21
Πεμ, Φεβ

eklogesmaios2019-(2).jpg

Στην πρόκληση Σταθάκη… | Εμείς απαντάμε με αγώνες

Περιβάλλον

Το 15ο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-6/6/2018 στη Σύρο έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που δεν υπολογίζει τίποτα άλλο από το οικονομικό συμφέρον των επιχειρηματιών στον τομέα της ενέργειας και επίσης, έκρυβε πολλές ειρωνείες κατά των εκπροσώπων του νησιού μας, σε ό,τι αφορά την υπόθεση με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πάρο.


Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκρ. Φάμελλος, προσπάθησαν να διώξουν από πάνω τις ευθύνες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί μας, ενώ συγχρόνως υπερασπίστηκαν τις δεσμεύσεις τους για την εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος του συνόλου των νησιωτών και εκφράστηκαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (ιδιαίτερα ο κ. Σταθάκης), στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του νησιού μας.

Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι της Πάρου στη συνεδρία «Ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική προστασία και δημόσια περιουσία», παρουσιάστηκαν ενωμένοι και ουσιαστικά η συνεδρία που κράτησε περίπου 3,5 ώρες, περιστράφηκε κατά 80% στο ακανθώδες ζήτημα της εγκατάστασης των φαραωνικών ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή την αδιάλλακτη στάση η μόνη απάντηση είναι το δυνάμωμα του αγώνα μας για να αποτρέψουμε το επιχειρούμενο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα κατά της Πάρου και των άλλων νησιών.

 

Το αρχικό ήπιο κλίμα…

 

Η συνεδρία ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που είπε:

«[…] Η τιμή για τις ΑΠΕ θα είναι ανταγωνιστική, Από εδώ και στο εξής οι ΑΠΕ μπαίνουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Φτιάχνεται πλέον ένα πεδίο και μετακινούμαστε μαζικά προς ΑΠΕ. Η μετακίνηση προς ΑΠΕ προβλέπεται τα επόμενα 10 χρόνια να διπλασιαστεί. Θα φθάσουμε γύρω στο 50% της ενέργειας που χρειαζόμαστε (…). Θεσπίζουμε τις ενεργειακές κοινότητες τοπικά και αποκεντρωμένα, είτε για παραγωγή που θα πηγαίνει στο δίκτυο, είτε για παραγωγή για αυτοκατανάλωση. Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε δήμους, φορείς, μικρο-ιδιώτες που θα συνασπίζονται σε έναν συνεταιρισμό, κατοίκους μίας πολυκατοικίας κλπ να φτιάχνουν μικρο-μονάδες για τη δική τους κατανάλωση ή να το πουλάνε. Σε αυτόν τον Νόμο θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Ο στόχος μας είναι οι ΑΠΕ να αποτελέσουν ένα εργαλείο που οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν (…)».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που είπε:

«[…] Για χρόνια στηριζόμαστε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με τον λιγνίτη που καιγόταν στον Πτολεμαΐδα ή τη Μεγαλόπολη. Σ’ αυτό υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής αδικίας που πρέπει να αποκαταστήσουμε. Να πάρουμε και εμείς ένα κομμάτι της ευθύνης της ενεργειακής πολιτικής».

 

Η πρώτη αντιδραση Κ. Μπιζά

 

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου και έπαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, βλέποντας ότι οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών δεν έμπαιναν στο θέμα και περιέγραφαν ουσιαστικά ειδυλλιακές καταστάσεις ή έφερναν τη συζήτηση σε συναισθηματικό πεδίο (Βλ.: τοποθέτηση Φάμελλου για Πτολεμαΐδα), προσπάθησε αρχικά να φέρει την υπόθεση στο ξεκίνημά της και τις αντίθετες γνώμες που εξέφρασαν οι κοινωνίες στα νησιά μας.

Ο κ. Μπιζάς είπε: «Θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των ΑΠΕ και συγκεκριμένα στο αίτημα που έχουν υποβάλλει εταιρείες αιολικών πάρκων από το 2011, στους δήμους: Πάρο, Νάξου, Άνδρου και Τήνου. Τότε, (όταν συζητιόταν το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο), ήταν παρών ο τότε περιφερειακός σύμβουλος και νυν βουλευτής Ν. Συρμαλένιος. Από τότε το περιφερειακό συμβούλιο δεχόμενο τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση αυτών των αιολικών πάρκων. Μιλάμε για 95 ανεμογεννήτριες. Παρόλο όμως που υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση και ομόφωνες αποφάσεις από φορείς και κατοίκους αυτών των νησιών, ο κ. Μανιάτης τον Δεκέμβριο του 2013 έκρινε τη μελέτη των Μ.Π.Ε. που εγκρίθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2014. Πέρσι είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε με αντιπροσωπεία των τεσσάρων νησιών τον κ. Σταθάκη, όπου εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Και τα τέσσερα νησιά ζητάμε την ακύρωση αυτής της απόφασης. Ταυτόχρονα έχουμε προσφύγει (Περιφέρεια, δήμοι) στο Σ.τΕ. για την ακύρωση της απόφασης. Ο κ. πρωθυπουργός στη λήξη του αντίστοιχου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, είπε ότι «δεν επιδιώκουμε την εγκατάσταση στα νησιά ανεμογεννητριών φαραωνικού τύπου». Αυτές λοιπόν τώρα οι 95 που θέλουν να εγκαταστήσουν είναι φαραωνικού τύπου και είναι ύψους 100 μ. περίπου. Από τον λόγο του πρωθυπουργού και μόνο αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί για να είναι συνεπής η κυβέρνηση. Με τον κ. Συρμαλένιο μαζί στα μικρόφωνα λέγαμε «όχι». Θέλω λοιπόν και τώρα να το πούμε ακόμα μια φορά και νομίζω τον έχουμε συμπαραστάτη.

