eklogesmaios2019-(2).jpg

Τι μαντάτο ήταν κι αυτό; | Του Χρ. Βλαχογιάννη

> Απόψεις

Παρασκευή 1η του Μάρτη, πρωί πρωί μαθαίνω ότι ο Αλέκος έφυγε από τη ζωή. Σιωπή… βουβαμάρα… σοκ σε ολόκληρο το νησί.

Παρασκευή 1η του Μάρτη, πρωί πρωί μαθαίνω ότι ο Αλέκος έφυγε από τη ζωή. Σιωπή… βουβαμάρα… σοκ σε ολόκληρο το νησί.

Ο Αλέκος ο Καρποδίνης, αυτή η μεγάλη καρδιά η γεμάτη καλοσύνη σταμάτησε ξαφνικά. Φαίνεται πως οι μεγάλες καρδιές δε συμβιβάζονται με τα γερατειά. Σταματάνε πολύ πριν συναντηθούν μ’ αυτά.

Σάββατο μεσημέρι, το κλίμα βαρύ, η θλίψη βαθιά και η συγκίνηση μεγάλη. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πλήθος κόσμου απ’ όλη την Πάρο, πραγματική παμπαριανή κοσμοσυρροή με πόνο ψυχής, όλοι μαζί απευθύναμε το ύστατο χαίρε.

Αλέκο, είχες την ευτυχία να δημιουργήσεις μια καλή και άξια οικογένεια, ήσουν πιστός, ενάρετος, εργατικός, ικανότατος σύζυγος. Μαζί με την αγαπημένη σου Μαρία αποκτήσατε δύο εξαίρετα παιδιά, τον Βαγγέλη και τον Θεμιστοκλήν τα οποία είμαι βέβαιος ότι όσο ζουν θα τιμούν το όνομα  σου.

Εργάστηκες για δεκαετίες ως ηλεκτρολόγος, διακρίθηκες στον τομέα σου, υπήρξες καλός τεχνίτης, συνεπής στις δουλειές σου τίμιος στους λογαριασμούς σου, σε εκτιμούν και σε σέβονται πελάτες και συνάδελφοί σου. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπήρξες πρόεδρος των ηλεκτρολόγων της Πάρου, και οι συνάδελφοί σου έλεγαν και λένε μόνο καλά λόγια για σένα. Ήσουν διορατικός, τολμηρός, δραστήριος και δημιουργικός. Όταν είδες ότι ο τουρισμός της Πάρου έπαιρνε την ανιούσα, έστρεψες το ενδιαφέρον σου προς αυτή την κατεύθυνση και άρχισες να κτίζεις μεθοδικά και προγραμματισμένα τη νέα επιχειρηματική σου δραστηριότητα. Κατάφερες να γίνεις, κατά γενική ομολογία, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του νησιού. Έλεγες λιγότερα και έκανες περισσότερα. Τις δυσκολίες που συνάντησες στην επιχειρηματική σου διαδρομή, ήξερες να τις ξεπερνάς με την έμπνευση που μετέδιδες στους συνεργάτες σου και την αρμονική σχέση που διατηρούσες μαζί τους.

Όμως, το σημαντικότερο όλων για μένα, είναι ότι η επιτυχία αυτή ήρθε από έναν άνθρωπο με ήθος, αξίες και αρχές και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτή κάθε αυτή την επιτυχία. Μακάρι, όσοι κατέχουν ηγετικές θέσεις και φέρουν βαρύ όνομα, να έχουν το ήθος του Αλέκου.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος, που με ώθησε να γράψω αυτές τις γραμμές, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται. Γιατί, όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει: «Οίς γαρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται, τήδε και άριστοι άνδρες αναφύονται».

Ο Αλέκος στη μνήμη όλων μας, έχει ταυτιστεί με την προσφορά και την καλοσύνη. Όποτε ο Δήμος ζήτησε κάτι, ο Αλέκος με περισσή απλοχεριά πρόσφερε παραπάνω. Το ίδιο έκανε και προς κάθε σύλλογο και συνάνθρωπό του. Ήταν γεμάτος από προσφορά αλτρουισμό, καλοσύνη και ντομπροσύνη. Ως εκ τούτου, εν η απώλειά του είναι συνάρτηση της προσφοράς του τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του είναι τεράστιο.

Τεράστιο και δυσαναπλήρωτο για την οικογένεια του τεράστιο όμως και για εμάς τους φίλους του διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αλέκος είχε πάντα το σύνδρομο της παρέας. Πολλές συναντήσεις ατέλειωτες συζητήσεις, ήταν ενεργός πολίτης, αγαπούσε τη Νάουσα, αγαπούσε την Πάρο και αγωνιούσε για το μέλλον της. Είχαμε κοινές πολιτικές θέσεις και κοινωνικές απόψεις. Ήταν διαλλακτικός και συζητήσιμος, πάντα καταλήγαμε σε συμπέρασμα.

Φίλε έφυγες αξιοπρεπής όπως έζησες σε όλη σου τη ζωή, αγωνιστής μέχρι την τελευταία μέρα στην κυριολεξία. Να λες «κάτι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση» έκανες πολλά, ήθελες να κάνεις περισσότερα. Δεν πρόλαβες όπως δε θα προλάβουμε όλοι μας αφού υπάρχει για τον καθένα μας η άγνωστη ημερομηνία του τέλους μας.

Φίλε, χάθηκες αναπάντεχα όμως ΔΕ θα ξεχαστείς. Το φως και η καλοσύνη που σκόρπιζες, το πέρασμα σου από τον προσωρινό αυτό κόσμο ΔΕ θα σβήσει με το θάνατό σου.

Πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα σ αγαπάμε.

Αιωνία σου η μνήμη.

Χρήστος Βλαχογιάννης,

Τέως Δήμαρχος Πάρου

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.