Πλαστικό: Ένας πολύτιμος πόρος που χρήζει ορθολογικότερης χρήσης

Περιβάλλον

Παρόλο που η ρύπανση του περιβάλλοντος ακολουθεί την ανθρώπινη πορεία από τη δημιουργία της,

Παρόλο που η ρύπανση του περιβάλλοντος ακολουθεί την ανθρώπινη πορεία από τη δημιουργία της,

το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής έχει διογκωθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Ένα τεράστιο μέρος ευθύνης έχει η τεράστια και αλόγιστη χρήση του πλαστικού.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που απαιτεί καθημερινή προσπάθεια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η δραστηριοποίηση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών οργανισμών για την πολιτική και νομική προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας οδηγίες και κατευθύνσεις για την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Το πρόβλημα των πλαστικών

Τα πλαστικά αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, επιφέροντας σημαντική βελτίωση σε αυτή, εξοικονομώντας το κόστος προϊόντων και λειτουργιών και διευκολύνοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δυστυχώς, όμως η μη ορθή απόρριψη τους δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον. Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ωκεανούς (>80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά), επειδή λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για το πλαστικό

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει την Ευρωπαϊκή στρατηγική για το πλαστικό. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του πλαστικού και επισημαίνει τις προκλήσεις της διαχείρισης αποβλήτων που επιφέρει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το πλαστικό ως έναν πολύτιμο πόρο, που είναι μεγάλη σπατάλη να απορρίπτεται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Με την στρατηγική για το πλαστικό επιχειρείται να δημιουργηθούν από κοινού οι κατάλληλες συνθήκες για να ενσωματωθούν οι βέλτιστες πρακτικές σε όλους τους τομείς που αφορούν το υλικό.

Η απαγόρευση για τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, τις μπατονέτες, τα καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών από πλαστικό θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», εισάγοντας καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων.

πηγή:https://greenagenda.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.