Πέρσι υπήρχαν δημοσιεύματα κυρίως του ηλεκτρονικού τύπου των Αθηνών και ειρωνικά σχόλια για εμάς (διότι το κράτος των Αθηνών συνεχίζει να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς). Έδειχναν ένα πέλαγος στη Δανία με συστάδες από ανεμογεννήτριες. Έχουμε λοιπόν και εμείς πρόταση. Να τους πείτε στο νέο χωροταξικό –αφού ακυρωθεί η σημερινή απόφαση- να τις βάλουν πλωτές! Γεωθερμία μπορεί να αναπτυχθεί. Φωτοβολταϊκά εκεί που προβλέπεται. Όχι όμως αυτά τα εξογκώματα, αυτά τα φαραωνικά έργα, που θα καταστρέψουν το περιβάλλον μας. Θα οδηγήσουν τους κατοίκους στην ανεργία και τη μετανάστευση. Εμείς ζούμε στα νησιά. Χάρις στον τουρισμό αυξάνεται ο πληθυσμός τους και αυτό το αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία. Το περιβάλλον των νησιών μας «πουλάμε» στις εκθέσεις τουρισμού. Με κάθε τρόπο δεν πρέπει να καταστρέψουμε το περιβάλλον.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι το περιφερειακό συμβούλιο πριν ένα μήνα εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα –επαναλαμβάνω ομόφωνα- για να πει «όχι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Θυμάμαι τον κ. Συρμαλένιο στη Βουλή που είχε κάνει επερώτηση στον κ. Μανιάτη, που του είχε πει «αγνοήσατε τις τοπικές κοινωνίες». Η απάντηση του κ. Μανιάτη ήταν «οι υπηρεσιακοί μου είπαν ναι». Ποιοι υπηρεσιακοί; Οι υπηρεσιακοί που κάθονται στο Δασών ή στο Αρχαιολογικό στην Αθήνα; Τις τοπικές κοινωνίες να λάβετε υπόψη σας κε υπουργέ». (Έντονα χειροκροτήματα στην αίθουσα).

 

Διακριτική στήριξη Συρμαλένιου

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Κ. Μπιζάς, ανέβηκε στο βήμα και είπε:

«[…] Δε θα επαναλάβω τα επιχειρήματα περί των φαραωνικών ανεμογεννητριών. Στα νησιά δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν είναι ήπια. Αν λοιπόν για τα πάρκα το Σ.τΕ. δώσει θετική γνωμοδότηση, τότε τι θα κάνουμε; Θα δεχτούμε τα 130 μέτρα ανεμογεννήτριες; Μπορεί λοιπόν το υπουργείο –εφόσον θέλει- να προχωρήσει σε μία ψήφιση που θα λέει π.χ. ότι το ανώτερο ύψος στα νησιά θα είναι τα 60 μέτρα».

Σ’ αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από κ. Σταθάκη που είπε: «δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε». Ο κ. Συρμαλένιος του απάντησε: «Δεν ανακαλούμε. Ψηφίζουμε μία τροπολογία». Ο κ. Σταθάκης με μορφασμό του «είπε» ότι δε γίνεται.

Συνεχίζοντας ο κ. Συρμαλένιος συμπλήρωσε: «Τότε το χωροταξικό για τις ΑΠΕ πρέπει να το επιταχύνουμε, έτσι ώστε να γίνουν οι προδιαγραφές, αφού ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη. Άρα θα χρειαστούν τρία χρόνια».

 

Τοποθέτηση Μ. Κωβαίου

 

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, ανεβαίνοντας στο βήμα του ομιλητή είπε:

«[…] Θα αναφερθώ υποστηρικτικά στον κ. Κ. Μπιζά. Οι Κυκλάδες έχουν χαρακτηριστικά τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την παράδοση, την αναλογία κλίματος. Όλα αυτά στηρίζουν την τοπική κοινωνία. Αυτά «πουλάμε» ουσιαστικά. Άρα, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα προστατεύουν όλα αυτά. Θέλουμε τις ΑΠΕ αλλά δε θέλουμε να καταστρέψουμε αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα στις νησιωτικές περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικές. Δεν μπορούμε να γίνουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι θα παράγουμε ενέργεια για την αυτονομία μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα πουλάμε ενέργεια. Στην Πάρο έχουμε 24 μεγαβάτ στην «κορυφή» παραγωγή. Οι ΑΠΕ που προτίθεται να μπουν θα δίνουν 85 μεγαβάτ. Άρα η Πάρος θα γίνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Σταθάκης διέκοψε σ’ αυτό το σημείο τον κ. Κωβαίο και τον ρώτησε για τη σημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πάρο. Ο κ. Κωβαίος του απάντησε: «Αυτή την εποχή με ότι παράγουμε από ΑΠΕ πιάνουμε τα 10 μεγαβάτ» και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαστε θετικοί αν βρεθούν άλλοι τρόποι. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε σαν πολίτες, όταν ο Νόμος σου λέει ότι ένα σπίτι μπορείς να το χτίσεις στα 10 μέτρα, και από την άλλη πλευρά το κράτος να λέει μπορώ να βάλω ανεμογεννήτριες 120 μέτρα! Κάνετε λοιπόν σχέδια για να «κρατήσουμε» (προστατεύσουμε) το περιβάλλον και τη θάλασσα. Για τα βουνά τι κάνετε;».

 

Πάνω από τα πτώματά μας…

 

Στη συνέχεια μίλησε ο ηγούμενος της Λογγοβάρδας, Χρ. Πήχος, ο οποίος ξεκίνησε με μια αναφορά στο ιστορικό των πρώτων τεσσάρων ανεμογεννητριών και την κοροϊδία στη συνέχεια, όπως και τις καταστροφές που έγιναν στο οδικό δίκτυο.

Στη συνέχεια υποστήριξε: «[…] Τώρα πληροφορηθήκαμε ότι θα έρθουν ανεμογεννήτριες 130 μέτρων και θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι 12 μέτρων και 20 μέτρων στις στροφές. Αυτό θα μεταβάλλει το νησί σε «κρανίου τόπο». Η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Το νησί προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα και τώρα θα έχουμε οικολογική καταστροφή. Σε συνέλευση που έγινε αποφασίσαμε 100 άτομα να μην περάσουν οι ανεμογεννήτριες, παρά μόνο πάνω από τα πτώματά μας».

 

Αντίδραση του κόσμου

 

Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», Σπ. Μητρογιάννης, που είπε:

«Στα υπουργεία σχεδιάζουν τεχνοκρατικά, χωρίς να ξέρουν τα νησιά μας. Είναι τελείως άδικο οι τεχνοκράτες υπάλληλοι του υπουργείου, τότε του κ. Μανιάτη και σήμερα του κ. Σταθάκη, να λένε θα βάλουμε ανεμογεννήτριες 100 μέτρα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Κύριε Σταθάκη, οι ΑΠΕ που σχεδιάζετε μας προσβάλλουν βαθύτατα. Στην Πάρο θα υπάρξουν ζητήματα αντίδρασης του κόσμου, γιατί οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει ότι αδικούνται».

 

Οικοσύστημα

 

Τον λόγο έλαβε και ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Παντ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε αναφορά στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο οικοσύστημα και ερωτήσεις για τις αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί ενόψει των νέων χωροταξικών σχεδίων. Συμπλήρωσε δε, ότι απογοητεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. υπουργού στην τοποθέτηση του κ. Συρμαλένιου για ψήφιση τροπολογίας.

 

Δευτερολογία – ένταση

 

Οι δευτερολογίες των υπουργών έφεραν μεγάλη ένταση στο ακροατήριο. Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, είπε:

«[…] Με αρνητική απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, ο προηγούμενος υπουργός έδωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις Α.Π.Ε. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να διακοπεί αυτή η αδειοδότηση στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, πλέον του Σ.τΕ. που έχετε προσφύγει. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής με αυτήν την απόφαση κατοχύρωσε δικαιώματα. Αυτό είναι δέσμευση υλική με αστική ευθύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί δε σας την έχουν πει μέχρι τώρα; Μας λέτε να μην εφαρμόσουμε την οδηγία της Ευρ. Ένωσης;

Οι Κυκλάδες και το Ν. Αιγαίο έχουν φύγει από την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη που είχαν οι παππούδες μας και έχουν υπερκατανάλωση φυσικών πόρων και ρύπανση – αλλοίωση του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Πάρο. Στην Πάρο η βιομηχανία τουρισμού είναι η μεγαλύτερη αυθαίρετη λειτουργία που υπερβαίνει τους φυσικούς πόρους, χωρίς να υπάρχουν υποδομές.

Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και τη φέρουσα ικανότητα…». Σε αυτή την ολοκλήρωση της φράσης του κ. υπουργού υπήρξαν διακοπές από το ακροατήριο.

Ο κ. Φάμελλος συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Πρέπει να εξαντλήσουμε και τα πολιτικά και τα νομικά εργαλεία για το θέμα της ήδη αδειοδοτημένης δραστηριότητας, η οποία δεν υπάρχει θεσμικό εργαλείο για να «κατεδαφιστεί» ως αδειοδότηση. Ξεκάθαρα και αυτό το ’χει διατυπώσει άλλη κυβέρνηση…».

