ΟΧΙ στις ανεµογεννήτριες | Συµπαράσταση στους Τηνιακούς - Επαγρυπνούµε

Kυκλάδες

Τα Άγραφα, η Σαµοθράκη, η Ικαρία, η Τήνος, η Άνδρος, η Λέσβος, η Ροδόπη, η Βασιλίτσα, η νότια Πίνδος, το Βέρµιο, τα Πιέρια Όρη, ο Κίσαβος, το νότιο Πήλιο, η Οίτη, η Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, η Ζήρεια, το Λύρκειο, ο Πάρνωνας, ο βόρειος Ταΰγετος, η Κρήτη, ο Καβοµαλιας, η Μάνη, το Άσκιο, τα Κύθηρα, η Κάρπαθος, η Εύβοια, η Πάρος

και δεκάδες άλλα αγέρωχα βουνά, προστατευόµενες νησίδες και µοναδικά νησιά κινδυνεύουν να καταστραφούν  στον βωµό της «µπίζνας», της εξυπηρέτησης µεγάλων οικονοµικών συµφερόντων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας και ενθαρρύνονται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά. 

Παντού, σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών έχουν ξεσηκωθεί µπροστά στο τεράστιο οικολογικό έγκληµα που πάει να συντελεστεί. Δεκάδες οργανώσεις σχεδόν καθηµερινά διαδηλώνουν. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι µόνο ο ανυποχώρητος αγώνας µας, χωρίς «συµψηφισµούς» θα σταµατήσει αυτά τα καταστροφικά σχέδια κόντρα στην αστυνοµοκρατία και τον εφησυχασµό που καλλιεργείται.

Η «προσπάθεια» των γιορτών στην Τήνο

Παραµονές των ηµερών για τις εορτές των Χριστουγέννων και συγκεκριµένα στις 18-19 Δεκεµβρίου 2019, και µε τη θερµοκρασία εκείνων των ηµερών να βρίσκεται στους +-5 βαθµούς κελσίου, πολίτες της Τήνου εµπόδισαν στο λιµάνι του νησιού τους να βγουν από το πλοίο οι µπετονιέρες που µετέφεραν σκυρόδεµα, όπου αυτό προορίζονταν να διαµορφωθούν οι βάσεις των ανεµογεννητριών στην περιοχή «Πράσσα».

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εκείνων των ηµερών οι πολίτες της Τήνου παρέµειναν στο λιµάνι, προκειµένου να µη βρεθούν προ εκπλήξεων… Οι οκτώ µπετονιέρες, µία πρέσα και το µπετόν που προοριζόταν για την κατασκευή των βάσεων αναχώρησαν µε το πλοίο από τη Ραφήνα. Σηµειώνουµε ότι όλη αυτή η «επιχείρηση» των εταιρειών µε τον «στόλο» από τις µπετονιέρες αφορούσε τις εργασίες µόνο για τις βάσεις τριών ανεµογεννητριών… Για να κατανοήσει κάποιος το πρόβληµα πρέπει να θυµίσουµε ότι η φέρουσα ικανότητα της Τήνου υπολογίζεται σε 103 ανεµογεννήτριες και συγκεκριµένα 73 για τον πρώην δήµο Εξωµβούργου,18 για την πρώην Κοινότητα Πανόρµου και 11 για τον πρώην δήµο Τήνου.

Τελικά, µόλις το πλοίο έδεσε, πλήθος κόσµου παρέµεινε στον καταπέλτη και στο γκαράζ του πλοίου εµποδίζοντας την αποβίβαση των σχετικών οχηµάτων και υλικών. 

PRWTO_THEMA_2.jpg

Η αστυνομοκρατία

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι δηµοτικές παρατάξεις της µειοψηφίας του δήµου Τήνου, «Ενωµένοι για το Νησί µας» και «Κοινό Τηνίων» αναφέρουν:

«Εχθές, Σάββατο 18/1/2020, στις 13.30 περίπου το µεσηµέρι συνέβησαν τα εξής. Ο πρώην δήµαρχος και επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας, Παναγιώτης Κροντηράς, και ο δηµοτικός σύµβουλος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δηµοτικής Κίνησης «Κοινό Τηνίων», Πέτρος Κουσουνάδης πέρασαν από τον ναό της Β’ Εύρεσης πάνω από την Καρδιανή πηγαίνοντας προς την δηµοτική έκταση στην θέση Πράσσα. Εκεί ήταν παρκαρισµένο αυτοκίνητο µε δύο επιβαίνοντες µε πολιτικά, οι οποίοι ξεκίνησαν να τους ακολουθούν.

Μόλις οι σύµβουλοι µπήκαν στη δηµοτική έκταση, ήχησε σειρήνα από το αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε. Οι επιβαίνοντες στο δεύτερο αυτοκίνητο επέδειξαν αστυνοµικές ταυτότητες και ακολούθησε έλεγχος στοιχείων και προθέσεων, καθώς και υποδείξεις ότι το δηµοτικό οικόπεδο είναι ιδιωτικό και η είσοδος σε αυτό είναι παράνοµη.

