Αμοργός: Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να πουν "όχι" στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Περιβάλλον

Δευτέρα 4 Μάη, πανελλαδική ημέρας δράσης ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο,

που θα συζητιέται την ίδια ημέρα στην Βουλή. Τηρούμε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (1,5m απόσταση). Φτιάχνουμε πλακάτ , πανό και υπερασπιζόμαστε την ζωή. Και συγκεντρωνόμαστε στο Μύλο, στις 12 το μεσημέρι, απέναντι από το Δημαρχείο 

Καλούμε τους κατοίκους της Αμοργού να πουν με την παρουσία τους ένα ηχηρό ΟΧΙ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι δύσκολη η συγκυρία, αλλά και πολύ σημαντικό το να μαζευτούμε πολλοί τη Δευτέρα.

Με αυτό το νομοσχέδιο θα εγκατασταθούν και σε όλη την Αμοργό τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί κι άλλα που είναι προς αδειοδότηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι ήρθε προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του το οποίο θα ρημάξει την χώρα μας. Επίσης απαιτούμε την ανάκληση κάθε αδειοδότησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων για την Αμοργό, οι οποίες δόθηκαν σκανδαλωδώς εν αγνοία των κατοίκων του νησιού, καθώς και του Δήμου Αμοργού. Οι κάτοικοι της Αμοργού δεν είναι ιθαγενείς και δεν αποδέχονται τα φωτοβολταϊκά «καθρεφτάκια» και καταστροφικές αιολικές επενδύσεις.

Τα βουνά της Αμοργού κοσμούν οι ξερολιθιές των προγόνων μας, που χτίστηκαν με τον ιδρώτα τους και κρατούν το λιγοστό χώμα κι έτσι εξακολουθεί να ανθίζει η αμοργιανή γη. Αυτός ο τόπος ανήκει στους κατοίκους του κι σε όσους τον αγάπησαν. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον χαρίσουμε ή να τον ξεπουλήσουμε.

Επιπροσθέτως θέλουμε να συνενώσουμε το δίκιο μας με όλα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς με με την Κίναρος που κινδυνεύει άμεσα.

Η μόνη κάτοικος της Κινάρους, η Αμοργιανή κυρά Ειρήνη έχει κάτι από την ψυχή της Αμοργού, την λεβεντιά και την υπερηφάνεια αυτού του τόπου, αν στο ελάχιστο την αφουγκραζόμαστε, οφείλουμε και να την υπερασπιστούμε,

πηγή:https://www.naxospress.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.