 

«Κράτος της Πάρου»

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έριξε λάδι στη φωτιά με την αρχή της δευτερολογίας του όταν είπε:

«Παρακάμπτω τη συζήτηση περί κράτους των Αθηνών, διότι υπάρχει και το κράτος της Πάρου, που υποθέτω ότι θα θέλει να αυτονομηθεί και θα θέλει να δημιουργήσει τη δική του!».

 

Έκρηξη Κ. Μπιζά

 

Όταν ο κ. υπουργός μίλησε για το «κράτος της Πάρου», η συνεδρίαση λίγο έλειψε να μεταβληθεί σε εξέδρα ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Αρχικά ο κ. Κ. Μπιζάς σηκώθηκε όρθιος και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο κ. Σταθάκης του είπε να μη διακόπτει. Ο κ. Μπιζάς, μη ακούγοντας πλέον τον κ. Σταθάκη και με δυνατή φωνή του είπε: «Όταν αρρωσταίνουμε παρακαλάμε τους υπουργούς να στείλουν ελικόπτερο για να βοηθήσουν, και να πάμε σε νοσοκομείο της Αθήνας». Ο κ. Σταθάκης του απάντησε περί μίας ειδυλλιακής εικόνας για την υγεία την οποία την άκουσε σε άλλη θεματική συζήτηση για την υγεία. Ο κ. Μπιζάς απάντησε του κ. υπουργού εκ νέου: «Για χρόνια είμαστε στους δρόμους γι’ αυτό το θέμα». Σε αυτό το σημείο το προεδρείο της συνεδρίας έκανε παρέμβαση για να σταματήσει ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, εν μέσω των ειρωνικών χαμόγελων από τον κ. Γ. Σταθάκη.

Ο κ. υπουργός συνεχίζοντας είπε: «Η χώρα θα πάει σε ΑΠΕ. Τελεία! Το ειδικό χωροταξικό θα επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν υψηλό αιολικό φορτίο. Αυτές οι περιοχές είναι δεδομένες». Εν νέου, ο κ. Σταθάκης, άρχισε νέες ειρωνείες στη δευτερολογία του για την τοποθέτηση του κ. Π. Τζανακόπουλου περί του οικοσυστήματος και ότι θα φύγουν οι μέλισσες και συνέχισε: «Ας σοβαρευτούμε… Έχω ακούσει τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή και ότι καταστρέφει το περιβάλλον η αιολική ενέργεια. Τα συζητάμε όλα, αλλά στο μέτρο μίας εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι δεδομένη. Ό,τι κάνουμε και όλα είναι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Συνεπώς θα κινηθούμε μέσα σ’ ένα δεδομένο πλαίσιο. Ποιός υπουργός θα ακυρώσει ένα νόμιμο αδειοδοτημένο έργο. Υπάρχει έννομο συμφέρον πλέον. Δε γίνεται; Πώς θα γίνει; Όλα γίνονται θεσμικά. Ευρωπαϊκή χώρα είμαστε. Έτσι, πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των πραγμάτων. Όλοι περιμένουμε την απόφαση του Σ.τΕ. Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτή τη διαδικασία».

 

Παρεμβάσεις Κ. Μπιζά

 

Στο 15ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, με τίτλο: «Οι Κυκλάδες στην πρώτη γραμμή», ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου και έπαρχος περιφερειακής ενότητας Πάρου, Κώστας Μπιζάς, τοποθετήθηκε σε θεματικές συνεδριάσεις και για τα παρακάτω θέματα:

Ακτοπλοϊκό: Αναφέρθηκε στη σύνδεση των νησιών με τα διεθνή αεροδρόμια, με την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, καθώς, και στη σύνδεση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφού εκεί εδράζονται οι βασικές υπηρεσίες υγείας, τα δικαστήρια, οι κρατικές και οι αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Κατασκευή εμπορικού λιμένα Πάρου: Ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ωρίμανση του φακέλου για δημοπράτηση των αναγκαίων μελετών. Στο σχετικό θέμα ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή της απόφασης 24/2017 του δημοτικού λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, σύμφωνα με την οποία οι φορτοεκφορτώσεις των χύδυν αδρανών υλικών πρέπει να γίνεται μέσα σε σάκους. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραπάνω δραστηριότητα είναι πάρα πολύ σοβαρές και επιβάλλεται η άμεση αλλαγή της σχετικής διαδικασίας μέχρι να κατασκευαστεί το νέο εμπορικό λιμάνι στην θέση Καμινάκι Πάρου, υποστήριξε ο κ. Μπιζάς.

Κατασκευή κτιρίων νέου αεροδρομίου Πάρου: Αναφέρθηκε στην υπόσχεση του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη για το σχετικό θέμα που δόθηκε δημόσια την ημέρα των εγκαινίων στις 29 Ιουλίου 2016, παρουσία του πρωθυπουργού της κυβέρνησης, Α. Τσίπρα. Επίσης, ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπονται στο ΣΠΕΜ 2014-2025 σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να είχαν υλοποιηθεί οι μελέτες και να βρισκόμασταν σε διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

PRWTO_THEMA_2.jpg

PRWTO_THEMA_3.jpg

PRWTO_THEMA_4.jpg

PRWTO_THEMA_5.jpg

Το 15ο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-6/6/2018 στη Σύρο έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που δεν υπολογίζει τίποτα άλλο από το οικονομικό συμφέρον των επιχειρηματιών στον τομέα της ενέργειας και επίσης, έκρυβε πολλές ειρωνείες κατά των εκπροσώπων του νησιού μας, σε ό,τι αφορά την υπόθεση με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πάρο.


Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκρ. Φάμελλος, προσπάθησαν να διώξουν από πάνω τις ευθύνες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί μας, ενώ συγχρόνως υπερασπίστηκαν τις δεσμεύσεις τους για την εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος του συνόλου των νησιωτών και εκφράστηκαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (ιδιαίτερα ο κ. Σταθάκης), στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του νησιού μας.

Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι της Πάρου στη συνεδρία «Ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική προστασία και δημόσια περιουσία», παρουσιάστηκαν ενωμένοι και ουσιαστικά η συνεδρία που κράτησε περίπου 3,5 ώρες, περιστράφηκε κατά 80% στο ακανθώδες ζήτημα της εγκατάστασης των φαραωνικών ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή την αδιάλλακτη στάση η μόνη απάντηση είναι το δυνάμωμα του αγώνα μας για να αποτρέψουμε το επιχειρούμενο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα κατά της Πάρου και των άλλων νησιών.

 

Το αρχικό ήπιο κλίμα…

 

Η συνεδρία ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που είπε:

«[…] Η τιμή για τις ΑΠΕ θα είναι ανταγωνιστική, Από εδώ και στο εξής οι ΑΠΕ μπαίνουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Φτιάχνεται πλέον ένα πεδίο και μετακινούμαστε μαζικά προς ΑΠΕ. Η μετακίνηση προς ΑΠΕ προβλέπεται τα επόμενα 10 χρόνια να διπλασιαστεί. Θα φθάσουμε γύρω στο 50% της ενέργειας που χρειαζόμαστε (…). Θεσπίζουμε τις ενεργειακές κοινότητες τοπικά και αποκεντρωμένα, είτε για παραγωγή που θα πηγαίνει στο δίκτυο, είτε για παραγωγή για αυτοκατανάλωση. Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε δήμους, φορείς, μικρο-ιδιώτες που θα συνασπίζονται σε έναν συνεταιρισμό, κατοίκους μίας πολυκατοικίας κλπ να φτιάχνουν μικρο-μονάδες για τη δική τους κατανάλωση ή να το πουλάνε. Σε αυτόν τον Νόμο θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Ο στόχος μας είναι οι ΑΠΕ να αποτελέσουν ένα εργαλείο που οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν (…)».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που είπε:

«[…] Για χρόνια στηριζόμαστε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με τον λιγνίτη που καιγόταν στον Πτολεμαΐδα ή τη Μεγαλόπολη. Σ’ αυτό υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής αδικίας που πρέπει να αποκαταστήσουμε. Να πάρουμε και εμείς ένα κομμάτι της ευθύνης της ενεργειακής πολιτικής».

 

Η πρώτη αντιδραση Κ. Μπιζά

 

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου και έπαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, βλέποντας ότι οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών δεν έμπαιναν στο θέμα και περιέγραφαν ουσιαστικά ειδυλλιακές καταστάσεις ή έφερναν τη συζήτηση σε συναισθηματικό πεδίο (Βλ.: τοποθέτηση Φάμελλου για Πτολεμαΐδα), προσπάθησε αρχικά να φέρει την υπόθεση στο ξεκίνημά της και τις αντίθετες γνώμες που εξέφρασαν οι κοινωνίες στα νησιά μας.

Ο κ. Μπιζάς είπε: «Θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των ΑΠΕ και συγκεκριμένα στο αίτημα που έχουν υποβάλλει εταιρείες αιολικών πάρκων από το 2011, στους δήμους: Πάρο, Νάξου, Άνδρου και Τήνου. Τότε, (όταν συζητιόταν το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο), ήταν παρών ο τότε περιφερειακός σύμβουλος και νυν βουλευτής Ν. Συρμαλένιος. Από τότε το περιφερειακό συμβούλιο δεχόμενο τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση αυτών των αιολικών πάρκων. Μιλάμε για 95 ανεμογεννήτριες. Παρόλο όμως που υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση και ομόφωνες αποφάσεις από φορείς και κατοίκους αυτών των νησιών, ο κ. Μανιάτης τον Δεκέμβριο του 2013 έκρινε τη μελέτη των Μ.Π.Ε. που εγκρίθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2014. Πέρσι είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε με αντιπροσωπεία των τεσσάρων νησιών τον κ. Σταθάκη, όπου εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Και τα τέσσερα νησιά ζητάμε την ακύρωση αυτής της απόφασης. Ταυτόχρονα έχουμε προσφύγει (Περιφέρεια, δήμοι) στο Σ.τΕ. για την ακύρωση της απόφασης. Ο κ. πρωθυπουργός στη λήξη του αντίστοιχου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, είπε ότι «δεν επιδιώκουμε την εγκατάσταση στα νησιά ανεμογεννητριών φαραωνικού τύπου». Αυτές λοιπόν τώρα οι 95 που θέλουν να εγκαταστήσουν είναι φαραωνικού τύπου και είναι ύψους 100 μ. περίπου. Από τον λόγο του πρωθυπουργού και μόνο αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί για να είναι συνεπής η κυβέρνηση. Με τον κ. Συρμαλένιο μαζί στα μικρόφωνα λέγαμε «όχι». Θέλω λοιπόν και τώρα να το πούμε ακόμα μια φορά και νομίζω τον έχουμε συμπαραστάτη.

