Βουνά αφανίζονται, τσέπες γεμίζουν, καταναλωτές... πληρώνουν!

Περιβάλλον

Από τις αρχές του φθινοπώρου έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα φέρουν ουσιαστικά την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στα φαραωνικά πάρκα που προσπαθούν να στήνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπάρχουν –ευτυχώς- έντονες αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και οργανισμούς.

Ξεσήκωμα στην Τήνο

Χθες, Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλο παντηνιακό συλλαλητήριο στη Χώρα της Τήνου, προκειμένου να αναδειχθεί η αντίδραση του συνόλου του κόσμου και των φορέων της στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στο νησί. Θυμίζουμε ότι η Τήνος είναι ένα νησί που παρότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες της φαίνονταν να είναι αδιάφοροι για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον τόπο τους, το τελευταίο διάστημα ξεσηκώθηκε, όταν κατανόησαν τι πάει να γίνει εκεί.

 

2019 11 23 7inos

Πάντως, παρά την καθολική αντίδραση στην Τήνο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, την Παρασκευή 16/11/2019 πραγματοποιήθηκαν εργασίες στην περιοχή «Πράσα» για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Έτσι, τρεις μπετονιέρες «γέμιζαν» όλη την ημέρα με μπετόν τα βουνά στα «Πράσα». Θυμίζουμε ότι για να εγκατασταθεί μία φαραωνική ανεμογεννήτρια –που φτάνει έως και τα 120(!) μέτρα ύψους- και μόνο η βάση της χρειάζεται 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα! Όλα αυτές σε κορυφές βουνών με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής, εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα και ανύπαρκτες συνήθως υδρογεωλογικές μελέτες. Η διατάραξη της υδρολογικής ισορροπίας και η διαταραχή των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στα έτσι και αλλιώς προβληματικά νησιά μας από άποψης ύδρευσης.

Οι μάχες

Δεν είναι μόνο στις Κυκλάδες που δίνουν τη μάχη οι πολίτες για να μην εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες. Ήπειρος, Μάνη, Κρήτη δίνουν και εκεί ένα μεγάλο αγώνα.

 

2019 11 23 anemogenitries3

Στη Μάνη γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών και στην τελευταία απ’ αυτές οι Μανιάτες υποστήριξαν: «Η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια μας συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή! Οι εταιρείες της αιολικής απάτης παραβιάζοντας βάναυσα το νομικό προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνουν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων δημοσίων αρχών, τις βουνοκορυφές μας εφαρμόζοντας το «δίκαιο του κατακτητή!». Η ανάγκη πλέον ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική».

Στο Βελεντζικό Άρτας, μετά από μήνυση της αναδόχου εταιρίας τέσσερις κάτοικοι συνελήφθησαν εκ των οποίων οι δύο οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει και η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ηπείρου στον «Κασιδιάρη», στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας από την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα στην Ήπειρο, εκεί δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι που επιτάσσει η περιβαλλοντική ευθύνη. Σημειώνουμε ακόμα, ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα που θα γίνει στην περιοχή των Αγράφων είναι ίσως και τελειωτικό (…) καθώς το εκτεταμένο ορεινό σύμπλεγμα θα δεχθεί σε πέντε σημεία του 600(!) ανεμογεννήτριες, όλες σε παρθένες κορυφογραμμές!

Στη Σούδα της Κρήτης είναι συνεχείς οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι της ομώνυμης περιοχής καθώς οι πολίτες προσπαθούν να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πάνω από τον Άρδακτο. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές των γεγονότων και των αντιδράσεων των πολιτών στις περιοχές όπου η πολιτεία σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους προσπαθούν να στήσουν τις ανεμογεννήτριες, εκεί (στην Κρήτη), θα έχουμε «κακά ξεμπερδέματα…».

 

2019 11 23 anemogenitries2

Τα εγκλήματα στο περιβάλλον της χώρας και οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί περιλαμβάνουν τις περιοχές: Ροδόπη, Σαμοθράκη, Βέρμιο, Πιέρια Όρη, Βασιλίτσα, Όρος Χατζή, Άγραφα, Ακαρνανικά Όρη, Παναιτωλικό, Όρη Βάλτου, Φωκίδα, Μάνη, Καβομαλιάς, Ικαρία, Κυκλάδες και Νότια Εύβοια. Στη μικρή Ικαρία δε, θα στηθούν στην κορυφογραμμή της 100 φαραωνικές ανεμογεννήτριες (ούτε τον ήλιο δε θα βλέπουν πια οι Ικαριώτες…).

Τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»

Την προστασία 14 προστατευόμενων νησίδων από την επικείμενη χωροθέτηση καταστροφικών έργων ζητούν από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κοινή τους επιστολή οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, MEDASSET, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, καθώς και η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία.

2019 11 11 nisides

 

Το ίδιο ζητούν η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι παραπάνω φορείς ενώνουν τη φωνή τους με τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά και έχουν απορρίψει συλλήβδην τα έργα.

Οι μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, αποτελούν ένα από τα τελευταία ακέραια φυσικά καταφύγια της Ευρώπης. Η απομόνωση και η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων τις καθιστά πολύτιμα καταφύγια για ολόκληρες αποικίες σπάνιων πουλιών και για την ανάπτυξη μοναδικών μορφών ζωής. Λόγω της υψηλής οικολογικής τους αξίας, οι 14 νησίδες έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Στις νησίδες αυτές, όπου ακόμη και η επιστημονική έρευνα επιτρέπεται μόνο -υπό αυστηρότατους όρους- για ελάχιστο χρόνο και χωρίς φωτισμό τη νύχτα, σχεδιάζεται η χωροθέτηση 104 ανεμογεννητριών (3MW-6MW έκαστη), 70 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμανιών, 14 ελικοδρόμιων, μόνιμος έντονος φωτισμός, κτίρια και δεξαμενές σε κατασκευαστική περίοδο που θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ακύρωση περιβαλλοντικής άδειας από το ΣτΕ

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως μη νόμιμη την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σημαντική περιοχή για πουλιά (ΣΠΠ) στο Νομό Λακωνίας λόγω ελλιπούς ορνιθολογικής μελέτης.

Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι… ανακυκλώσιμες

Από την katiousa.gr αντιγράφουμε μία άλλη μεγάλη αλήθεια:

 

2019 11 23 anemogenitries5

«[…] Η Δανία σήμερα καλύπτει το 20% της κατανάλωσης ρεύματός της από την αιολική ενέργεια, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα εισοδήματά της από τον τουρισμό και υπήρξαν επιπτώσεις στην κτηνοτροφία.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία που με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες, παράγει λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 32.700 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για τους ρύπους, ερευνητές ισχυρίζονται ότι ακόμα κι αν βάλουμε σε λειτουργία 25.000 ανεμογεννήτριες, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά μόλις 0,07%.

Πέρα όμως από τα άλλα η εγκατάλειψη των Α/Γ «παλιάς τεχνολογίας» (ο μέσος χρόνος ζωής μιας Α/Γ είναι 20-25 χρόνια), σ’ όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να δημιουργούν  «νεκροταφεία Α/Γ», εκεί που πριν ήταν τα αιολικά πάρκα. Πάρτε παράδειγμα τις παλιές  ανεμογεννήτριες της Λέσβου που η ΔΕΗ θέλει να τις ξηλώσει. Ή διαβάστε για τις «14000 ανεμογεννήτριες που ρυπαίνουν τις ΗΠΑ (…)».

Ξεπερασμένη η τεχνολογία τους

Πάντως, μιας που μιλάμε για «εξέλιξη της τεχνολογίας», η νέα γενιά Α/Γ που έρχεται είναι οι πτυσσόμενες Α/Γ, με στύλο και πτερύγια τηλεσκοπικά, που δίνουν 5 MW, τοποθετούνται πιο εύκολα και κυρίως μέσα στη θάλασσα. Τέτοιες βάζουν π.χ. οι Ισπανοί στα τουριστικά νησιά τους. Αυτό θα πει ότι τα τέρατα που θέλουν να τοποθετήσουν σ’ εμάς εδώ, είναι ήδη παλιάς τεχνολογίας, πριν καν τοποθετηθούν.

Μια μελέτη του «Institut für Umwelt und Biotechnik» της Βρέμης, υπολόγισε πως μέχρι το 2034 θα προκύψει η ανάγκη ανακύκλωσης περίπου 225 χιλ. τόνων υλικών πτερύγων ανεμογεννητριών. Έτσι με δεδομένο το μεγάλο κόστος (30.000 για αποσυναρμολόγηση της κάθε μίας) και την ενδεχόμενη (σχεδόν βέβαιη) αδιαφορία των εταιρειών κι αφού κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να μαζέψουν τις εγκαταστάσεις όταν χαλάσουν, πολλοί εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους, ότι θα τα παρατάνε και θα φεύγουν. Έτσι στη Γερμανία, μεγάλη «μπίζνα» έχει ανοίξει για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από ανεμογεννήτριες, σε χώρες – σκουπιδότοπους του τρίτου κόσμου. Βέβαια τα τσιμεντένια απομεινάρια τους, μένουν στο έδαφος».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.