Οι σύµβουλοι επέδειξαν ότι τους ζητήθηκε και ζήτησαν µε την σειρά τους εξηγήσεις για την παρουσία αστυνοµικών µε πολιτικά στην περιοχή. Οι αστυνοµικοί απάντησαν ότι έχουν εντολές να φυλάσσουν το ιδιωτικό οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεµογεννήτριες.

Το απαράδεκτο αυτό συµβάν σε συνδυασµό µε τις κλήσεις συµπολιτών µας από το λιµεναρχείο για κατάθεση και τις πληροφορίες για έλευση Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), θεωρούµε ότι είναι µέρος µιας ενορχηστρωµένης προσπάθειας εκφοβισµού και πάταξης της βούλησης και του δίκαιου αγώνα της κοινωνίας της Τήνου ενάντια στην τοποθέτηση ανεµογεννητριών.

Θεωρούµε απαραίτητη την σύγκλιση έκτακτου δηµοτικού συµβουλίου άµεσα και ζητάµε από τον βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππο Φόρτωµα, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, να παρευρεθεί στην συνεδρίαση αυτή».

Οι φήμες για τα ΜΑΤ

Το περασµένο Σαββατοκύριακο (18-19/1/2020), φούντωσαν οι φήµες για κάθοδο των ΜΑΤ από την Αθήνα, ώστε να επιβάλλουν την τάξη!

Για την παραπάνω φήµη σε ανακοίνωσή του ο δήµαρχος Τήνου, Ιωάννης Σιώτος, έγραψε ένα σαφές προειδοποιητικό µήνυµα στον προσωπικό του λογαριασµό:

«Με αφορµή πληροφορίες περί µετακίνησης Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης (Μ.Α.Τ.) για την επιβολή της τοποθέτησης των ανεµογεννητριών θέλω να ξεκαθαρίσω προς «εχθρούς και φίλους» ότι αυτή θα είναι η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής της τοπικής µας κοινωνίας. 

Δεν είναι δυνατόν το 2020 επιχειρηµατικά συµφέροντα που αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος, να αγνοούν τη βούληση του συνόλου της τηνιακής κοινωνίας και να προσπαθούν να επιβληθούν δια της βίας. Θα ήθελα και σ’ αυτούς να ξεκαθαρίσω ότι πήραν λάθος δρόµο και να τους απευθύνω ύστατη έκκληση να το ξανασκεφθούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι εµείς που γεννηθήκαµε, µεγαλώσαµε και ζούµε στην Τήνο δεν θα επιτρέψουµε να µεταβληθεί σ έναν άναρχο τόπο επιβολής επιχειρηµατικών συµφερόντων».

PRWTO_THEMA_3.jpg

Η παρέμβαση Φόρτωμα

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωµας, την Κυριακή 19/1/2020 σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σηµειώνει:

«[…] ο Βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωµας, επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο µε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας, όσο και µε τον αρµόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας τους τη δικαιολογηµένη και έντονη ανησυχία του.

Ο κ. Φόρτωµας τόνισε ότι ενδεχόµενη παρουσία αστυνοµικών δυνάµεων στο νησί θα οξύνει την ήδη τεταµένη κατάσταση, δηµιουργώντας εντάσεις και δυσκολεύοντας την  εξεύρεση λύσης του υφιστάµενου προβλήµατος. 

Άλλωστε, τα όσα έχουν προκύψει ενδείκνυται να διευθετηθούν µε ψυχραιµία, διάλογο και σωφροσύνη από την κάθε εµπλεκόµενη πλευρά. Ο κ. υπουργός, κατανοώντας πλήρως τους προβληµατισµούς του Βουλευτή, τον διαβεβαίωσε ρητά και ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει παρουσία δυνάµεων καταστολής στο νησί της Τήνου (...)».

Μόνο φήμες δεν ήταν τελικά…

Η ανακοίνωση του κ. Φόρτωµα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις φήµες περί έλευσης των ΜΑΤ αφού ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή του σηµειώνει: «Ο κ. υπουργός, κατανοώντας πλήρως τους προβληµατισµούς του Βουλευτή, τον διαβεβαίωσε ρητά και ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει παρουσία δυνάµεων καταστολής στο νησί της Τήνου».

Όµως, η έπαρχος Τήνου, Νατάσα Δεληγιάννη, είναι ακόµα πιο ξεκάθαρη, ότι οι φήµες ήταν αληθινές, καθώς έγραψε (µεταξύ άλλων) η ίδια: «Θέλω να πω ένα µεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζηµάρκο, για την παρέµβασή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την άµεση αντίδρασή του για να αποτραπεί η έλευση των ΜΑΤ στην Τήνο, που είχαν σκοπό τη διευκόλυνση εγκατάστασης των ανεµογεννητριών (…).