Πέρσι υπήρχαν δημοσιεύματα κυρίως του ηλεκτρονικού τύπου των Αθηνών και ειρωνικά σχόλια για εμάς (διότι το κράτος των Αθηνών συνεχίζει να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς). Έδειχναν ένα πέλαγος στη Δανία με συστάδες από ανεμογεννήτριες. Έχουμε λοιπόν και εμείς πρόταση. Να τους πείτε στο νέο χωροταξικό –αφού ακυρωθεί η σημερινή απόφαση- να τις βάλουν πλωτές! Γεωθερμία μπορεί να αναπτυχθεί. Φωτοβολταϊκά εκεί που προβλέπεται. Όχι όμως αυτά τα εξογκώματα, αυτά τα φαραωνικά έργα, που θα καταστρέψουν το περιβάλλον μας. Θα οδηγήσουν τους κατοίκους στην ανεργία και τη μετανάστευση. Εμείς ζούμε στα νησιά. Χάρις στον τουρισμό αυξάνεται ο πληθυσμός τους και αυτό το αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία. Το περιβάλλον των νησιών μας «πουλάμε» στις εκθέσεις τουρισμού. Με κάθε τρόπο δεν πρέπει να καταστρέψουμε το περιβάλλον.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι το περιφερειακό συμβούλιο πριν ένα μήνα εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα –επαναλαμβάνω ομόφωνα- για να πει «όχι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Θυμάμαι τον κ. Συρμαλένιο στη Βουλή που είχε κάνει επερώτηση στον κ. Μανιάτη, που του είχε πει «αγνοήσατε τις τοπικές κοινωνίες». Η απάντηση του κ. Μανιάτη ήταν «οι υπηρεσιακοί μου είπαν ναι». Ποιοι υπηρεσιακοί; Οι υπηρεσιακοί που κάθονται στο Δασών ή στο Αρχαιολογικό στην Αθήνα; Τις τοπικές κοινωνίες να λάβετε υπόψη σας κε υπουργέ». (Έντονα χειροκροτήματα στην αίθουσα).

 

Διακριτική στήριξη Συρμαλένιου

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Κ. Μπιζάς, ανέβηκε στο βήμα και είπε:

«[…] Δε θα επαναλάβω τα επιχειρήματα περί των φαραωνικών ανεμογεννητριών. Στα νησιά δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν είναι ήπια. Αν λοιπόν για τα πάρκα το Σ.τΕ. δώσει θετική γνωμοδότηση, τότε τι θα κάνουμε; Θα δεχτούμε τα 130 μέτρα ανεμογεννήτριες; Μπορεί λοιπόν το υπουργείο –εφόσον θέλει- να προχωρήσει σε μία ψήφιση που θα λέει π.χ. ότι το ανώτερο ύψος στα νησιά θα είναι τα 60 μέτρα».

Σ’ αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από κ. Σταθάκη που είπε: «δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε». Ο κ. Συρμαλένιος του απάντησε: «Δεν ανακαλούμε. Ψηφίζουμε μία τροπολογία». Ο κ. Σταθάκης με μορφασμό του «είπε» ότι δε γίνεται.

Συνεχίζοντας ο κ. Συρμαλένιος συμπλήρωσε: «Τότε το χωροταξικό για τις ΑΠΕ πρέπει να το επιταχύνουμε, έτσι ώστε να γίνουν οι προδιαγραφές, αφού ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη. Άρα θα χρειαστούν τρία χρόνια».

 

Τοποθέτηση Μ. Κωβαίου

 

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, ανεβαίνοντας στο βήμα του ομιλητή είπε:

«[…] Θα αναφερθώ υποστηρικτικά στον κ. Κ. Μπιζά. Οι Κυκλάδες έχουν χαρακτηριστικά τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την παράδοση, την αναλογία κλίματος. Όλα αυτά στηρίζουν την τοπική κοινωνία. Αυτά «πουλάμε» ουσιαστικά. Άρα, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα προστατεύουν όλα αυτά. Θέλουμε τις ΑΠΕ αλλά δε θέλουμε να καταστρέψουμε αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα στις νησιωτικές περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικές. Δεν μπορούμε να γίνουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι θα παράγουμε ενέργεια για την αυτονομία μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα πουλάμε ενέργεια. Στην Πάρο έχουμε 24 μεγαβάτ στην «κορυφή» παραγωγή. Οι ΑΠΕ που προτίθεται να μπουν θα δίνουν 85 μεγαβάτ. Άρα η Πάρος θα γίνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Σταθάκης διέκοψε σ’ αυτό το σημείο τον κ. Κωβαίο και τον ρώτησε για τη σημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πάρο. Ο κ. Κωβαίος του απάντησε: «Αυτή την εποχή με ότι παράγουμε από ΑΠΕ πιάνουμε τα 10 μεγαβάτ» και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαστε θετικοί αν βρεθούν άλλοι τρόποι. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε σαν πολίτες, όταν ο Νόμος σου λέει ότι ένα σπίτι μπορείς να το χτίσεις στα 10 μέτρα, και από την άλλη πλευρά το κράτος να λέει μπορώ να βάλω ανεμογεννήτριες 120 μέτρα! Κάνετε λοιπόν σχέδια για να «κρατήσουμε» (προστατεύσουμε) το περιβάλλον και τη θάλασσα. Για τα βουνά τι κάνετε;».

 

Πάνω από τα πτώματά μας…

 

Στη συνέχεια μίλησε ο ηγούμενος της Λογγοβάρδας, Χρ. Πήχος, ο οποίος ξεκίνησε με μια αναφορά στο ιστορικό των πρώτων τεσσάρων ανεμογεννητριών και την κοροϊδία στη συνέχεια, όπως και τις καταστροφές που έγιναν στο οδικό δίκτυο.

Στη συνέχεια υποστήριξε: «[…] Τώρα πληροφορηθήκαμε ότι θα έρθουν ανεμογεννήτριες 130 μέτρων και θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι 12 μέτρων και 20 μέτρων στις στροφές. Αυτό θα μεταβάλλει το νησί σε «κρανίου τόπο». Η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Το νησί προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα και τώρα θα έχουμε οικολογική καταστροφή. Σε συνέλευση που έγινε αποφασίσαμε 100 άτομα να μην περάσουν οι ανεμογεννήτριες, παρά μόνο πάνω από τα πτώματά μας».

 

Αντίδραση του κόσμου

 

Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», Σπ. Μητρογιάννης, που είπε:

«Στα υπουργεία σχεδιάζουν τεχνοκρατικά, χωρίς να ξέρουν τα νησιά μας. Είναι τελείως άδικο οι τεχνοκράτες υπάλληλοι του υπουργείου, τότε του κ. Μανιάτη και σήμερα του κ. Σταθάκη, να λένε θα βάλουμε ανεμογεννήτριες 100 μέτρα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Κύριε Σταθάκη, οι ΑΠΕ που σχεδιάζετε μας προσβάλλουν βαθύτατα. Στην Πάρο θα υπάρξουν ζητήματα αντίδρασης του κόσμου, γιατί οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει ότι αδικούνται».

 

Οικοσύστημα

 

Τον λόγο έλαβε και ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Παντ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε αναφορά στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο οικοσύστημα και ερωτήσεις για τις αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί ενόψει των νέων χωροταξικών σχεδίων. Συμπλήρωσε δε, ότι απογοητεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. υπουργού στην τοποθέτηση του κ. Συρμαλένιου για ψήφιση τροπολογίας.

 

Δευτερολογία – ένταση

 

Οι δευτερολογίες των υπουργών έφεραν μεγάλη ένταση στο ακροατήριο. Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, είπε:

«[…] Με αρνητική απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, ο προηγούμενος υπουργός έδωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις Α.Π.Ε. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να διακοπεί αυτή η αδειοδότηση στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, πλέον του Σ.τΕ. που έχετε προσφύγει. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής με αυτήν την απόφαση κατοχύρωσε δικαιώματα. Αυτό είναι δέσμευση υλική με αστική ευθύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί δε σας την έχουν πει μέχρι τώρα; Μας λέτε να μην εφαρμόσουμε την οδηγία της Ευρ. Ένωσης;

Οι Κυκλάδες και το Ν. Αιγαίο έχουν φύγει από την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη που είχαν οι παππούδες μας και έχουν υπερκατανάλωση φυσικών πόρων και ρύπανση – αλλοίωση του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Πάρο. Στην Πάρο η βιομηχανία τουρισμού είναι η μεγαλύτερη αυθαίρετη λειτουργία που υπερβαίνει τους φυσικούς πόρους, χωρίς να υπάρχουν υποδομές.

Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και τη φέρουσα ικανότητα…». Σε αυτή την ολοκλήρωση της φράσης του κ. υπουργού υπήρξαν διακοπές από το ακροατήριο.

Ο κ. Φάμελλος συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Πρέπει να εξαντλήσουμε και τα πολιτικά και τα νομικά εργαλεία για το θέμα της ήδη αδειοδοτημένης δραστηριότητας, η οποία δεν υπάρχει θεσμικό εργαλείο για να «κατεδαφιστεί» ως αδειοδότηση. Ξεκάθαρα και αυτό το ’χει διατυπώσει άλλη κυβέρνηση…».

