Κλιματική αλλαγή: Οι στόχοι της ΕΕ και ο παράγοντας... άνθρωπος

Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας. Υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το ανθρώπινο γένος, όμως τι είναι αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη;

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας. Υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το ανθρώπινο γένος, όμως τι είναι αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη;

Η αλλαγή του κλίματος αφορά την αλλαγή των κλιματικών προτύπων λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, πέρα από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Αυτό προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Μεταξύ των παραγόντων αυτών των εκπομπών είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, οι βιομηχανικές εργασίες, η κτηνοτροφία και η επεξεργασία αποβλήτων.

Οι άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης, προκαλούν μεταγενέστερες εκτεταμένες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην οικονομία, στην κοινωνία και στην ανθρώπινη υγεία.

Η εξέλιξη των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βρίσκεται σαφώς στη σωστή κατεύθυνση στην ΕΕ. Το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2014 ανήλθε σε 4,4 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σύγκριση με 5,7 δισεκατομμύρια τόνους το 1990, δηλαδή μείωση κατά 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ή 23%. Η ΕΕ έχει ήδη υπερβεί τον στόχο της μείωσης κατά 20% που είχε τεθεί για το 2020. Ωστόσο, ο φιλόδοξος στόχος της ΕΕ για το 2030, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, συνεπάγεται ότι αυτή η πτωτική τάση διατηρείται και ακόμη και ενισχύεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καύση καυσίμων

Πάνω από τα τρία τέταρτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στις καύσεις. Αυτό περιλαμβάνει την καύση καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, την παραγωγή αγαθών, την κατασκευή κτιρίων και υποδομών, καθώς και την κυκλοφορία εμπορευμάτων και προσώπων. Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από αυτή την πηγή, αλλά η καύση άλλων καυσίμων, όπως τα απόβλητα, παράγει επίσης εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Συνολικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται, και αυτό ισχύει και για τους περισσότερους τομείς- πηγές. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αεροπορίας, αυξήθηκαν κατά 172 εκατομμύρια τόνους ή κατά 20% σε σύγκριση με το 1990. Πάντως, οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση καυσίμων έχουν μειωθεί περισσότερο από 850 εκατομμύρια τόνους, ακόμη και με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές.

Ανά οικονομική δραστηριότητα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατανέμονται ως εξής: Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου, ατμού και κλιματισμού: 26%, Βιομηχανία: 19%, Νοικοκυριά: 19%, Γεωργία, αλιεία, δασοκομία: 12%, Μεταφορές και αποθήκευση: 11%, Άλλες υπηρεσίες, παροχή νερού και κατασκευές: 11%, Ορυχεία και νταμάρια: 2%.

19362255

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Πόσο συμβάλουν τα νοικοκυριά της ΕΕ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Το 2016, τα νοικοκυριά στην ΕΕ δημιούργησαν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στην ΕΕ και ανέρχονται σε 1,7 τόνους ανά άτομο. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Βουλγαρία (0,3 t / άτομο) και η υψηλότερη στο Λουξεμβούργο (2,9 t / άτομο).

Πώς όμως παράγονται αυτές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Περισσότερο από το ήμισυ (55%) των εκπομπών CO2 των νοικοκυριών της ΕΕ το 2016 προήλθε από δραστηριότητες μεταφορών, όπως η μετακίνηση με το αυτοκίνητο στην εργασία ή το αεροπλάνο για διακοπές. Ένα επιπλέον 44% προκλήθηκε από τα νοικοκυριά, όταν ζεσταίνουν το σπίτι τους. Το υπόλοιπο 1% δημιουργήθηκε από άλλες δραστηριότητες, όπως εκπομπές από διάφορα σπρέι και ηλεκτρικές χλοοκοπτικές μηχανές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: cnn.gr

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.