Συκιά: Η γλυκιά απόλαυση… | Του Π. Δημόπουλου

Περιβάλλον

Είναι από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα, που τα συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο.

Είναι από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα, που τα συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο.

Καλλιεργείται σε όλη τη χώρα μας, κυρίως στα νότια. Είναι μετρίου αναστήματος (6-7 μ.). Έχει απλωτή μορφή και χαμηλή στρογγυλή κόμη.

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, με μεγάλα χνουδωτά και σαρκώδη φύλλα, που προτιμά τα βαθιά δροσερά και αφράτα χώματα. Ο δε καρπός του ωριμάζει από Αύγουστο - Σεπτέμβριο.

Τα φρέσκα σύκα διατηρούνται δύσκολα, γι’ αυτό και καταφεύγουμε στην αποξήρανση. Έτσι, έχουμε τα περίφημα ξερά σύκα Καλαμών και της Κύμης. Οι καλύτερες ποικιλίες νωπών σύκων είναι τα βασιλικά και τα Μαντουλάρικα της Αττικής. Επίσης, πολύ καλή ποικιλία συκιάς είναι η Σμυρναίικη. Βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι οι ποικιλίες συκιάς που καλλιεργούνται κατά τόπους, είναι αποτέλεσμα προσαρμογής, γι’ αυτό η κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ποικιλίες.

Πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραφυάδες, που αποσπούνται από το μητρικό δέντρο και φυτεύονται τέλος του καλοκαιριού, αλλά και το φθινόπωρο. Δε χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, κόβουμε μόνο τα ξερά και άρρωστα κλαδιά. Δεν πρέπει να κλαδεύονται οι κορυφές των κλαδιών, διότι εκεί σχηματίζονται οι καρποί της. Ευδοκιμεί εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι ανθεκτική στην έλλειψη νερού, αλλά αποδίδει καλύτερα αν ποτίζεται κατά τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες, ιδιαίτερα στις ξερικές περιοχές. Μια λίπανση με πλήρες λίπασμα στο τέλος του χειμώνα, είναι αρκετή.

Η συκιά παράγει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που περιέχει ρητίνες, λίπη και ένζυμα, που προκαλούν αλλεργίες και έντονους ερεθισμούς στο δέρμα. Γι’ αυτό στη συγκομιδή των σύκων, καλό θα είναι να φοράμε ειδικά γάντια, για αποφυγή δερματικών ερεθισμών. 

Η συκιά είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Αναφορές υπάρχουν στην Αγία γραφή, καθώς και σε πολυάριθμα αρχαία κείμενα. Αναφέρεται ακόμα και από τον Όμηρο στην «Οδύσσεια». Πολλές οι φήμες και δεισιδαιμονίες, που υποστηρίζουν για το τι συνέβη σε ανθρώπους που κοιμήθηκαν κάτω από τη σκιά της. Από άγριους εφιάλτες μέχρι απώλεια μνήμης, ακόμα και μιλιάς. Δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα και αναπτύσσεται πρόωρα θεωρείται από την λαϊκή παράδοση ως «στοιχειωμένο». Πάντως οι ειδικοί θεωρούν, ότι τα αιθέρια έλαια που ελκύει η συκιά, είναι πιθανόν να επηρεάζουν τον άνθρωπο, ενώ πολλές αλλεργίες συνδέονται, με το συγκεκριμένο δέντρο. Πρέπει να αφήσουμε όμως τις όποιες δεισιδαιμονίες και να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ευλογημένο αυτό καρπό, αφού στο νησί μας υπάρχουν αρκετά οργανωμένα κτήματα που εμπνέονται με τις αρχές της περμακουλτούρας.

Ονειρεμένες φάρμες με ροδιές, συκιές και πολλά αρωματικά βότανα, δίνοντας στον τουρίστα να δοκιμάσει την ντόπια παραγωγή βιολογικών προϊόντων, που λόγω κλίματος είναι ιδιαίτερα γευστική. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης αν το θέλει, να μπορεί να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη φύση και να αρκεστεί σε αυτό.

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.