Ρόδι: Το φρούτο της ζωής

Περιβάλλον

Παραδοσιακά το ρόδι, αποτελεί σύμβολο της ευτυχίας και καλοτυχίας. Αξιόλογες ποικιλίες ροδιάς, είναι η ελληνική ποικιλία «Ερμιόνης» και η αμερικάνικη ποικιλία «wonderfull», που χαρακτηρίζονται ως γλυκές ποικιλίες ροδιάς.

Η ροδιά ως καρποφόρο δέντρο, καλλιεργείται για τους καρπούς της, τα ρόδια. Το ρόδι θεωρείται ως υπερτροφή, (superfood) αφού είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα. Τρώγεται φρέσκο σκέτο, ή συνοδευτικό σε σαλάτες, ενώ χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών και αναψυκτικών.

Η ροδιά, ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι πιο ανθεκτική από τα εσπεριδοειδή στο ψύχος και την ξηρασία, ενώ η υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού, ευνοεί την ωρίμανση των καρπών της. Είναι απαιτητικό δέντρο όσον αφορά τη λίπανση. Λιπαίνουμε με πλήρες βιολογικό λίπασμα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, για ενίσχυση των καρπών. Το δε κλάδεμά της πολύ σημαντική εργασία, που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά την χειμερινή περίοδο, Δεκέμβριο-Φεβρουάριο, για καλύτερη καρποφορία. Ο δε πολλαπλασιασμός της, γίνεται με μοσχεύματα και παραφυάδες.

Το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, τότε που ετοιμαζόμαστε να μαζέψουμε τα ρόδια. Το σκάσιμο αυτό, οφείλεται συνήθως στα ακανόνιστα ποτίσματα, ή στις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και υγρασίας. Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία τον τρίτο χρόνο της καλλιέργειάς της και η παραγωγική της ζωή φτάνει τα 40-50 χρόνια. Συγκομίζουμε σταδιακά τα ρόδια, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου, πριν πιάσουν οι πολλές βροχές. Δεν χρειάζονται μέλισσες για την επικονίαση, γιατί η ροδιά είναι αυτογόνιμη.

Το ρόδι αποτελεί σύμβολο της ευτυχίας και καλοτυχίας. Πολλά γούρια της πρωτοχρονιάς έχουν σχήμα ροδιού. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους μέχρι σήμερα, σπάμε ένα ρόδι στο πάτωμα, σε γάμους, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Στην αρχαιότητα, βλέπουμε ότι το ρόδι εξυμνείται σε αιγυπτιακούς πάπυρους, αναφέρεται στην παλαιά διαθήκη και εμφανίζεται στην ελληνική μυθολογία. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φρούτα καλλιέργειας περίπου το 3000 π.Χ. ίσως και νωρίτερα. Το ρόδι συμβολίζεται ως φρούτο της ζωής, σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Λατρεύονταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σαν σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας. Στην ελληνική μυθολογία το φρούτο αυτό αναφέρεται ως σύμβολο αναγέννησης και ζευγαρώματος, θανάτου και αιωνιότητας και ήταν το έμβλημα των Ελευσίνιων μυστηρίων. Μετέπειτα στον χριστιανισμό, το ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής, συμβολίζοντας την ελπίδα.

Αρκετά τα κτήματα καλλιέργειάς του και στο νησί μας, με σημαντικά αποτελέσματα, αφού το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν. Παράγονται αρκετοί τόνοι από ρόδια, που διατίθενται στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.