14
Παρ, Δεκ

Εργασίες στο Δεσποτικό

Πολιτισμός - Τέχνες

Ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες οι αναστηλωτικές εργασίες στο ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό.

Η νέα περίοδος εργασιών που χρηματοδοτείται από την Αιγέας ΑΜΚΕ και τον κ. Αθ. Μαρτίνο, το Ίδρυμα Π&Α Κανελλοπούλου και τον σύλλογο «Φίλοι της Πάρου»ν θα διαρκέσει 20 ημέρες.

Η ομάδα των έμπειρων μαρμαροτεχνιτών (Βαγγέλης Χατζής, Γιαννούλης Σκαρής, Χρήστος Μπληγιάννος, Γιώργος Παλαμάρης, Γιώργος Κοντονικολάου, Λουκάς Ιωάννου), υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου αρχιτέκτονα Γουλιέλμου Ορεστίδη και τον γενικό συντονισμό του διευθυντή του έργου, αρχαιολόγου, Γιάννου Κουράγιου, εργάζεται σκληρά και με μεράκι για να προχωρήσουν την αναστύλωση των κιονοστοιχιών του αρχαϊκού ναού και του τελετουργικού εστιατορίου, καθώς και της παραστάδας (ενδιάμεσος τοίχος των δύο κτιρίων) που θα υψωθεί σε ύψος 5μ.

Σημαντικότατη για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου είναι η στήριξη του Δήμου Αντιπάρου, μεταξύ του οποίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα υπογραφεί  προγραμματική σύμβαση για την ενίσχυση του έργου της ανάδειξης και αναστύλωσης στο Δεσποτικό, με διάρκεια τριών ετών και ποσό χρηματοδότησης 90.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, επισκέφτηκε τον χώρο τη δεύτερη μέρα των εργασιών και ενημερώθηκε για την πορεία αυτού του τόσο σπουδαίου έργου, η περάτωση του οποίου θα έχει όχι μόνο ύψιστη αρχαιολογική αξία, αλλά θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

2017 09 17 despotiko2   2017 09 17 despotiko3