Χαίροµαι γιατί ο υπουργός κατάλαβε ότι οι Τηνιακοί δεν είµαστε καταληψίες εγκαταλελειµµένων κτηρίων, για να επιχειρούν να µας εκδιώξουν από τον τόπο µας και από την προσπάθεια προάσπισής του (…).

Ας πάψουν οι Αρχές να ψάχνουν οµάδες, υποκινητές και διεγέρτες στην Τήνο. Είµαστε ένα νησί που έχει γίνει µια γροθιά, γιατί καταλάβαµε πλέον, ότι όλα όσα κάποιοι βάφτιζαν, για να µας τα πλασάρουν και να είναι αποδεκτά, ως δήθεν «καλές πηγές ενέργειας», δεν είναι (…)».

Τέλος, για το θέµα της έλευσης των ΜΑΤ στην Τήνο κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρµαλένιος, στην οποία τονίζει: «Πρόκειται για µια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη σε σχέση µε την συνεργασία και τη συναίνεση που απαιτείται για την προώθηση ήπιων εναλλακτικών µορφών παραγωγής ενέργειας».

Σειρά έχει η Πάρος…

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος –µετά τις αποφάσεις- για την εγκατάσταση των ανεµογεννητριών στα νησιά µας. Δίχως καµία υπερβολή θεωρούµε ότι τα όσα πρωτοφανή γίνονται το τελευταίο διάστηµα στην Τήνο είναι µία πρόβα τζενεράλε για τα όσα θα ακολουθήσουν στις Κυκλάδες. Και αυτό δεν είναι µόνο δική µας άποψη.

Τη Δευτέρα 20/1/2010 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζηµάρκος, έγραψε στην προσωπική του ηλεκτρονική σελίδα: «Μετά την Τήνο, σειρά παίρνουν και άλλα νησιά µας. Δε θα σταµατήσουµε τον αγώνα. Το έγκληµα αυτό πρέπει να το σταµατήσουµε».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και έπαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, έγραψε και εκείνος την ίδια ηµέρα: «Συνεχίζουµε όλα τα νησιά µαζί (αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες ), µε τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες να διεκδικούµε την προστασία του ιδιαίτερου Κυκλαδίτικου φυσικού περιβάλλοντος».

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου έκανε παρέµβαση στο θέµα στις 21/1/2020 µε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συµπαράσταση στον αγώνα  των Τηνιακών. 

Κάλεσµα επαγρύπνησης των φορέων και των κατοίκων της Πάρου

Σύσσωµος ο Τηνιακός λαός αντιστέκεται στον κίνδυνο καταστροφής του νησιού της Τήνου  από την εγκατάσταση των ανεµογεννητριών. Μετά την µαταίωση της αποβίβασης στο νησί των µηχανηµάτων για τις εργασίες εγκατάσταση τους επιστρατεύεται ο κρατικός κατασταλτικός µηχανισµός (προσκλήσεις για ανάκριση στο λιµεναρχείο – αστυνοµικοί µε πολιτικά σε υπηρεσία φύλαξης ιδιωτικών συµφερόντων – φηµολογία για αποστολή διµοιρίας ΜΑΤ), για να τροµοκρατήσουν τους Τηνιακούς και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.  

Η προσπάθεια εφησυχασµού µε τις δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών ότι δεν θα έρθουν τα ΜΑΤ στο νησί έπεσαν στο κενό αφού το δηµοτικό συµβούλιο της Τήνου µε οµόφωνη απόφαση κήρυξε γενική απεργία την Τετάρτη 22/01/2020.

Συµπαραστεκόµαστε στον αγώνα των Τηνιακών και καλούµε σε επαγρύπνηση όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Πάρου γιατί αυτό που γίνεται τώρα στην Τήνο θα γίνει και στα άλλα νησιά και φυσικά στην Πάρο.

Οι εξελίξεις  αυτές και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων  δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα οικονοµικά συµφέροντα των επιχειρηµατικών οµίλων που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ενέργειας από αιολικά, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία, την οικονοµία, το περιβάλλον και τον πολιτισµό των νησιών µας.

Μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας µας χωρίς «συµψηφισµούς», στη βάση των αποφάσεων των κινητοποιήσεων µας στο παρελθόν, µπορεί να αποτρέψει αυτά τα καταστροφικά σχέδια.    

Καλούµε το δηµοτικό συµβούλιο να δηλώσει συµπαράσταση στον αγώνα του Τηνιακού λαού και για µια ακόµα φορά, να δηλώσει την κατηγορηµατική απόφαση – αντίθεση του στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Πάρο».

Νέο ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Πάρου

Το δηµοτικό συµβούλιο µε πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, στη συνεδρίαση  στις 21/1/2020 µε οµόφωνη απόφασή του συµπαραστέκεται στον αγώνα του Τηνιακού λαού και για µία ακόµα φορά δηλώνει την κατηγορηµατική απόφαση – αντίθεσή του στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Πάρο και καλεί σε επαγρύπνηση όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, γιατί αυτό που γίνεται στην Τήνο θα γίνει και στα άλλα νησιά, και φυσικά στην Πάρο.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.