γύρω από αυτούς αποτελούν αυτοτελή οικοσυστήματα όπου διαβιεί μεγάλος αριθμός ζώων και φυτών από όλα τα επίπεδα
της τροφικής αλυσίδας (μικροοργανισμοί, ψάρια, πουλιά, υδρόβια, αμφίβια ζώα κ.α.) πολλά είδη των οποίων τελούν υπό εξαφάνιση και έχουν ανακηρυχτεί βάσει διεθνών συνθηκών προστατευόμενα είδη.


Επίσης, στους υγρότοπους σταθμεύουν δεκάδες είδη αποδημητικών πουλιών με αποτέλεσμα ορισμένες εποχές να απαντώνται σε αυτούς ιδιαίτερα σπάνια είδη. Η
βλάστηση που ευδοκιμεί στα υγρά αυτά περιβάλλοντα είναι πολύ πλούσια και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τα νερά των πλημμυρών προστατεύοντας έτσι το έδαφος από την διάβρωση. Οι υγρότοποι έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να συγκρατούν τις χημικές ρυπαντικές και άλλες ουσίες και τη λάσπη που φέρουν μαζί τους τα νερά, λειτουργώντας ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού αυτών. Επίσης, έχουν αρδευτική και υδρευτική αξία, προστατεύουν τις παράκτιες περιοχές από την υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων, συμβάλουν στην αισθητική του τοπίου και αποτελούν μοναδικούς θύλακες βιοποικιλότητας. Για την ανάδειξη και προστασία των μικρών νησιώτικων υγροτόπων η πολιτεία θεσμοθέτησε νόμο ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19-6- 2012.


Η Ε.Ε. για την προστασία και την ανάδειξη των μεγάλων υγροτόπων της Ελλάδας χρηματοδότησε την Χώρα μας προ ετών με 11 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, οι
υγρότοποι αποτελούν ιδανικούς χώρους αναψυχής και εκπαίδευσης, αφού σ’ αυτούς μπορούμε να γνωρίσουμε ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, παρατηρώντας και εκτιμώντας το μεγαλείο της φύσης.

Ελισάβετ Σχολειάδη - Κυριαζάνου