Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

Περιβάλλον

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ η διεθνής σύμβαση για τούς υγροτόπους.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ η διεθνής σύμβαση για τούς υγροτόπους.

Από το 1997 η μέρα αυτή καθιερώνεται ως παγκόσμια μέρα υγροτόπων κατά την οποία αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών καλούνται να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τον ρόλο των υγροτόπων στο οικοσύστημα της ζωής και την αναγκαιότητα προστασίας και διατήρησης τους.

Σημαντικότατα φυσικά πλεονεκτήματα πηγάζουν από την ύπαρξη υγροτόπων όπως:

- Πρώτον και κύριον οι υγρότοποι είναι μία μεγάλη δεξαμενή νερού, πηγή ζωής, που προσφέρει η φύση στον άνθρωπο.

- Προστατεύουν τις ακτές που κινδυνεύουν να διαβρωθούν από τα έντονα καιρικά  φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

- Βοηθούν και προάγουν την βιοποικιλότητα απαραίτητη για τη ζωή σε κάθε τόπο.

- Γίνονται φυσικοί καθαριστές φιλτράροντας βλαβερές ουσίες και στερεά κατάλοιπα καλυτερεύοντας έτσι την ποιότητα των υδάτων.

- Βοηθούν τη γεωργία με δυνατότητα αρδεύσεων, την κτηνοτροφία όπου πολλά ζώα μπορούν να καταφύγουν από ξηρούς τόπους ή πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές και να βρουν εκεί νερό.

Από το 1985 μέχρι σήμερα παρατηρείται, σύμφωνα με στοιχεία της σύμβασης Ραμσάρ, διπλασιασμός των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (90%) προέρχεται από το νερό. Οι παράκτιοι υγρότοποι μειώνουν την ένταση των κυμάτων που ξεσπούν στις ακτές προστατεύοντας τις παράκτιες περιοχές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, τσουνάμι. Έτσι έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δε θα προχωρήσουν καταιγιστικά μέσα στη ξηρά και δε θα απειλήσουν ανθρώπους, ζώα και περιουσίες. Οι υγρότοποι αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής. Αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα CO2 ένα από τα βασικά αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Άλλος ένας λόγος που οι υγρότοποι είναι πολύτιμοι και δεν πρέπει ούτε να καταστρέφονται ούτε να υποβαθμίζονται.

Οι ανθρώπινες καταστροφικές επεμβάσεις στους υγρότοπους είναι η ρύπανση, η υπεράντληση υδάτων, τα μπαζώματα και η καταστροφή της φυσικής τους βλάστησης. Από το 1970 έως σήμερα έχει χαθεί το 35% των υγροτόπων παγκοσμίως. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την ωφελιμότητα των υγροτόπων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και να μάθουμε να τους προστατεύουμε.

Στην Πάρο η φύση μας χάρισε και η WWF χαρτογράφησε 10 υγροτόπους στις παρακάτω περιοχές: Κολυμπύθρες, Σάντα Μαρία, Αγκαιριά, Μόλος, Παροικιά, Χρυσή Ακτή, Πούντα -δύο υγρότοποι- Λάγγερη-πλατειά άμμος και Πίσω Αλυκή. Εμείς αλήθεια αυτά τα δώρα που μας χάρισε η φύση τα προστατεύουμε τα σεβόμαστε; Έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών για τη συνετή χρήση των υγροτόπων που έχουν στη γειτονιά τους; Αν όχι, τότε πρέπει να σπεύσομε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε  άμεσα για θέματα περιβαλλοντικά διότι η κατάσταση μπορεί να αποβεί μη αναστρέψιμη.

Η μοναδική ελπίδα μας είναι όλοι μαζί να προστατεύσουμε και να συμμαχήσουμε με τη φύση!

Ελισάβετ Σχολειάδη Κυριαζάνου

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.