eklogesmaios2019-(2).jpg

Περισσότερη ανακύκλωση...Λιγότερα δημοτικά τέλη

Περιβάλλον

Στην ΚΥΑ που θα υπογραφεί άμεσα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την οποία οι δήμοι που θα κάνουν την μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον ΦοΔΣΑ της περιοχής τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε δημόσια τοποθέτησή του

Στην ΚΥΑ που θα υπογραφεί άμεσα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την οποία οι δήμοι που θα κάνουν την μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον ΦοΔΣΑ της περιοχής τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε δημόσια τοποθέτησή του

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος: «Οι δήμοι που θα επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα» και συνεχίζοντας τόνισε «Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει».


Ακόμα, ο κ. υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στους δήμους νέος πρότυπος κανονισμός καθαριότητας, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και των οργανικών. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους επόπτες καθαριότητας των δήμων να ελέγχουν τι υπάρχει σε κάθε κάδο χωριστής διαλογής, με τον οποίο θα συνδέονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και βέβαια, θα υπάρχει άμεσα μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής χαρτιού και γυαλιού, επιπλέον του ήδη υπάρχοντος μεικτού κάδου ανακύκλωσης, αλλά και υποχρεωτική χωριστή συλλογή του οργανικού, όπως είναι τα τρόφιμα, τα κλαδέματα και τα άλλα προϊόντα που σαπίζουν και τα οποία δημιουργούν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με στραγγίσματα στους ΧΥΤΑ και έκλυση αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του να επιταχυνθούν οι προκηρύξεις χρηματοδοτικών εργαλείων και από το 2019 όλοι οι δήμοι να έχουν διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και οργανικών. Όπως πρόσθεσε: «Οι δήμοι θα διαθέτουν πολλαπλούς κάδους ανακύκλωσης και κάδους οργανικών προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανακυκλώνουν απρόσκοπτα. Στη συνέχεια, τα απορρίμματα κάθε δήμου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίμματα πηγαίνει ένας δήμος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή της ταφής. Αντίθετα, όση περισσότερη ανακύκλωση επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε και ως προς τη χωριστή διαλογή του οργανικού και ως προς την ανακύκλωση, ακόμα και για την μεταφόρτωση», επεσήμανε.

 

Σακούλες

Η τιμή για τις πλαστικές σακούλες από την 1η Ιανουάριου 2019 η τιμή θα αλλάξει προς τα πάνω και θα πάει στα 9 λεπτά από 4 λεπτά (με ΦΠΑ) που κοστίζει σήμερα.


Στον σχετικό νόμο αναφέρεται ότι: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ».


Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)».


Έτσι, από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο. Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.


Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος. Κατά συνέπεια στις παραπάνω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη υποβολή δήλωσης.


Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί δήλωση περιβαλλοντικού τέλους με λάθη μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική (διορθωτική) δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον περιβαλλοντικού τέλους (επειδή με την αρχική δήλωση δεν είχαν δηλωθεί όλες οι διατεθείσες πλαστικές σακούλες και είχε βεβαιωθεί χαμηλότερο ποσό τέλους), ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει το προκύπτον επιπλέον ποσό τέλους προσαυξημένο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα επιβαρύνεται και με αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί βιβλία απλογραφικά ή 500 ευρώ αν τηρεί βιβλία διπλογραφικά. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος τέλους, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται μόνο με το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ή των 500 ευρώ.

301118-SAKOULA.jpg

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.