 

«Κράτος της Πάρου»

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έριξε λάδι στη φωτιά με την αρχή της δευτερολογίας του όταν είπε:

«Παρακάμπτω τη συζήτηση περί κράτους των Αθηνών, διότι υπάρχει και το κράτος της Πάρου, που υποθέτω ότι θα θέλει να αυτονομηθεί και θα θέλει να δημιουργήσει τη δική του!».

 

Έκρηξη Κ. Μπιζά

 

Όταν ο κ. υπουργός μίλησε για το «κράτος της Πάρου», η συνεδρίαση λίγο έλειψε να μεταβληθεί σε εξέδρα ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Αρχικά ο κ. Κ. Μπιζάς σηκώθηκε όρθιος και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο κ. Σταθάκης του είπε να μη διακόπτει. Ο κ. Μπιζάς, μη ακούγοντας πλέον τον κ. Σταθάκη και με δυνατή φωνή του είπε: «Όταν αρρωσταίνουμε παρακαλάμε τους υπουργούς να στείλουν ελικόπτερο για να βοηθήσουν, και να πάμε σε νοσοκομείο της Αθήνας». Ο κ. Σταθάκης του απάντησε περί μίας ειδυλλιακής εικόνας για την υγεία την οποία την άκουσε σε άλλη θεματική συζήτηση για την υγεία. Ο κ. Μπιζάς απάντησε του κ. υπουργού εκ νέου: «Για χρόνια είμαστε στους δρόμους γι’ αυτό το θέμα». Σε αυτό το σημείο το προεδρείο της συνεδρίας έκανε παρέμβαση για να σταματήσει ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, εν μέσω των ειρωνικών χαμόγελων από τον κ. Γ. Σταθάκη.

Ο κ. υπουργός συνεχίζοντας είπε: «Η χώρα θα πάει σε ΑΠΕ. Τελεία! Το ειδικό χωροταξικό θα επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν υψηλό αιολικό φορτίο. Αυτές οι περιοχές είναι δεδομένες». Εν νέου, ο κ. Σταθάκης, άρχισε νέες ειρωνείες στη δευτερολογία του για την τοποθέτηση του κ. Π. Τζανακόπουλου περί του οικοσυστήματος και ότι θα φύγουν οι μέλισσες και συνέχισε: «Ας σοβαρευτούμε… Έχω ακούσει τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή και ότι καταστρέφει το περιβάλλον η αιολική ενέργεια. Τα συζητάμε όλα, αλλά στο μέτρο μίας εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι δεδομένη. Ό,τι κάνουμε και όλα είναι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Συνεπώς θα κινηθούμε μέσα σ’ ένα δεδομένο πλαίσιο. Ποιός υπουργός θα ακυρώσει ένα νόμιμο αδειοδοτημένο έργο. Υπάρχει έννομο συμφέρον πλέον. Δε γίνεται; Πώς θα γίνει; Όλα γίνονται θεσμικά. Ευρωπαϊκή χώρα είμαστε. Έτσι, πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των πραγμάτων. Όλοι περιμένουμε την απόφαση του Σ.τΕ. Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτή τη διαδικασία».

 

Παρεμβάσεις Κ. Μπιζά

 

Στο 15ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, με τίτλο: «Οι Κυκλάδες στην πρώτη γραμμή», ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου και έπαρχος περιφερειακής ενότητας Πάρου, Κώστας Μπιζάς, τοποθετήθηκε σε θεματικές συνεδριάσεις και για τα παρακάτω θέματα:

Ακτοπλοϊκό: Αναφέρθηκε στη σύνδεση των νησιών με τα διεθνή αεροδρόμια, με την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, καθώς, και στη σύνδεση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφού εκεί εδράζονται οι βασικές υπηρεσίες υγείας, τα δικαστήρια, οι κρατικές και οι αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Κατασκευή εμπορικού λιμένα Πάρου: Ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ωρίμανση του φακέλου για δημοπράτηση των αναγκαίων μελετών. Στο σχετικό θέμα ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή της απόφασης 24/2017 του δημοτικού λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, σύμφωνα με την οποία οι φορτοεκφορτώσεις των χύδυν αδρανών υλικών πρέπει να γίνεται μέσα σε σάκους. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραπάνω δραστηριότητα είναι πάρα πολύ σοβαρές και επιβάλλεται η άμεση αλλαγή της σχετικής διαδικασίας μέχρι να κατασκευαστεί το νέο εμπορικό λιμάνι στην θέση Καμινάκι Πάρου, υποστήριξε ο κ. Μπιζάς.

Κατασκευή κτιρίων νέου αεροδρομίου Πάρου: Αναφέρθηκε στην υπόσχεση του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη για το σχετικό θέμα που δόθηκε δημόσια την ημέρα των εγκαινίων στις 29 Ιουλίου 2016, παρουσία του πρωθυπουργού της κυβέρνησης, Α. Τσίπρα. Επίσης, ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπονται στο ΣΠΕΜ 2014-2025 σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να είχαν υλοποιηθεί οι μελέτες και να βρισκόμασταν σε διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

PRWTO_THEMA_2.jpg

PRWTO_THEMA_3.jpg

PRWTO_THEMA_4.jpg

PRWTO_THEMA_5.jpg