Ισπανία: Πλαφόν στον αριθμό των τουριστών βάζουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι

Τουρισμός

Φρένο στον αριθμό των τουριστών που θα υποδέχονται βάζουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας, με τις τοπικές αρχές να επιχειρούν να ελέγξουν τον όγκο των επισκεπτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους το σύμπλεγμα των 11 νησιών, στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, βάσει νόμου της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων για τον Τουρισμό -ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη- το ανώτατο όριο για τις θέσεις φιλοξενίας παραθεριστών ανέρχεται πλέον σε 623.624, με την πλειονότητά τους (435.707) να βρίσκονται στη Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο εκ των νησιών.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές θα επιβάλουν πρόστιμα έως και 400.000 ευρώ σε όσους διαφημιστικούς και τουριστικούς ιστότοπους δεν αποσύρουν τις διαφημίσεις δωματίων, τα οποία δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι σκοπεύουν να μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των τουριστών που δέχονται τα επόμενα χρόνια με στόχο να μην βρίσκονται ταυτόχρονα στα νησιά περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες, καθώς όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Τουρισμού της τοπικής κυβέρνησης Μπιέλ Μπαρσελό, η υπερπροσφορά δωματίων έχει οδηγήσει σε μία μαζική εισροή επισκεπτών, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες αντιδράσεις κατά τουριστών από κατοίκους που παραπονιούνται για διόγκωση των οχλήσεων.

Οι Βαλεαρίδες είναι σύμπλεγμα 11 νήσων στα ανατολικά της Ισπανίας. Σημαντικότερες εξ αυτών θεωρούνται η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ίμπιζα και η Φορμεντέρα.

Ο πληθυσμός τους φτάνει τους 1,1 εκατ. κατοίκους βάσει στοιχείων του 2011, ενώ πρωτεύουσά τους είναι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, El Pais