Φύκια και χρησιμότητα

Περιβάλλον

 

Στο νησί μας κάθε χρόνο, τόνοι από φύκια ξεβγάζονται στις παραλίες, που καταλήγουν στις χωματερές. Μια πρώτη ύλη που όπως έχει αποδειχτεί στον αναπτυγμένο κόσμο, αποτελεί πηγή ενέργειας και όχι μόνο.

 

Στο νησί μας κάθε χρόνο, τόνοι από φύκια ξεβγάζονται στις παραλίες, που καταλήγουν στις χωματερές. Μια πρώτη ύλη που όπως έχει αποδειχτεί στον αναπτυγμένο κόσμο, αποτελεί πηγή ενέργειας και όχι μόνο.

 

Ακόμα και φαρμακοβιομηχανίες τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών, ενώ η γεωπονία τα χρησιμοποιεί υπό την μορφή κομπόστ, ως λίπασμα για τα φυτά. Είναι άδικο λοιπόν να απαξιώνουμε ένα φυσικό προϊόν και να το αντιμετωπίζουμε ως ένα απλώς απόβλητο, ενώ κάποιοι το εκμεταλλεύονται, επεξεργάζοντάς το προς διαφόρους χρήσεις.

 

Τα φύκια εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη και διαμόρφωσαν την ατμόσφαιρα οξυγόνου που απολαμβάνουμε σήμερα.

 

Το θείο δώρο για κάθε κηπουρό, αφού μπορεί να συλλεχθεί κάθε εποχή και να διατεθεί στα φυτά ως λίπασμα. Είναι δε υλικό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, ενώ μπορεί να ελέγχει βιολογικά διάφορα παράσιτα των καλλιεργειών. Τα φύκια ως λίπασμα είναι πλούσια σε ωφέλημα ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και ορμόνες, που διεγείρουν τις ορμόνες των φυτών. Σημειώνεται δε, ότι τα φύκια δεν έχουν κοινές ασθένειες με τα φυτά του λαχανόκηπου και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας.

 

Οι έμπειροι δε κηπουροί που τα χρησιμοποιούν ως λίπανση, δεν έχουν παρατηρήσει κανένα πρόβλημα συσσώρευσης αλάτων στο έδαφος, εφόσον μπορούν να ξεπλυθούν πριν την όποια χρήση. Ακόμα και η στάχτη τους μετά την καύση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγρή λίπανση, όταν την αραιώσουμε σε ένα ποτιστήρι με νερό, μπορούμε να ποτίσουμε με αυτό το μίγμα τα φυτά μας. Αρχικά, τα φύκια που θα μαζέψουμε πρέπει να ξεπλυθούν από το αλάτι, (ελαφρώς για να μη χαθούν οι ωφέλιμες ουσίες) στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με άλλα υπολείμματα, κομπόστ ή κοπριές που βρίσκονται στον κήπο μας και αφού τα αφήνουμε να ζυμωθούν για δυο περίπου μήνες, έχουμε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης, για τα κηπευτικά μας.

 

Ιλιγγιώδη ποσά έχουν δαπανηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα για έρευνα, επενδύσεις και καλλιέργειες φυκιών. Στις Η.Π.Α. το υπουργείο ενέργειας επενδύει πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε έργα για την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης φυκιών στη Χαβάη, με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων, πιστεύοντας ότι το καύσιμο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για την τροφοδοσία σπιτιών και οχημάτων. Στην νότια Ιρλανδία έχουν φτιαχτεί υποβρύχιες φυτείες με φύκια που καλλιεργούνται καθώς η ζήτησή τους, στους τομείς υγεία και τροφίμων αυξάνεται.

 

Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη τέσσερις μεγάλες Ελληνικές εταιρίες, που ασχολούνται με την παραγωγή διαφόρων προϊόντων σπιρουλίνας υποπροϊόν φύκης.

 

Φύκια ο μαύρος χρυσός του μέλλοντος όπως αποκαλείται, ένα φυσικό υλικό που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και όχι να το αντιμετωπίζουμε ως ένα απλό απόβλητο, τη στιγμή που κάποιοι βγάζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευσή τους.

 

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.