09
Κυρ, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Το «έξυπνο σπίτι» έφθασε και στην Ελλάδα

Τεχνολογία - Επιστήμη

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται εξ αποστάσεως, παρακολούθηση των δωματίων του σπιτιού από το smartphone και ρύθμιση της θερμοκρασίας του σαλονιού μέσα από ένα app ώστε το κλίμα να είναι όσο… ζεστό χρειάζεται όταν φθάσεις.

 Του Δημήτρη Μαλλά

Μοιάζει ίσως με σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα ακόμη και στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το «έξυπνο σπίτι», όπου συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, θα μπορούν να τις διαχειριστούν τα μέλη ενός νοικοκυριού από οπουδήποτε και αν βρίσκονται είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές. Και πλέον έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και τα πρώτα προϊόντα, οι τιμές των οποίων, παρεμπιπτόντως, χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστικές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Bosch, η οποία, μέσω της εδώ θυγατρικής της (Bosch Ελλάδας), έχει ξεκινήσει τη διάθεση προϊόντων και συσκευών που δίνουν μία καλή πρώτη γεύση από το τι εστί «έξυπνο σπίτι» και ποιες δυνατότητες αυτό προσφέρει.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές αναφορικά με το «έξυπνο σπίτι» είναι το κομμάτι της θέρμανσης, όπου η σωστή διαχείριση και η δυνατότητα διασύνδεσης δεν προσφέρει μόνο ευκολία αλλά και σημαντική εξοικονόμηση όσον αφορά στην κατανάλωσης ενέργειας. Η Bosch έχει λανσάρει στην Ελλάδα έναν «έξυπνο» θερμοστάτη (CT 100), ο οποίος, εκτός του ότι είναι από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν για το design τους και μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα σε κάθε σπίτι, προσφέρει πολλές δυνατότητες. Καταρχάς, τη δυνατότητα για άμεση ρύθμιση και παρακολούθηση της θερμοκρασίας ενός χώρου. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χάρη σε λειτουργίες όπως αυτή που σχετίζεται με το… ντους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να ρυθμίσετε πόσο είναι η μέγιστη διάρκεια που θα πρέπει να διαρκεί ένα ντους και δύο λεπτά πριν το «όριο», το ντους βγάζει κρύο νερό για 1-2 δευτερόλεπτα, αρκετά ώστε να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε λίγο πιο… γρήγορα!

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα για διαχείριση του θερμοστάτη μέσα από ένα ειδικό app για smartphones, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζετε τη θερμοκρασία που θέλετε να επικρατεί στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας (και κάθε ημέρας της εβδομάδας). Εξαιρετικά πρακτικό, όπως και ιδιαίτερα βολικό όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης. Σημειωτέον πως ο βέλτιστος συνδυασμός γίνεται με τον επίσης «έξυπνο» και επίσης όμορφο επίτοιχο λέβητα αερίου της Bosch με την κωδική ονομασία Condens 7000iW, αν και πρέπει να επισημανθεί πως ο CT 100 μπορεί να συνδεθεί και με αρκετούς ακόμη λέβητες της Bosch, που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια.

Πέραν της θέρμανσης, μία άλλη περιοχή όπου η «έξυπνη τεχνολογία» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη είναι το κομμάτι της ασφάλειας. Η Bosch διαθέτει ήδη στην ελληνική αγορά έναν «έξυπνο» συναγερμό (B8512G), ο οποίος σας επιτρέπει, με τη βοήθεια IP καμερών, να παρακολουθείτε τους χώρους του σπιτιού μέσα από ένα app. Επιπλέον, μέσα από το ίδιο app μπορείτε να εκτελείτε εξ αποστάσεως λειτουργίες όπως όπλιση/αφόπλιση, άνοιγμα γκαραζόπορτας, άνοιγμα φωτισμού κήπου, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο. Ακόμη, μπορείτε να ενεργοποιείτε τον συναγερμό για συγκεκριμένα δωμάτια ή περιοχές του σπιτιού, όπως και να παρακολουθείτε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, εφόσον βέβαια καλύπτεται από ΙΡ κάμερα.

Τα προϊόντα αυτά πάντως αποτελούν απλώς την αρχή του τι πρόκειται να ακολουθήσει και είναι χαρακτηριστικό ότι η σειρά Bosch Smart Home περιλαμβάνει αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες λύσεις που θα δούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Όπως είναι για παράδειγμα, το Climate Starter Set, το Security Starter Set αλλά και ο «έξυπνος» πυρανιχνευτής. Οπότε έχουμε πολλά ακόμη να δούμε.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr